Od 1. 5. 2020 by hygienici měli začít využívat principy chytré karantény.

Od 1. 5. 2020 by hygienici měli začít využívat principy chytré karantény. Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Aplikaci eRouška najdete v Google Play nebo v Appstoru
Při prvním spuštění si můžete přečíst, jak aplikace eRouška funguje
Při aktivaci aplikace eRouška je nutné povolit aby vám mohla zasílat oznámení
V posledním kroku aktivace eRoušky se můžete seznámit s tím, jak funguje ochrana osobních údajů
Aplikace je aktivována
8
Fotogalerie

eRouška: Jak funguje a proč si stáhnout aplikaci ministerstva zdravotnictví

Od pátku je funkční nová verze aplikace eRouška, která uživatele upozorní na možný kontakt s infikovaným, pro všechny typy telefonů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval, aby ji lidé používali a nebrali ji jako sledování. Po jednání ústřední epidemiologické komise uvedl, že data jsou v aplikaci anonymní.

Aplikace má být pomocným nástrojem systému chytré karantény spolu se vzpomínkovými mapami a linkou 1221. Novou verzi aplikace slibovala vláda spustit počátkem září. První verzi aplikace si od jara stáhlo přes čtvrt milionu lidí.

Jak si nastavit aplikaci eRouška zjistíte zde:


Nová verze aplikace už nebude pomáhat s trasováním kontaktů, ale sloužit k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem. Oproti předchůdci má také spolehlivě fungovat nejen na Androidu, ale i na mobilech od Apple.

Nová eRouška má fungovat tak, že pokud je člověk pozitivně testovaný, dostane od hygieniků unikátní kód, který po zadání do aplikace umožní rozeslání varování na všechna zařízení, která telefon ve své blízkosti zaznamenal. Lidé dostanou varování, že se vyskytovali v blízkosti nakaženého, a návod, jak mají postupovat dále. Nebudou ale znát identitu nakaženého. O setkání s nakaženým se díky aplikaci dozvědí i lidé, které hygiena není schopna pomocí trasování najít.

Aplikace používá Bluetooth LE a Apple/Google protokol pro rozpoznání blízkosti zařízení s nainstalovanou eRouškou. Zaznamenává, s jakými jinými telefony přišel mobil do kontaktu, neukládá osobní údaje, zaznamenává pouze čas, blízkost a anonymní identifikátor. Běží na pozadí a uživatel může využívat všechny funkce mobilu, jen by měl mít zapnuté bluetooth.

Česko je součástí mezinárodního projektu Go Live, kde je v současnosti 11 zemí, ve kterých by měla začít na podzim aplikace fungovat.