Jan Hamáček vs. Tomáš Petříček

Jan Hamáček vs. Tomáš Petříček Zdroj: Úřad vlády ČR/Blesk

Petříček končí. Prezident Zeman dočasně pověřil vedením ministerstva zahraničí Jana Hamáčka

Prezident Miloš Zeman dnes odvolal Tomáše Petříčka (ČSSD) z pozice ministra zahraničí, informoval ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zároveň Zeman pověřil vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) řízením resortu

Nabídku na post ministra zahraničí obdržel současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), zatím se rozhoduje. Do té doby českou diplomacii dočasně povede Hamáček. Pokud Zaorálek nabídku přijme, nahradí jej v čele ministerstva kultury poslanec ČSSD a náchodský starosta Jan Birke.

Předseda sociální demokracie Hamáček navrhl Petříčkovo odvolání s odůvodněním, že ČSSD musí působit před volbami srozumitelně. Petříček, který proti Hamáčkovi na sjezdu kandidoval na pozici předsedy strany, podle Hamáčka nabízel jinou koncepci a postoj k vládě. Petříček odvolání považuje za politické rozhodnutí, konkrétní kritiku své práce od Hamáčka nedostal.

Ministrem zahraničí se Petříček stal v polovině října 2018, téměř čtyři měsíce po jmenování vlády. Předtím vedl resort právě Hamáček, protože Zeman odmítl jmenovat šéfem diplomacie původního kandidáta ČSSD, tehdejšího europoslance Miroslava Pocheho.