Roman Prymula, Jan Hamáček a Andrej Babiš s rouškami na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020)

Roman Prymula, Jan Hamáček a Andrej Babiš s rouškami na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020) Zdroj: Úřad vlády

Hamáček, Prymula či Kellner zastínili Babiše. To musí být pro vrchního Jajánka nesnesitelné

Už několik let slýcháme, že Andrej Babiš dokáže všechno zařídit, všechno umí, všude byl a všemu rozumí. Alespoň to vyplývá z jeho prohlášení a vystoupení. Slůvky já, já, já, já, lemuje své proslovy, kterým sice není někdy rozumět, ale český premiér je narcista par excellence, takže mu to asi ani nepřijde divné. Ovšem koronavirová nákaza ukázala, že i vrchní Jajánek má své limity. A to pořádně velké.

Politici jsou v dobách koronavirového šílenství v mimořádně složité situaci, pracují pod stresem, doléhá na ně vyčerpání a jakákoli chyba je hodně vidět. Ať udělají cokoli, nebude se to někomu líbit. Právě proto nemohou spoléhat jen sami na sebe, ale musí uvolnit místo i dalším odborníkům, kteří rozumí jednotlivým problémům daleko lépe než oni. Jenže to Andrej Babiš, který je ze svého předešlého byznysu zvyklý rozhodovat sám, neudělal. Na to může nakonec doplatit v příštích volbách.

Když se v České republice koronavir objevil, předseda vlády si usmyslel, že bude každý den vystupovat především on, že všechno rychle zařídí a vyřídí. Prostě že potlačí i nebezpečnou nemoc. U toho si chvilku nechal jako stafáž vicepremiéra Karla Havlíčka a ministryni Alenu Schillerovou, protože to jsou jeho věrní pěšáci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z titulu své funkce byl také před novináři přítomen, ale občas se zdálo, že jeho duch bloudí někde jinde. Babiš se rozhodl, že ho nezastaví nic. Ani koronavir. Jenže to se nestalo.

Namísto toho, aby premiér nechal daleko více prostoru odborníkům, rozhodl se stát řídit jako firmu. To nám sice kdysi sliboval, ovšem současná krize ukázala, že ani to mu nejde. Jeho management v mnohém selhával. Zejména pokud jde o zabezpečení zdravotních ochranných pomůcek, které jsou při infekčních chorobách zcela zásadní. V tom selhaly i mnohé nemocnice, protože ty neřídí stát, jenže právě stát vedený Babišem se rozhodl, že to „centrálně zařídí“. Dlouho nezařídil. Mesiáš Babiš se pak ocital v situacích, kdy mu národ nevěřil a kdy byl často k smíchu. Jak se ale dalo očekávat, nastoupili místo něj jiní, což samolibý šéf kabinetu snáší zcela jistě těžko.

Babišova ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha při důležitém rozhodování v podstatě nahradil jeho náměstek, epidemiolog Roman Prymula. Všehoministr Havlíček se utopil ve vlastním zanícení, šéfka rezortu financí Schillerová postupně vyšuměla. Odvahu pak sebral především šéf ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Ten začal vystupovat razantně a jeho vystoupení měla na rozdíl od Babiše hlavu a patu. Zafungovalo to. Navíc Hamáček zařídil díky svým kontaktům některé nákupy zdravotních pomůcek z Číny, zatímco premiér a jeho boys je do té doby jen slibovali.

Když se vláda ukázala být neschopná, objevili se i různí dárci z řad podnikatelů i dalších občanů. Co nezařídil Andrej Babiš, to nahradil um chytrých lidí. Bylo totiž naprosto tristní, že mnozí lékaři a zdravotníci neměli ani roušky a respirátory. Že někteří vojáci přijeli pomáhat na hranice bez těchto pomůcek (to je něco, co si nelze představit ani v nejhorším filmu, tak se chovají vlády leda v Severní Koreji či Íránu). Například nejbohatší Čech Petr Kellner, majitel skupiny PPF, proto věnoval nemalé peníze a díky tomu, že podniká i v Číně, dokázal zařídit z této země hodně potřebného zdravotnického vybavení. Na rozdíl od premiéra u toho nijak nejajánkoval, PPF se spokojila se suchou tiskovou zprávou.

Andrej Babiš trpí utkvělou představou, že v jakékoli situaci má všechno řešit, i když tomu nerozumí. Je to chybný a někdy dokonce nebezpečný přístup. Nekonečné honění politických bodů a za vším trčící PR, se ukázaly při řešení koronarové nákazy jako špatný postup. Samozřejmě, že si premiér proto brzy najde obětní beránky, kteří to odskáčou za něj. První na řadě zřejmě bude ministr Adam Vojtěch. Tomu se ale možná nekonečně uleví, když bude muset funkci opustit.

V každém případě u mnoha lidí premiér Babiš svým řáděním v posledních týdnech politické a osobní body neuhrál. A to by mohlo být pro něj v dalších volbách do Poslanecké sněmovny zásadní.

Pro Andreje Babiše se u koronaviru možná v krátké době naplní teorie černé labutě, která hovoří o následcích vysoce nepravděpodobných událostí. Covid-19 tuto teorii přesně naplňuje. Když to nedokázalo Čapí hnízdo, černá labuť v podobě koronaviru, by mu mohla zlomit politický vaz.