Andrej Babiš na Evropském summitu

Andrej Babiš na Evropském summitu Zdroj: Reuters

Babiš mluví o bilionové podpoře pro podnikatele. Jasně, a předá jim ji osobně v hale pro Sáblíkovou

Přijde mi, že už to snad každý musí vědět. Volební výsledky a průzkumy preferencí ale bohužel pravidelně ukazují, že to je jinak. Takže znovu: Jestli jste se včera zaradovali, když premiér Andrej Babiš mluvil až o bilionové podpoře pro podnikatele postižené koronavirovou krizí a souvisejícími opatřeními, buďte prosím realisté. Sliby jsou u premiéra stejně časté, jako jejich neplnění. Všichni jsme se o tom mohli mnohokrát přesvědčit.

Bilion zní velkoryse. Podnikatelé, ale i jejich zaměstnanci mají strach, jak nynější krizovou situaci ekonomicky zvládnou. V tom přichází hodný strýček Andrej a uklidňuje, že on se o všechny postará. Klidně plácne jakoukoliv sumu, která mu přijde na mysl. Proč by ne, nebude ji dávat ze svého. A úplně klidně ji nedá vůbec. On totiž jen práší. Stejně jako už mockrát. Vzpomeňte si.

  • O minulém víkendu Babiš v přímém přenosu sliboval, že každému, kdo nemá dost ochranných pomůcek proti viru, je osobně přiveze. Stačí mu prý zavolat. O tom, že roušky, respirátory a další prostředky dodnes nejsou v dostatečném množství ani v nemocnicích, ví přitom celý národ.
  • Už téměř legendární rychlobruslařský stadion pro Martinu Sáblíkovou sliboval Babiš nejprve v roce 2015, tehdy jako ministr financí. Po úspěchu olympioniků v jihokorejském Pchjongčchangu pak přidal i krytou sjezdovku pro Ester Ledeckou. „Kdybychom se mohli spojit s Esterkou, tak by to bylo ideální. Navíc se už crossové závody v halách v minulosti jely,“ těšila se i snowboardistka Eva Samková. Chá, chá!
  • V roce 2015 Babiš sliboval brzké dálniční spojení s Vídní. No, však víte, jak to s tím zatím vypadá…
  • V roce 2014 se po procházce s Adrianou Krnáčovou po Václavském náměstí zasnil: „Chceme, aby byl už konečně místem setkávání Pražanů i turistů. Malé kavárničky, lavičky, obchůdky a zeleň. Ne děvky, drogy a kasina. Projít se po Václavském náměstí by měla být radost. Třeba už za čtyři roky." Schválně, jak to tam vypadalo, když jste tam byli naposledy?

To je jen zcela nepatrný zlomeček toho, co kdy Andrej Babiš nasliboval a nesplnil. Je to jeho pracovní metoda. Jeho PR tým vycítí, že je na něco upřená pozornost a už to jede.

Pokud tedy teď premiér mluví o tom, že chce podnikatele podpořit „tisícem miliard“, neznamená to vůbec nic. Jen to, že premiér jedná podle hesla „Slibem nezarmoutíš“. Zarmoucení by ale mohli být ti, kdo by jeho slibům bláhově uvěřili. Proto raději počítejte s málem, i když Babiš slibuje hory doly. V lepším případě pak budete příjemně překvapeni. Přál bych vám to. Stejně jako Martině Sáblíkové tu rychlobruslařskou halu.