Jana Maláčová na tiskové konferenci po jednání vlády. Briefingů se smí účastnit jen několik vybraných novinářů, ostatní jsou odkázaní na videopřenos.

Jana Maláčová na tiskové konferenci po jednání vlády. Briefingů se smí účastnit jen několik vybraných novinářů, ostatní jsou odkázaní na videopřenos. Zdroj: Internet

Ošetřovné dostanou rodiče dětí do 13 let za celou dobu, kdy nebude škola

Stát se chystá doplatit ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Shodla se na tom vláda. Návrh nového zákona dostane Sněmovna. Kabinet také změnil čas, kdy budou smět v otevřených obchodech nakupovat jen senioři nad 65 let.

Ošetřovné se nyní vyplácí devět dnů na děti do deseti let, samoživitelkám a samoživitelům pak až 16 dnů na školáky do 16 let. Na dávku z nemocenského pojištění mají nárok jen zaměstnanci. Vláda souhlasila s tím, aby stát dávku od desátého, respektive sedmnáctého dne doplatil. „A to po celou dobu, kdy nebude probíhat výuka na školách,“ upřesnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Podporu od státu by měli nově dostat i rodiče z řad živnostníků. Stát jim bude platit ošetřovné 424 korun za den, tedy zhruba 14 tisíc měsíčně.

Vláda též slíbila, že stát proplatí zaměstnavatelům náhrady výdělků pracovníků v karanténě. Uhradí i 80 % mzdy zaměstnanců zavřených provozů.

OSVČ a ošetřovné: Jak žádat? Kde najít formulář? >>>

Další změna se týká času, kdy jsou obchody vyhrazené pro seniory nad 65 let. Zatímco doteď to bylo mezi 10. a 12. hodinou, od zítra to bude mezi 7. a 9. hodinou. „Přistoupili jsme k tomu po upozornění pracovníků resortu obchodu, že tito lidé jsou zvyklí nakupovat v jiných než původně stanovených časech,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.