Video placeholde
Návštěva v ÚVN u Miloše Zemana bez respirátoru: Nechyběl Vratislav Mynář a Radek Vondráček (ANO)
Kancléř Mynář zveřejnil videozáznam, na kterém Miloš Zeman podepisuje v nemocnici dokument ke svolání nové Sněmovny
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček při odchodu z Pražského hradu
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ukázal novinářům rozhodnutí, kterým svolal prezident Miloš Zeman stálé zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu 2021 (14. 10. 2021)
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček při odchodu z Pražského hradu
19
Fotogalerie

Pokuta 10 tisíc za nenasazený respirátor. Tolik dostali Vondráček s Mynářem za návštěvu Zemana v ÚVN

Účastníci říjnové schůzky prezidenta Miloše Zemana a tehdejšího předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (za ANO) v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), při níž neměli nasazené respirátory, dostali pokutu 10.000 korun. O jejím uložení dnes rozhodlo ministerstvo obrany. Případ jako přestupek řešila hlavní hygienička ministerstva Jana Fajfrová, protože ÚVN spadá do gesce ministerstva obrany. Mezi účastníky schůzky, na které Zeman podepsal svolání ustavující schůze Poslanecké sněmovny, byli kromě Vondráčka také kancléř Vratislav Mynář a další Zemanovi spolupracovníci. Uložení pokuty ČTK potvrdil ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš. Na Zemana jako pacienta se pokuta nevztahuje.

Vondráček na dotaz ČTK řekl, že informaci o pokutě nebo o pravomocném rozhodnutí nemá. Očekával by, že se uskuteční příslušné správní řízení. Připomněl, že když policie zjišťovala okolnosti ohledně podpisu prezidenta Miloše Zeman na úřední listině, pozvala ho alespoň k podání vysvětlení.

Schůzka se uskutečnila 14. října. Zeman byl v té době hospitalizován v ÚVN na jednotce intenzivní péče, kde kvůli šíření epidemie platí přísná opatření. Návštěvníci tak měli například povinnost mít roušku nebo respirátor. Na videu, které Mynář zveřejnil jako důkaz prezidentova podpisu, ale nikdo z přítomných ochranu dýchacích cest neměl.

Na videu jsou mimo prezidenta a Vondráčka vidět také Mynář, tajemník prezidenta Jaroslav Hlinovský a Zemanova ošetřovatelka. Vondráček při pozdějších vyjádřeních potvrdil, že video natáčel Kruliš. Ministerstvo obrany tento přestupek řešilo místo obvyklé krajské hygienické stanice, neboť ÚVN je vojenský objekt.

V minulosti hygienici uložili pokuty za porušení epidemických pravidel dalším veřejně známým činitelům, například bývalému prezidentu Václavu Klausovi, ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO) nebo Jaroslavu Faltýnkovi (za ANO). Potrestáni byli pokutami od 3000 do 8000 korun.

Mezi výjimkami v opatření ministerstva zdravotnictví je, že se povinnost roušek nevztahuje na natáčení audiovizuálního dokumentu. Podle informací ČTK nikdo z účastníků uplatnění této výjimky nepožadoval.

Uložení pokuty potvrdil Kruliš. "Ano, mohu potvrdit, že mi dnes do datové schránky bylo rozhodnutí o pokutě 10.000 korun doručeno," uvedl. "Samozřejmě ji respektuji a uhradím, protože ani já, i když nejsem na videu vidět, jsem respirátor neměl. Sundali jsme si ho jen na samostatném pokoji u pana prezidenta, protože nám v něm špatně rozuměl, ve všech ostatních prostorech nemocnice jsme ho vždy měli. Pravidla ale platí pro všechny," dodal.

Prezident Zeman byl hospitalizován téměř dva měsíce, nyní je v domácím léčení na zámku v Lánech. V neděli ho v Lánech čeká novoroční oběd s premiérem Petrem Fialou (ODS), v pondělí přijme kandidáta na ministra zemědělství Zdeňka Nekulu.