Video placeholde
Demonstrace Hrad za hranou spolu Milion chvilek proti Zemanovi a Babišovi
Demonstrace Hrad za hranou spolu Milion chvilek proti Zemanovi a Babišovi
Demonstrace Hrad za hranou spolu Milion chvilek proti Zemanovi a Babišovi
Demonstrace Hrad za hranou spolu Milion chvilek proti Zemanovi a Babišovi
Demonstrace Hrad za hranou spolu Milion chvilek proti Zemanovi a Babišovi
41
Fotogalerie

Velezrádce na Hradě! Tisíce lidí na demonstraci volaly po odvolání Miloše Zemana z funkce

V Praze se dnes v podvečer sešlo několik tisíc lidí na protestu spolku Milion chvilek proti příklonu prezidenta Miloše Zemana a dalších politiků k Rusku. Protestující na Václavském náměstí dodržují hygienická opatření jako rozestupy či nošení respirátorů. Předseda spolku Benjamin Roll v projevu vyzval senátory, aby navrhli ústavní žalobu na Zemana pro velezradu kvůli výrokům prezidenta v kauze výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Demonstrace spolku se dnes konají i v dalších městech v zemi.

Účastníci dnešního protestu v Praze zaplnili Václavské náměstí od horního konce až k Vodičkově ulici. Podle pořadatelů přišlo nejméně několik tisíc lidí a policie na twitteru uváděla krátce po začátku akce, že je účastníků kolem 10.000. Lidé s sebou mají vlajky České republiky i Evropské unie. Někteří si přinesli i transparenty, například s nápisy: Spolu patříme na západ, Zeman vlastizrádce nebo Nejsme Rusko, nejsme zboží.

Prezidenta Zemana sněmovní opoziční politici i další osobnosti kritizovali za nedělní projev, v němž uvedl, že se pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi v kauze výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i premiér Andrej Babiš (ANO) ale tento týden zopakovali, že existuje jedna vyšetřovací verze, a to ta spojená s podílem příslušníků ruské vojenské rozvědky GRU na výbuchu.

Předseda spolku Milion chvilek Roll na demonstraci řekl, že Zeman nynějšími kroky hazarduje s bezpečností země. "Všechno, co po dobu svého mandátu Miloš Zeman ve vztahu k Rusku dělal, a zejména jak i nyní po vrbětickém odhalení pokračuje v lince dezinformací a zpochybňování českých bezpečnostních služeb, má jednoznačné pojmenování - velezrada," prohlásil Roll. Vyzval pak senátory, aby zahájili cestu k odvolání Zemana z prezidentského úřadu návrhem ústavní žaloby na prezidenta.

Bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb přečetl otevřený dopis s výzvou senátorům, aby podali ústavní žalobu na Zemana. Prezident podle něj pronesl projev k Vrběticím opožděně, zpochybnil výsledky vyšetřování a zachoval se jako obhájce Ruské federace, a ne hlava českého státu. Kocáb pak vyzval protestující, aby výzvu také podepsali.

Na demonstraci promluvila i zástupkyně v Česku žijících Rusů ve vládní radě pro národnostní menšiny Eugenie Číhalová. "Vyzýváme všechny včetně toho, kdo sedí na Hradě, aby se zamysleli nad svým jednáním. Zastupujete Českou republiku, a ne Ruskou federaci, která je pokračovatelem Sovětského svazu,“ řekla. Protestující její slova odměnili potleskem.

K rozkladu České republiky podle Milionu chvilek přispívá i Babišův střet zájmů. Spolek připomněl závěrečnou auditní zprávu Evropské komise, podle které premiér spolurozhoduje o směřování dotací EU a současně ovládá holding Agrofert.

Milion chvilek před akcí vyzval účastníky, aby dodržovali protikoronavirová hygienická opatření a doporučení. Na Václavském náměstí byly vyznačeny dvoumetrové rozestupy a účastníci také měli mít podle organizátorů negativní testy na nemoc covid-19.

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017. Pořádá protesty a demonstrace, v nichž upozorňuje na kauzy spojené především s Babišem. Předloni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250.000 lidí.