Jak bije Lukašenko…

Jak bije Lukašenko… Zdroj: Natalia Fedosenko / TASS / Getty Images

Zásah omonovců byl mimořádně tvrdý. Policejní síly zatkly sedm tisíc lidí.
Igor Stankiewicz musel ležet obličejem k zemi, nesměl se hýbat ani mluvit
Lékařská zpráva doputovala během hodiny na stejnou policejní stanici, kde ho mučili
Běloruská policie zasáhla proti protestujícím v ulicích měst
Běloruská policie zasáhla proti protestujícím v ulicích měst
13
Fotogalerie

Jak bije Lukašenko… Novinář promluvil o policejním násilí běloruského režimu

Po prezidentských volbách v Bělorusku režim pozatýkal na sedm tisíc lidí. Mnozí z nich se do protestů proti údajně zfalšovanému hlasování ani nezapojili. Byli pouhými kolemjdoucími. Přesto byli tvrdě zbiti, týráni. Jednou z obětí násilí je také Igor Stankiewicz. Běloruský novinář, ochránce lidských práv a badatel v oblasti historie, zabývající se zejména obdobím stalinských represí. Dvanáct lidí z jeho rodiny bylo v třicátých letech minulého století zastřeleno, další byli vězněni a mučeni. Nyní si Igor Stankiewicz prožil něco podobného. Nemůže hýbat prsty na rukou, jeho tělo je pokryto modřinami od mlácení obuškem. Na policii strávil 29 hodin, kdy ho bili, nemohl mluvit, hýbat se, nesměl na toaletu. Po propuštění odjel i se dvěma dcerami do sousedního Polska.

Během předvolební kampaně a voleb samotných jste působil jako nezávislý pozorovatel běloruského Helsinského výboru. Co vám úřady povolily?

Mohl jsem sledovat přímo ve volební místnosti, jak lidé hlasují. Měl jsem výjimečné štěstí, protože jsem měl na starost ještě další nezávislé pozorovatele a ty už nikam nepustili. Ale nakonec i mě po konci hlasování před začátkem sčítání hlasů z volební místnosti vyhodili. Vím ale, že zrovna v našem okrsku spočítali hlasy férově. Cichanouská získala 1729 hlasů a Alexandr Lukašenko 438.

Jak to víte?

Oficiální protokol po sečtení hlasů byl zveřejněn na dveřích volební místnosti. Stihl jsem si ho vyfotit a natočit na video, než ho sundali.

Na oficiální webové stránce ústřední volební komise se už později tyto údaje neobjevily?

Ne. Navštívil jsem po hlasování oblastní volební komisi v jedné městské části v Minsku, ale ta už odmítla výsledky z jednotlivých volebních místností zveřejnit a oznámila jen celonárodní čísla. Nebylo tedy možné ověřit, jestli výsledky z místnosti, kde jsem byl pozorovatelem, zfalšovala, upravila. Snažil jsem se ještě zkontrolovat, jak svážejí a sčítají hlasy z jednotlivých regionů, ale už mi to neumožnili. Odmítli zápisy vydat, nemohl jsem do nich nahlédnout.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!