Polsko volí v druhém kole příštího prezidenta. Na snímku hlava státu Andrzej Duda s chotí (12. 7. 2020)

Polsko volí v druhém kole příštího prezidenta. Na snímku hlava státu Andrzej Duda s chotí (12. 7. 2020) Zdroj: ČTK / AP / Czarek Sokolowski

Extrémně těsné polské volby: podle odhadů vede Duda o desetiny procenta

Volby polského prezidenta nejspíš těsně vyhrál stávající šéf státu Andrzej Duda. Naznačují to výsledky průzkumu provedeného mezi voliči po odevzdání hlasů agenturou Ipsos. Výsledky jsou ale mimořádně těsné, dá se očekávat dlouhé sčítání a drama až do konce.

Duda, podporovaný vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), podle exit pollu vyhrál s podporou 50,4 procenta hlasujících voličů. Jeho soupeř z tábora hlavní opoziční stany Občanská platforma (PO) Rafal Trzaskowski dostal 49,6 procenta hlasů.

Ačkoli Duda se už veřejně raduje z obhájení úřadu hlavy státu, jeho náskok je velmi těsný a nepřesahuje rámec možné statistické chyby. Ipsos upozornil, že tato chyba může činit až dvě procenta.

Konečné oficiální výsledky by centrální volební komise měla oznámit nejpozději hodinu před úterní půlnocí. Předpokládá se nicméně, že známé by mohly být už o den dříve.