Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Poslanci včera do Rady ČT zvolila bývalého ředitele zpravodajství ČT Romana Bradáče.
Další místo v radě obsadil exšéf České spořitelny Pavel Kysilka.
Radním se po poslanecké volbě stal i Jiří Šlégr, který  patří mezi legendy českého hokeje.
3
Fotogalerie

Volba Rady ČT: Xaver a Lipovská mají dál šanci. Prošli dva Berkovcovi koně

V ostře sledované volbě šesti nových členů Rady České televize uspěli dnes Roman Bradáč, Pavel Kysilka a Jiří Šlégr. Dalších šest kandidátů postoupilo do následujícího kola. Jsou mezi nimi i Luboš „Xaver“ Veselý a Hana Lipovská, kteří vyšli jako jednoznační favorité z ankety mezi čtenáři webu Reflex.cz. Lipovské místo v radě uteklo o pouhých 5 hlasů.

Ač je Rada ČT na první pohled celkem nudnou a nepříliš významnou institucí, pro část rozdělené české společnosti byla včerejší volba hlavním tématem dne hned po koronaviru. K tomu přispěl i poslanec Stanislav Berkovec z ANO, na kterého prasklo, že svým stranickým kolegům poslal seznam, koho do rady doporučuje a koho ne. K hlavním kritériím přitom patřilo, jaký má dotyčný kandidát postoj k současnému vedení ČT, jestli jeho volba nezpůsobí mediální kontroverzi a jak se staví k politice ANO.

Každý, kdo se vyzná v politickém zákulisí, ví, že podobná doporučení (byť často třeba jen ústní) jsou více méně běžnou věcí ve většině parlamentních stran. Zejména pokud jejich klub má desítky poslanců. To ostatně přímo ve sněmovně připomněl Václav Klaus mladší, který to dle svých slov zažíval v době, kdy poslancoval za ODS. „Chodily mi i esemesky s tím, ať volím toho či onoho, že je to náš člověk,“ řekl. Poslanci ANO mu zatleskali, vedení klubu ODS to popřelo.

Většina opozičních řečníků Berkovcův seznam odsoudila, označila ho za snahu politizovat Radu ČT a podřídit ji potřebám ANO. Berkovec na to reagoval tím, že dal k dispozici svůj post předsedy sněmovního volebního výboru. Bez ohledu na to nicméně v následující tajné volbě byli jím preferovaní adepti úspěšní v poměru 2:1. Exředitel zpravodajství ČT Bradáč i někdejší šéf České spořitelny Kysilka byli na seznamu mezi doporučenými kandidáty. Bývalý hokejista Jiří Šlégr pak byl na téže soupisce zařazen do kolonky „neutrální“. Všichni tři zvolení nebudou dle Berkovcových předpokladů zastupovat zájmy stávajícího ředitele České televize Petra Dvořáka.

Do dalšího kola volby postoupili psycholog Ivan Douda, děkan FAMU Zdeněk Holý, mediální manažer Michal Klíma nebo šachista Pavel Matocha. A také moderátor Luboš "Xaver" Veselý a ekonomka Hana Lipovská. Ti před dvěma týdny suverénně ovládli anketu na webu Reflex.cz. Pro Xavera bylo 41,6 % a pro Lipovskou 28,5 % z 3 440 hlasujících. Bradáč ani Šlégr v  anketě neuspěli, Kysilka skončil šestý.

Favoriti čtenářů Reflex.cz patřili ve veřejné diskusi před volbou k nejkontroverznějším kandidátům. Xaverovi kritici vyčítali údajně blízké vztahy a příliš vstřícný přístup k politikům (Zeman, Babiš), Lipovské především její dřívější pochybnosti o tom, zda má veřejnoprávní televize smysl. Devatenáct senátorů dokonce napsalo otevřený dopis České biskupské konferenci, aby jako navrhovatel nominaci Lipovské stáhla. Senátor Marek Hilšer, který byl jedním ze signatářů otevřeného dopisu, takový postup hájí. „Stále si myslím, že veřejnosti se mají předkládat názory volených zástupců. A my jsme měli potřebu vyjádřit svůj názor,“ řekl Reflexu minulý týden.

Zbývající trojici radních by z šesti postupujících do druhého kola měli poslanci vybrat zřejmě v dubnu. Včera po prvním kole hlasování celou schůzi přerušili a odebrali se do karantény kvůli koronaviru.