Z těchto oken zoufalí lidé skákali. Z balkonu na levé straně se podle svědků někteří lidé pokoušeli přelézt na sousední a sousední balkon.

Z těchto oken zoufalí lidé skákali. Z balkonu na levé straně se podle svědků někteří lidé pokoušeli přelézt na sousední a sousední balkon. Zdroj: M. Sekanina, HZS, K. Janeček, P. Ryšlink

Požár v Bohumíně si vyžádal 11 obětí a několik zraněných
Požár v Bohumíně si vyžádal 11 obětí a několik zraněných
Požár v Bohumíně si vyžádal 11 obětí a několik zraněných
Požár v Bohumíně si vyžádal 11 obětí a několik zraněných
Požár v Bohumíně si vyžádal 11 obětí a několik zraněných
29
Fotogalerie

Policie obvinila žháře z Bohumína. Žalobce chce vazbu, za smrt 11 lidí hrozí doživotní trest

Policie dnes obvinila z vraždy a obecného ohrožení čtyřiapadesátiletého muže zadrženého v sobotu kvůli tragickému požáru v panelovém domě v Bohumíně. ČTK to řekl dozorující státní zástupce Michal Król. Státní zástupce požádal soud, aby muže vzal do vazby. Muž podle obvinění byt úmyslně zapálil. Při požáru zemřelo 11 lidí, z toho tři děti. U soudu může obviněný, který je v nemocnici, dostat i doživotí.

"Policie vydala usnesení o zahájení trestního stíhání," řekl žalobce a dodal, že soudu navrhl vzetí muže do vazby. "Vidím dva důvody. Jako hlavní je možný útěk. Obava pramení hlavně z výše trestu, který by v případě odsouzení jistě atakoval horní hranici i výjimečný trest," řekl. Dodal, že panuje i obava, že by muž opakoval trestnou činnost. Soud má o vazbě rozhodnout v úterý.

Podle Króla se obviněný k zapálení bytu přiznal na místě policistům, přiznání později zopakoval při výslechu. "K činu se doznal. Vyslovil určitou formu lítosti. Podrobněji se ale nevyjadřoval. Jako motiv uvedl rodinné spory," řekl Król.

O sporech v rodině se v případě motivu hovoří už od neděle. Obviněný byl údajně příbuzný několika obětí. Právní kvalifikace jeho obvinění je jak v případě obvinění z vraždy, tak v případě obvinění z obecného ohrožení zvolena podle nejpřísnějších odstavců. U soudu tak obviněný může dostat výjimečný trest včetně doživotí.

V jedenáctém patře bohumínského panelového domu začalo hořet v sobotu odpoledne. V postiženém bytě se konala oslava narozenin. Té se účastnil i údajný žhář. Experti u bytu našli stopy po hořlavině. I proto se zřejmě oheň tak rychle rozšířil. Šest obětí uhořelo v bytě, pět lidí zemřelo po skoku z okna.