Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová Zdroj: ČTK / Roman Vondrouš

Tisková konference ministerstva zdravotnictví. Účastnil se také ředitel ÚZIS Ladislav Dušek (3.8.2020)
Tisková konference ministerstva zdravotnictví. Účastnil se také ředitel ÚZIS Ladislav Dušek (3.8.2020)
Tisková konference ministerstva zdravotnictví. Účastnila se hlavní hygienička Jarmila Rážová (3.8.2020)
Tisková konference ministerstva zdravotnictví. Účastnila se hlavní hygienička Jarmila Rážová, a také ředitel ÚZIS Ladislav Dušek (3.8.2020)
Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek a hlavní hygienička Jarmila Rážová na tiskové konferenci (3.8.2020)
5
Fotogalerie

Ministerstvo zdravotnictví ukázalo "covidový" semafor. V Česku nejsou horší okresy než zelené

V Česku nejsou okresy s horší epidemickou situací nákazy covidem-19 než stupeň 1 označený zeleně, kterých je devět. Jsou to Praha, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Karviná a Frýdek-Místek a dále Brno-město, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy jsou bílé, tedy bez rizika. Ministerstvo zdravotnictví dnes poprvé představilo takzvaný semafor, tedy mapu okresů podle epidemiologické situace, na tiskové konferenci.

"Hodnotí se 25 parametrů. Jsou výsledkem týdenního souhrnu nad denními sledováními. Konečné rozhodnutí o daném stupni je výstupem odborné expertizy epidemiologů a hygieniků," řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška bylo za červenec nově diagnostikováno 4597 lidí s covidem-19 , což je velké množství. "Velká část jde na vrub Moravskoslezského kraje a Prahy," řekl Dušek. Podle něj ale musí velmi málo lidí do nemocnic. Nově hospitalizovaných bylo 237 lidí a vážný průběh mělo 33 z nich. Zhruba polovina mezi hospitalizovanými byli lidé nad 65 let, senioři měli 26 vážných průběhů z celkových 33 za celý měsíc.

Podle ředitelky Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové bude výskyt viru v Praze vždycky vyšší než v ostatních částech země. Nové případy podle ní často souvisejí se skupinami mladých lidí nebo agenturními zaměstnanci. "Bohužel se zapomíná držet odstupy tam, kde je to možné. Jakmile to počasí dovolí, budou se roušky určitě znovu nosit i v nadzemní MHD," uvedla Jágrová.

Semafor koronaviru určující míru rizika bude ministerstvo aktualizovat v týdenních intervalech. Riziko nákazy je rozlišeno do čtyř barevných stupňů - bílé, zelené, žluté a červené, na základě kterých budou přijímána příslušná opatření proti šíření koronaviru.