Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti šíření koronaviru (21.10.2020)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti šíření koronaviru (21.10.2020) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Ministr dopravy průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21.10.2020)
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), ministr dopravy průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21.10.2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21.10.2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády (21. 10. 2020)
Jednání vlády.
12
Fotogalerie

Lockdown je tady. Prymula omezuje poslední zbytky normálního života

Počty nakažených i hospitalizovaných lidí s koronavirem nezadržitelně rostou. Vláda navazuje na svá rozhodnutí z minulých týdnů další vlnou omezení, která mají nepříznivou situaci zvrátit. Nová restriktivní opatření takřka kopírují první jarní lockdown. Jejich podrobný výčet naleznete v článku níže.

Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů zatím nefungují, vysvětlil po dnešním mimořádném jednání vlády premiér Andrej Babiš, proč dnes kabinet přistoupil k dalším. Omluvil se občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému, který by podle současných predikcí mohl zkolabovat mezi 7. až 11. listopadem.

Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude od čtvrtka 06:00 do konce nouzového stavu uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách.

Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie, lékárny a několik dalších provozoven, jež budou upřesněny.

Vláda od čtvrtečních 06:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou.

Omezuje se přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Na tiskové konferenci upřesnil, že by se neměly tvořit fronty a lidé by se měli objednávat předem.

"Všude tam, kde je to možné nařizujeme, aby úředníci přešli na systém home office," uvedl ministr. Upřednostnit je podle něj třeba písemný nebo telefonický kontakt, dokumenty předávat jen přes podatelnu.

Některé úřady už provoz omezily dříve, tvořily se ale velké fronty. Ministerstvo dopravy kvůli tomu prodloužilo platnost končících řidičských průkazů.

V jarní fázi epidemie vláda rozhodla 14. března o uzavření obchodů s výjimkami, které postupně v průběhu března doplňovala. Zákaz se netýkal například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

Na jaře se následně obchody a provozovny otevíraly v několika etapách od dubna do června. Nejprve otevřeli řemeslníci, farmářské trhy či autobazary, postupně se po určitém intervalu začaly přidávat další obchody či akce.

Dosud v obchodech a nákupních centrech platila povinnost zakrytí nosu a úst, stejně jako ve všech dalších vnitřních prostorách.