Koronavirus a otevření restaurací 25. května: Přípravy v pivnici v centru Brna

Koronavirus a otevření restaurací 25. května: Přípravy v pivnici v centru Brna Zdroj: ČTK/Igor Zehl

Koronavirus a otevření restaurací 25. května: Přípravy v pivnici v centru Brna
Koronavirus a otevření restaurací 25. května: Přípravy v pivnici v centru Brna
Koronavirus v ČR a uvolnění opatření 25. května: Liberecká pivnice Labský zámek
Koronavirus v ČR a uvolnění opatření 25. května: Přípravatrube na výtoč od technika z pivovaru Zubr
4
Fotogalerie

V Česku se otevírají restaurace a školy. Uvolňuje se povinné nošení roušek

Česko se dneškem o další krok přiblíží k životu před koronavirovou pandemií. Pro povinné nošení roušek začíná platit mírnější režim, zákazníkům se otevřou vnitřní prostory restaurací a také hotely, kempy a ostatní ubytovací zařízení. Konat se mohou hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše 300 osob a po dvouapůlměsíční pauze se dnes do škol mohou vrátit žáci prvního stupně základních škol. Všude však platí přísná hygienická a bezpečnostní pravidla. Část restrikcí se neuvolní na Karvinsku, kde v Dole Darkov plošné testování odhalilo přes dvě stovky případů onemocnění.

Lidé nemusí ode dneška nosit roušky venku, pokud splní podmínku aspoň dvoumetrového odstupu od dalších osob, které s nimi nežijí ve stejné domácnosti. V budovách nebo MHD je nošení dál povinné. Výjimky mají děti ve školách či školkách nebo některé profese, například lidé v kancelářích.

Veřejnosti se dnes také otevírají vnitřní prostory hradů a zámků, zoologických a botanických zahrad a 14 jeskyní provozovaných Správou jeskyní ČR, obnoví se také provoz koupališť a bazénů. Provoz mohou zahájit také služby, při kterých je porušována integrita kůže. Češi tak budou moci vyrazit na tetování, piercing nebo permanentní make-up. Umožněny jsou za určitých podmínek i návštěvy v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních. S omezeními začne fungovat i provoz všech sociálních služeb, ale jen pro klienty do 50 let.

První velká vlna rozvolňování opatření přijatých kvůli koronaviru nastala 11. května, kdy se otevřely venkovní zahrádky restaurací, obchodní centra a třeba i kadeřnictví. Povolené byly po dvou měsících také akce do 100 lidí, což se týkalo návštěv divadel, kin či muzeí, svateb, sportovních tréninků nebo mší. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) epidemiologická situace po tomto uvolnění nezaznamenala žádné negativní trendy.

Výjimku tvoří pouze Karvinsko, kde se v pondělí nezruší zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních, nepovolí se ani hromadné akce nad 100 osob. Je to reakce na situaci v Dole Darkov. Plošné testování v souvislosti s tamní situací k dnešním 16:00 odhalilo 212 případů onemocnění covid-19, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Opatření podle něj budou vyhlášena bez časového omezení, očekává jejich platnost přinejmenším týden až 14 dní.

Podle Vojtěcha bylo k 16:00 na Karvinsku provedeno na 2000 testů na covid-19. Pozitivně bylo testováno 212 lidí, z toho 154 jsou zaměstnanci Dolu Darkov. Mezi nimi je i šest pendlerů z Polska. Dalších 54 nemocných jsou rodinní příslušníci zaměstnanců dolů, čtyři jsou zaměstnanci jiných dolů na Karvinsku.