Předzahrádka v Praze.

Předzahrádka v Praze. Zdroj: Profimedia.cz

Pomalu zpátky k normálu. Příští týden otevřou zahrádky a skončí rotační výuka

Restaurační zahrádky se budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) otevřít od 17. května. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Hosté se budou muset prokázat testem, očkováním nebo proděláním nemoci covid-19. O rozhodnutí vlády informoval Havlíček na twitteru.

"Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR/POC testů, příp. samotestů nebo prodělal covid-19," uvedl Havlíček. Testy se musejí lidé už nyní prokazovat například ve službách, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáž.

Vláda plánovala, že provoz venkovních prostor stravovacích zařízení uvolní, až počet nakažených koronavirem klesne za sedm dní pod 75 na 100.000 obyvatel. V ČR je k dnešku 101 potvrzených případů nemoci covid-19 na 100.000 lidí.

Restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner minulý týden ČTK řekl, že zavedení podmínky testů u hostů zahrádek nedoporučuje, kontrola podle něj není proveditelná. Zároveň upozornil, že za běžného stavu zahrádka představuje 20 až 30 procent dodatečných tržeb, někomu se tak ani nevyplatí ji otevřít. Je tedy potřeba, aby provozovatelé gastronomických podniků měli nadále možnost čerpat vládní kompenzace.

Restaurace, bary a kavárny musely loni na jaře zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince. Následně ale platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okénka či rozvoz.

Video placeholde
Pandemický zákon: Co to je a jaké pravomoci dává vládě a ministerstvu zdravotnictví? • Martin Bartkovský

Rozvolnění so dočkají i školy

První stupeň základních škol přejde od 17. května na výuku bez rotací, děti tak budou mít normální režim výuky. Pro žáky druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií to bude platit v šesti krajích a v Praze, informoval o tom po jednání vlády ministr školství Robert Plaga (za ANO) . Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na druhém stupni v celém Česku. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání.

Příští týden se bez rotací začnou učit starší školáci v krajích s lepší epidemickou situací, a to v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a také v Praze.