Demonstrace Black Lives Matter v Paříži

Demonstrace Black Lives Matter v Paříži Zdroj: ČTK/ZUMA/PPI

Afričtí bojovníci z 2. světové války místo kolonizátorů. Francie mění názvy ulic

Do boje s rasismem se zapojila už i francouzská státní správa. Tamní Ministerstvo obrany ve středu 1. července publikovalo doporučení ve formě brožury cílené na starosty. Text je podle deníku La Croix pobízí k nahrazení názvů ulic a míst jmény stovky afrických vojáků z druhé světové války. Proti kolonizátorům současně vystupují i aktivisté v Africe.

Smysl státní iniciativy na krátkém ceremoniálu přiblížila státní tajemnice Ministerstva Geneviève Darrieussecqová. Seznam má podle listu Le Figaro městům pomoct ve hledání odkazů na vojáky, kteří bojovali na jejich příslušných územích. „Jména, tváře a životy těchto afrických hrdinů musí být součástí našich životů jako svobodných občanů, protože bez nich bychom nebyli,“ uvedla.

Všech 100 sepsaných jmen patří africkým veteránům druhé světové války z francouzských kolonií. A ke každému z nich ministerstvo uvedlo alespoň základní biografické údaje a místa pohřbu. Významného zastoupení se dočkal například Senegal nebo státy severní Afriky.

Historik a specialista na kolonizaci Paul Blanchard přitom 210stránkový dokument vnímá jako výsledek dlouhodobého procesu. „Společnost během posledních dvaceti let začala postupně vnímat tuhle šedou zónu francouzských dějin a s tím spojenou kolonizaci,“ komentoval 2. července.

Pozitivní odezva z řad francouzské společnosti na sebe nenechala dlouho čekat. Hned následující neděli 5. července pařížské ulice rozezněly hlasy aktivistů. Skupina se vydala na pochod, prostřednictvím něhož se údajně snažila upozornit na ulice a pomníky nesoucí názvy historických postav napojených na obchod s otroky a kolonizaci. „Chceme přejmenovat ulice podle hrdinů, kteří bojovali za nízkopříjmové čtvrtě a imigraci,“ vylíčil Ismael El Hajri pro agenturu Associated Press.

Rasová nevyváženost

Nespokojenost s kolonizátorskými názvy dali najevo i obyvatelé některých afrických států. Hlasitě se ozývají například nespokojení aktivisté z Ugandy. Její území je totiž lemované historickými připomínkami na britské osobnosti. Čelní představitel iniciativy Apollo Makubuya vidí hlavní problém ve faktu, že daná místa měla vlastní jména ještě před příchodem Evropanů.

Francie ovšem není výjimkou ani v rámci Evropy. Berlínské úřady se na začátku července rozhodly odstranit rasistickou konotaci obsaženou v názvu jedné ze stanic metra. Kontrétně jde o Mohrenstrasse. Samostatné slovo Mohr představuje označení člověka narozeného v Africe. Zastávka nově ponese jméno ruského skladatele Michaila Ivanoviče Glinky.