Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO) během předávání resortu zdravotnictví z rukou Adama Vojtěcha (22.9.2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO) během předávání resortu zdravotnictví z rukou Adama Vojtěcha (22.9.2020) Zdroj: Blesk:Michal Protivanský/CNC

Restaurace zavřou ve 22:00 už ve čtvrtek, omezí se i sportovní akce, řekl Prymula

Restaurace a bary budou muset kvůli šíření koronaviru zavírat už ve 22:00 od čtvrtka. Ministr zdravotnictví Roman Prymula to dnes řekl serveru iDNES.cz. Zatím musely mít hospody zavřeno až od půlnoci do 06:00. Ve čtvrtek stát omezí podle serveru i sportovní akce. Nařízení vyhlásí ministerstvo ve středu.

"Lidé tam mohou být v dřívější dobu a bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst. Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer se opravdu stane. Vyhlásíme to zítra (ve středu)," řekl serveru k dalšímu omezení provozu restaurací Prymula. Dřívější zavírací dobu kritizují provozovatelé restaurací i Hospodářská komora ČR.

O zpřísnění mluvil Prymula už na ráno na své první tiskové konferenci z pozice ministra zdravotnictví. Pravděpodobné je podle něj i další omezení hromadných akcí na 100 na venkovních a 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro akce, které nejsou tak rizikové. Omezí se ale události, kde lidé jedí nebo pijí a nedodržují rozestupy. Prymula také znovu ubezpečil, že ministerstvo nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Pro některé regiony se diskutuje o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol či na středních školách.