Video placeholde
Kalifornii sužují rozsáhlé lesní požáry
Kalifornii sužují rozsáhlé lesní požáry
Kalifornii sužují rozsáhlé lesní požáry
Kalifornii sužují rozsáhlé lesní požáry
Kalifornii sužují rozsáhlé lesní požáry
16
Fotogalerie

S jedním z nejhorších lesních požárů v Kalifornii bojuje přes 14 000 hasičů a statisíce lidí musí opustit své domovy

Stovky tisíc kaliforňanů jsou kvůli rozsáhlým požárům nuceni urychleně opustit své domovy. Plameny již spálily půdu o rozsahu téměř 5000 km² a objevuje se nové riziko - nadcházející silné bouřky s prudkými větry by mohly oheň rozdmýchat a údery blesků založit nová ohniska požáru.

V americké Kalifornii bojuje s téměř šesti stovkami lesních požárů přes 14.000 hasičů, plameny zničily už téměř 400.000 hektarů porostu, včetně vzácných sekvojí v místních národním parku. Vyžádaly si také už nejméně šest obětí a přes čtyři desítky zraněných. Boj s ohnivým živlem ztěžuje silný vítr, uvedl dnes server BBC. Americký prezident Donald Trump označil požáry v Kalifornii za velkou katastrofu, vyhlásil stav nouze a uvolnil federální pomoc.

Nejrozsáhlejší jsou v Kalifornii nyní tři skupiny požárů v hornatých a zalesněných venkovských oblastech. Jeden z nich jižně a východně od San Franciska, kde se nachází i proslulé vinařské oblasti Napa a Sonoma, je podle guvernéra Gavina Newsoma třetí nejrozsáhlejší v historii Kalifornie. Jen v této oblasti bylo více než 200 000 lidem nařízeno, aby se evakuovali ze svých domovů.

V kalifornském státním parku Big Basin v okrese Santa Cruz plameny podle serveru BBC zničily i více než 2000 let staré sekvoje, z nichž některé byly až 100 metrů vysoké. Porost hoří i nedaleko kampusu Kalifornské univerzity v Santa Cruz.

Místní úřady vyzývají obyvatele, aby zůstávali doma, protože venku je kvůli kouři špatná kvalita ovzduší i v místech vzdálenějších od ohnisek požárů. Mnohé oblasti se potýkají také s nedostatkem elektřiny.

"Odešel jsem jen s tím, co mám na sobě, dvěma kytarami a psem," citoval server BBC jednoho z evakuovaných v okrese Santa Cruz, kde oheň poničil nejméně 115 domů. Někteří lidé ale mají podle BBC strach se přemístit do evakuačních středisek. Kalifornie je totiž nejpostiženějším americkým státem v nynější pandemii covidu-19, dosud se tam potvrdilo na 650.000 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2.

V evakuačních střediscích jsou lidé nabádáni k nošení roušek a dodržování bezpečné vzdálenosti. Rodiny dostávají stany, aby se mohly izolovat od ostatních.

Požárníci bojující s ohnivým živlem v Kalifornii se potýkají i s nedostatkem personálu a materiálu. Guvernér Newsom už požádal o pomoc okolní americké státy, ale i Austrálii či Kanadu.

A ač Kalifornie je na lesní požáry v tomto období zvyklá, ty nynější označil její guvernér za něco, co "tento stát ještě nezažil". Vinu připsal i klimatickým změnám. "Pokud někdo popírá klimatické změny, ať přijede do Kalifornie," uvedl v pátek na videu pro sjezd Demokratické strany.

Předpokládá se, že příčinou nynějších rozsáhlých požárů je vlna veder v kombinaci s 12.000 údery blesku, které Kalifornii zasáhly v posledních dnech. V neděli byla v kalifornském Údolí smrti zaznamenána teplota 54,4 stupně Celsia, což by byla nejvyšší hodnota naměřená kdekoli na Zemi za posledních více než 100 let.

Národní meteorologická služba navíc v neděli varovala, že je na cestě ještě více suchých bouřek, což vyvolává obavy o státní hasičskou službu, která je už tak příliš vytížená.

Tyto bouřky „by mohly způsobit nepravidelné poryvy větrů, extrémní chování stávajícího požáru a mít potenciál k rozpoutání nových ohnisek požárů,“ uvedla webová stránka CalFire.

Hasiči jsou již vytíženi natolik, že stát odmítl žádosti některých místních úředníků o pomoc s vybavením nebo personálem, což místní úřady nutí spoléhat se na dobrovolníky a místní agentury.