Pohled na mrtvé ryby, které otrávil neznámý jed v Bečvě.

Pohled na mrtvé ryby, které otrávil neznámý jed v Bečvě. Zdroj: Martin Papřok

Soudní znalec Jiří Klicpera.
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
14
Fotogalerie

Podle znaleckého posudku měly kyanidy do Bečvy uniknout z firmy Energoaqua

Řeku Bečvu otrávily loni v září kyanidy, které podle znalce vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. S informací dnes přišel server iDNES.cz, který patří do vydavatelského domu MAFRA ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Policie se odmítla k informacím týkajícím se otravy řeky Bečvy, které zpravodajský portál zveřejnil, podrobněji vyjadřovat. "V tuto chvíli to nebudeme komentovat. Posudek fyzicky ještě nemáme. Jakmile ho prostudujeme, tak se k němu bez jakéhokoliv dalšího odkladu vyjádříme," řekl dnes policejní mluvčí Petr Jaroš.

Zlínská policie v pondělí uvedla, že soudní znalec Jiří Klicpera dokončil práce na znaleckém posudku, který se týká otravy Bečvy a policie čeká na doručení materiálů, následně budou vyšetřovatelé s posudkem pracovat. Obsah posudku odmítl Klicpera komentovat, upozornil na to, že je vázán mlčenlivostí

Posudek je pro policejní prověřování ekologické katastrofy klíčový. V minulosti Klicpera dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vyhotovení, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru. Znalec již dříve stejně jako ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec vyloučil, že by původcem otravy byla chemička Deza ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), kam patří i portál iDNES.cz. Dezu jako možného původce otravy již dříve vyloučila i Česká inspekce životního prostředí.

Kontaminovaná voda místo přečištění a odstranění chemikálií tekla podle iDNES.cz. kanálem rovnou do řeky v městské části Valašského Meziříčí Juřinka a ne do speciálních lagun, které v areálu jsou. V řece uhynulo 40 tun ryb a tok byl otráven v délce 40 kilometrů. Energoaqua sídlí 16 kilometrů od místa otravy. Do řeky ústí stará kanalizace, která vznikla ještě za socialismu v dobách, kdy v areálu fungovala Tesla. Nyní je tam řada průmyslových podniků a nájemců, kteří své odpadní vody včetně kyanidových vypouští do čistírny.