Rakouský horský masiv Dachstein

Rakouský horský masiv Dachstein Zdroj: ČTK/Stejskal Ivo

Neštěstí v Rakousku, pod lavinou zahynulo pět Čechů. Sníh je zasypal na masivu Dachstein

Při sesuvu velké laviny na horském masivu Dachstein v rakouských Alpách zahynulo dnes dopoledne pět lidí. Tamní policie později potvrdila, že se jednalo o skupinu mladých sportovců z Česka.

Sněhová masa se utrhla kolem 9:30 SEČ ve výšce 2800 metrů, upřesnila mluvčí hornorakouské policie. Těla obětí byla podle ní přepravena k identifikaci do Hallstattu. "Rakouská policie následně potvrdila, že oběti jsou čeští občané," uvedl Michal Dudáš z ministerstva zahraničí. V Rakousku skupina byla zřejmě na dovolené. Případ řeší český konzul.

Podle hoské služby byla lavina široká zhruba 150 až 200 metrů a dlouhá kolem 400 metrů. V dané oblasti v minulých dnech silně sněžilo a vanul vítr, což bylo zřejmě příčinou utržení laviny.

Sníh zasypal celou skupinu v době, kdy stoupala na sněžnicích poblíž horské útulny Seethalerhütte. Na místo neštěstí byly vyslány posádky horských záchranářů a policistů i několik vrtulníků. "Nepočítáme s tím, že bychom objevili další zasypané, pro jistotu ale toto místo prohledáváme," dodal šéf zemské horské záchranné služby Christoph Preimesberger. V dnešní slunečný den se podle něj pro výstup na Dachstein rozhodlo mnoho lidí.