Karel Havlíček  při tiskovce na Úřadu vlády (28.1.2021)

Karel Havlíček při tiskovce na Úřadu vlády (28.1.2021) Zdroj: Úřad vlády ČR

Návrh na otevření obchodů od 22. února je podle Rady vlády pro zdravotní rizika přijatelný.
Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremier Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády (14.2.2021)
Vláda se s hejtmany na vyhlášení nového nouzového stavu zatím nedohodla. Jednání budou pokračovat v neděli.
Návrh na otevření obchodů od 22. února je podle Rady vlády pro zdravotní rizika přijatelný.
Návrh na otevření obchodů od 22. února je podle Rady vlády pro zdravotní rizika přijatelný.
11
Fotogalerie

Havlíček navrhne otevřít obchody v pondělí. Pod podmínkou, že zaměstnanci budou nosit respirátory

Návrh na otevření obchodů od 22. února je podle Rady vlády pro zdravotní rizika přijatelný. Nutností budou respirátory FFP2 u personálu prodejen. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) do osvěty zapojí také obchodní centra. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to dnes napsal na twitteru.

Havlíček v pondělí večer oznámil, že po dohodě s kraji v nebližších dnech vládě navrhne obnovení provozu obchodů od následujícího pondělí. Nezbytné při jejich otevření by byly přísné hygienické podmínky. Týkat by se měly maximálního počtu zákazníků na provozní plochu, povinnost nošení roušek, dodržování rozestupů či používání dezinfekce. MPO je má v následujících dnech upřesňovat. Podle Havlíčka ale pravidla nebudou překvapivá. V pondělí řekl, že respirátory pro zákazníky povinné nebudou.

Rozvolnění opatření týkajících se služeb, kulturních nebo sportovních zařízení bude podle Havlíčka závislé na dalším vývoji pandemie koronaviru. Pokud se situaci podaří zvládat, tyto provozy by podle něj mohly následovat.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Havlíčkovu iniciativu vítá, podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy ji lze ovšem vnímat jako snahu být rychlejší než Ústavní soud. Ten by měl právě 22. února vynést ve věci omezení maloobchodu rozhodnutí. Skupina 63 senátorů v listopadu vládní nařízení u Ústavního soudu napadla. Opatření označila za diskriminační a likvidační pro menší prodejny.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je prodej jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.