Olympijský oheň na stadionu v Tokiu
Závěrečný ceremoniál tak jako celé Hry proběhne na stadionu bez diváků
Kruh uprostřed stadionu zaplnili sportovci-vlajkonoši s národními vlajkami
Olympijský oheň, vlajka s šesti kruhy a vlajka Japonska
Závěrečný ceremoniál Her v Tokiu byl zahájen
9
Fotogalerie

Olympiáda v Tokiu končí, českou vlajku nese Vadlejch s medailí z oštěpu

V Tokiu začal závěrečný ceremoniál, při němž budou ukončeny XXXII. letní olympijské hry. Japonští pořadatelé na něm předají pomyslnou štafetu představitelům francouzské metropole Paříže, která bude hostitelským městem největší sportovní akce v roce 2024. Po 16 dnech nad Tokiem zhasne olympijský oheň.

Na plochu Olympijského stadionu stejně jako při slavnostním zahájení her nastoupili představitelé všech 206 zúčastněných výprav. Českou vlajku přinesl oštěpař Jakub Vadlejch, který v sobotu získal stříbrnou medaili. Stejně jako při zahajovacím ceremoniálu šli sportovci v rouškách, tehdy se v roli českých vlajkonošů představili tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

V Tokiu bylo rozdáno 339 medailových sad. Česká výprava díky zisku čtyř zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových medailí zažila nejúspěšnější letní hry v samostatné historii. Lepší bilanci mělo bývalé Československo naposledy v roce 1968 v Mexiku.

Nejúspěšnější výpravou byli s 39 zlatými medailemi Američané, o jeden titul méně získala Čína a třetí skončilo domácí Japonsko. Český tým byl v medailovém pořadí osmnáctý.

Tokio je pátým městem po Paříži, Londýnu, Los Angeles a Aténách, které letní olympijské hry hostilo podruhé. Největší sportovní akce se do japonské metropole vrátila po 57 letech. Hry se měly původně uskutečnit už loni, kvůli pandemii koronaviru je ale MOV o rok odložil.

Zúčastnilo se jich přes 11 tisíc sportovců, většina disciplín se ale kvůli obavám z šíření covidu-19 odehrála před prázdnými tribunami. Diváci v hledišti chyběli i při závěrečném ceremoniálu.