David Rath

David Rath Zdroj: Blesk:Robert Klejch

David Rath
David Rath
David Rath
David Rath
David Rath
19
Fotogalerie

Rath je venku. Brněnský soud podmíněně propustil z vězení bývalého středočeského hejtmana

Krajský soud v Brně dnes podmíněně propustil někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha z vězení. Do vězení byl odeslán příkaz k jeho propuštění, řekla přítomným novinářům soudní úřednice. Na svobodu by se Rath měl dostat během hodin. Rath dostal sedmiletý trest za korupci, odpykal si přes polovinu.

Návrhem na podmíněné propuštění se zabývají brněnské soudy, protože někdejší výrazný politik ČSSD si trest odpykává ve věznici v Brně-Bohunicích. Městský soud loni v listopadu sice rozhodl o Rathově podmíněném propuštění s délkou zkušební doby sedm let, státní zástupkyně ale proti rozhodnutí podala stížnost.

Krajský soud dnes o stížnosti pravomocně rozhodl. Jednání ale bylo neveřejné, soud rozhodl takzvaně od stolu. Při jednání senátu tak Rath nebyl přítomen, stejně tak ani jeho advokát či žalobkyně.

Žádost o podmíněné propuštění nepodal Rathův advokát, ale organizace Svaz pacientů České republiky. Podle městského soudu bylo Rathovo hodnocení ze strany věznic velice kladné a pro nápravu bývalý hejtman udělal ve vězení maximum. Státní zástupkyně ale mínila, že u Ratha nenastala sebereflexe v takové míře, aby si uvědomil, co spáchal a jakým způsobem to mělo vliv na nahlížení na politiky. Připomněla také, že nezaplatil celý peněžitý trest. Podle ní by také bylo podmíněné propuštění Ratha předčasné, protože mu byl trest v související kauze nepravomocně o rok zvýšen.

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy. V této takzvané první větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU. Z částky zatím zaplatil zhruba polovinu. Rozsudek v této větvi korupční kauzy kolem Ratha loni potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání.

Ve druhé větvi kauzy prodloužil Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně trest ještě o rok, uložil mu také osmnáctimilionový peněžitý trest. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud, a to v dubnu.