Novinářka Bari Weiss

Novinářka Bari Weiss Zdroj: Profimedia.cz

Židovskou novinářku New York Times prý nazývali kolegové náckem, kvůli zaujatosti novin teď odchází

Další dílčí bitva americké kulturní války se teď odehrála v médiích – slavný deník New York Times opouští novinářka Bari Weiss, stěžuje si na prosazování univerzální pravdy a urážky ze strany kolegů. Měli ji označovat za nacistku a rasistku, přestože je sama autorkou knih a článků o boji proti antisemitismu a je židovského původu.

Weiss přišla do New York Times krátce po inauguraci Donalda Trumpa. List si od jejího angažování sliboval rozšíření názorové pestrosti, Weiss je totiž konzervativnější než většina redakce, i tak se ale označuje za centristku tíhnoucí k levici. Podstatný rozdíl byl v její podpoře státu Izrael.

Před příchodem do třetích nejčtenějších novin v USA pracovala ve Wall Street Journal a v izraelském listu Haaretz. Napsala knihu Jak bojovat s antisemitismem, která dostala ocenění National Jewish Book Award 2019.

Během působení v NYT kritizovala protesty feministické organizace Women’s March za přílišný radikalismus. Opírala se taky do konceptu intersekcionality, který ve zkratce říká, že všichni lidé ve společnosti čelí nějaké míře diskriminace. Podle Weiss tento koncept přináší „kastovní systém, v němž jsou lidé hodnoceni dle toho, jak moc jejich skupina trpěla v dějinách.“

Petice redakce proti kolegovi

Ještě bezmála měsíc před ní z New York Times odešel kvůli protestnímu dopisu více než tisícovky zaměstnanců listu editor James Bennet. Publikoval totiž komentář republikánského senátora a válečného veterána Toma Cottona, který psal, že „protestující (z hnutí Black Lives Matter, pozn. red.) ponořili Spojené státy do anarchie“ a vyzval k nasazení armády pro udržení pořádku.

Redakce Cottonův text následně opatřila pětiodstavcovým vysvětlujícím úvodem, kde mimo jiné píše, že článek vůbec neměl být vydán. Několik zaměstnanců novin napsalo na Twitter, že Cottonův komentář dostává černé redaktory New York Times do ohrožení, spolupracovnice deníku Michelle Goldberg článek označila za fašistický.

Nepiš o těch židech

Podle Bari Weiss probíhá v deníku „občanská válka“ mezi převážně mladými wokes na jedné straně a liberálními čtyřicátníky na druhé. Kolegové ji prý označovali za rasistku, zároveň ale často ironicky poznamenávali, že „už zase píše o těch židech.“ Říká, že v novinách vzniklo neliberální prostředí, což talentované mladé novináře nutí vyhýbat se tématům, která by mohla být v nesouladu s nastoleným proudem. Komunita novinářů a aktivistů na Twitteru se podle ní stala reálným nejvyšším editorem novin.

Přestože k nim jinak Weiss nemá názorově blízko, zastali se jí kolem jejího odchodu vůdčí konzervativní osobnosti Ben Shapiro a Ted Cruz. K nim se ale přidali i bývalí uchazeči o nominaci na prezidenta za Demokraty Andrew Yang a Marianne Deborah Williamson.

Redakce „Timesů“ o odchodu redaktorky informovala prohlášením, k jejím tvrzením o atmosféře v redakci se jednotlivě nevyjadřuje. Mluvčí listu Eileen Murphy k věci říká tolik, že noviny „se snaží budovat prostředí čestného a empatického dialogu mezi kolegy, kde je vyžadován vzájemný respekt.“

New York Times bývá považován za jednu z mediálních vlajkových lodí liberálů v Americe. Odchod respektované novinářky ani důvody k němu asi nejsou bůhvíjak překvapivé, spíš akorát potvrzují rozdělení a napětí ve společnosti na obou stranách Atlantiku.