Běloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že uzavře hranice s Polskem a Litvou. Státy patří mezi ty, které nešetří kritikou jeho režimu

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že uzavře hranice s Polskem a Litvou. Státy patří mezi ty, které nešetří kritikou jeho režimu Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Běloruský prezident Alexander Lukašenko na cestě ke své tajné inauguraci, (23.09.2020).
Běloruský prezident Alexander Lukašenko na cestě ke své tajné inauguraci, (23.09.2020).
V Bělorusku pokračují protesty proti prezidentovi Lukašenkovi, (6.09.2020).
V Bělorusku pokračují protesty proti prezidentovi Lukašenkovi, (6.09.2020).
V Bělorusku pokračují protesty proti prezidentovi Lukašenkovi, (6.09.2020).
50
Fotogalerie

Protestům navzdory. Lukašenko nečekaně složil slib a stal se pošesté prezidentem Běloruska

Alexandr Lukašenko dnes nečekaně složil přísahu a již pošesté za sebou nastoupil do funkce běloruského prezidenta. Informovala o tom státní tisková agentura BelTA. Inaugurace se odehrála bez ohledu na masové protesty, které v zemi propukly po oficiálním oznámení jeho zpochybňovaného vítězství v srpnových prezidentských volbách. Opozice výsledek hlasování považuje za zfalšovaný a Lukašenkovo zvolení neuznává ani Evropská unie.

BelTA napsala, že na inauguraci v Paláci nezávislosti bylo pozváno několik set lidí, včetně vysokých funkcionářů, poslanců, novinářů, vědců a činitelů z oblasti kultury a sportu. Podle nezávislého zpravodajského serveru Tut.by nebyla veřejnost o akci předem informována.

Centrum města a zejména okolí prezidentské rezidence Paláce nezávislosti střežily početné bezpečnostní síly. Tut.by poukázal na to, že pozvaní hosté byli sváženi narychlo a chyběli mezi nimi diplomaté. Kolona s Lukašenkem projížděla městem k paláci liduprázdnými ulicemi.

V Bělorusku začaly demonstrace záhy poté, co úřady oznámily, že volby vyhrál Lukašenko se ziskem více než 80 procent hlasů. Mnoho Bělorusů je přesvědčených, že tento výsledek je zfalšovaný, a opozice, stejně jako EU, ho neuznává. Účastníci požadují odchod Lukašenka a nové volby. Demonstrace proti muži, který zemi vládne už 26 let a je označovaný za posledního diktátora v Evropě, pokračují přes mnohdy brutální policejní zákroky a zatýkání.

"Dnes jsme se stali svědky bezprecedentní situace. Odcházející prezident, který tvrdí, že ve volbách získal více než 80 procent hlasů, provedl speciální operaci sebeinaugurace. Pod ochranou OMON (zásahových jednotek policie), v atmosféře tajnosti, v úzkém kruhu narychlo přivedených úředníků," komentoval událost jeden z čelných představitelů běloruské opozice Pavel Latuška.