Jan Hamáček - ministr vnitra

Jan Hamáček - ministr vnitra Zdroj: Vacková Anna

Hamáček se zlobí. Zažaluje o 10 milionů Seznam Zprávy kvůli článku o jeho cestě do Moskvy

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení na autory materiálu serveru Seznam Zprávy k jeho cestě do Moskvy Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou. Novinářům to řekl dnes ve Sněmovně. 

V civilním řízení navíc bude po vydavateli požadovat deset milionů korun, které v případě úspěchu věnuje nadaci policistů a hasičů. Podle webu Seznam Zprávy hovořil Hamáček na interní schůzce o úmyslu "vyměnit mezinárodní skandál" kolem Vrbětic za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Hamáček to odmítá. Autoři článku webu Seznam Zprávy na pravdivosti svých informací trvají.

Autoři reportáže se podle vicepremiéra mohli dopustit trestných činů pomluvy či šíření poplašné zprávy. Omluvu žádá Hamáček také po lídrech opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09 Petru Fialovi, Marianu Jurečkovi a Markétě Pekarové Adamové. "Velmi nevybíravě se vyjadřovali o mé osobě a já od všech, kdo mě označovali jako vlastizrádce, a já nevím, co vše dalšího, budu požadovat, aby se mi omluvili," řekl.

Hamáček považuje kauzu za nesmyslnou a postrádá jakýkoliv důkaz. Zdůraznil, že verzi serveru veřejně nepotvrdil žádný z účastníků schůzky, na kterou web odkazuje. "Naopak ti, kteří mohli, v rámci možností jasně popřeli spekulaci, že bychom něco takového plánovali," uvedl ministr. Seznam Zprávy měly dost času zprávu zkorigovat či stáhnout, míní. "Já jsem vláčen bahnem, označován za vlastizrádce a dostávám výhrůžné e-maily. Udělám vše, abych očistil svou čest a jméno sociální demokracie," doplnil.

Server Seznam Zprávy na svých informacích trvá. "Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění prokázat v případném soudním řízení. Reakce Jana Hamáčka přichází ve chvíli, kdy ještě na uzavřeném jednání Sněmovny nevystoupili klíčoví aktéři schůzky na ministerstvu vnitra z 15. dubna. Jejich veřejná vyjádření naše informace nevyvrátila," uvedl na twitteru Kubík.

Video placeholde
Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun • ČTK

Kroupa v médiích uvedl, že informace má web od více účastníků schůzky. "My samozřejmě jsme připraveni prokázat, že informace, které jsme napsali, jsou podložené a pravdivé. My jenom prostě důsledně chráníme naše zdroje," řekl dnes České televizi. Zdrojů informací má redakce víc, ne jenom jeden. "Nejsem schopen v tuhle chvíli čehokoliv, co by vedlo k odhalení mých zdrojů. Já ty lidi chci ochránit," dodal Kroupa.

Podle Hamáčka by však orgány činné v trestním řízení měly na základě jeho trestního oznámení prověřit, zda se autoři nedopustili trestných činů pomluvy, šíření poplašné zprávy a poškození cizích práv. "Podám i civilní žalobu na vydavatele, který je zodpovědný za práci svých lidí," prohlásil Hamáček. Je přesvědčen, že u soudu se svým desetimilionovým požadavkem uspěje.

Hamáček poděkoval za podporu premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Předseda vlády dnes České televizi řekl, že informace o Hamáčkových plánech považuje za nesmysl. Hamáčkovi premiér věří. "Předseda vlády řekl, že mám jeho plnou důvěru. Premiérovi děkuji a důvěry si vážím," řekl Hamáček.