Zleva český prezident Miloš Zeman, prezident Maďarska János Áder, prezident Polska Andrzej Duda a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová na summitu V4 na zámku v Lánech.

Zleva český prezident Miloš Zeman, prezident Maďarska János Áder, prezident Polska Andrzej Duda a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová na summitu V4 na zámku v Lánech. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Summit V4 v Lánech: Prezidentovi Zemanovi pomíal i maďarský prezident János Áder.
David Rath si užíval poslední doušky svobody před nástupem do věznice, vyrazil v Hostivici na kolo.
Nohavica převzal v listopadu 2018 od Vladimira Putina Puškinovu medaili.
Summit V4 v Lánech: Miloš Zeman, János Ader, Andrzej Duda, Zuzana Čaputová, Borut Pahor a Aleksandar Vučič.
Zleva český prezident Miloš Zeman, prezident Maďarska János Áder, prezident Polska Andrzej Duda a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová na summitu V4 na zámku v Lánech.
10
Fotogalerie

Zeman roztančil kolegy z V4, Rath je na kriminál připraven a Nohavica potěší aspoň Kima

Symbolem největších vyřčených pitomostí je Rádio Jerevan. A tam má pozici světové hvězdy v posledních letech český prezident Miloš Zeman. Není to u něj problém nižšího IQ, důvody jsou daleko horší. Příčinou jeho kralování v této přehlídce i v minulých dnech je jeho snaha zvednout hladinu absolutního nezájmu – nepočítáme-li TV Barrandov – relevantních posluchačů o sdělení, která z jeho úst proudí. Zemanovy výjezdy vzbuzují dlouhodobě zděšení českých velvyslanců v těch zemích, které se rozhodne navštívit, a česká armáda bývá obvykle uvedena do stavu nejvyšší bojové pohotovosti, aby se ubránila aspoň první vlně vojsk země, kterou prezident ohrozil návštěvou. Proto vzbudilo na domácí scéně nadšení Zemanovo nedávné prohlášení, že výročí 17. listopadu oslaví doma sám.

Věřme, že svůj slib dodrží, což by do ulic přineslo během oslav klid. Zemanovi blízké listy Soukupova mediálního impéria – Slepičí proudy – přinesly senzační historický objev. Pátrání v archivech potvrdila, že Miloš Zeman 17. listopadu 1989 na Národní třídě skutečně byl, dokonce v první řadě a zblízka předávaje becherovkovou infuzi dechem, volal jednomu z červených baretů do obličeje překvapivou informaci: „Máme, vole, ruce!“ Z Ústavu pro vyšetřování komunistických zločinů unikla informace, že právě toto zvolání mohlo být důvodem k následnému brutálnímu zásahu. Byl to tedy Miloš Zeman, kdo působil jako katalyzátor společenského kvasu.

Bezpečnostní katastrofou nyní ale hrozí výsledek schůzky, která se odehrála za pozornosti světového tisku v Lánech. Jejím výsledkem bylo, že to nevadí, že prezidentce Zuzaně Čaputové to slušelo a že Miloš Zeman neupadl. Jak je zřejmé z titulní fotografie, ihned poté, co se pustil bodyguardů, chopil se paže prvního, koho přistihl poblíž. Zvoleným nešťastníkem byl maďarský zástupce, který se domníval, že jde o výzvu k tanci a zvolal na ostatní: „Táncolni fogunk!“ Zbývající státníci po překladu od prezidentky Čaputové výzvu přijali a vytvořili živý řetěz. Radost, kterou to způsobilo Miloši Zemanovi, ventiloval jmenovaný prohlášením, že při první chvíli, kdy se zase udrží na nohou, navrhne čtyřem nejvyšším činitelům naší země „oduznání“ Kosova. Pokud mu to neschválí, bude prý příslušný akt navrhovat i nadále formou: „Hodíme si korunou. Když padne vorel, bude po mým. Když padne panna, budeme házet tak dlouho, dokud nepadne vorel.“ Ukázalo se, že výraz oduznání je přeložitelný jen do srbštiny. Přesto bylo jednání V4 ukončeno zpěvem nové hymny Visegradské čtyřky: „Kose, kose, černý ptáku, co ty tady děláš?“

Rath má starost o veřejné finanční prostředky

Na záda šlape na Rádiu Jerevan panu prezidentovi někdejší středočeský hejtman za ČSSD a znalec krabicových vín David Rath. Ten měl po sedmi letech konečně nastoupit do vězení, aby si odpykal sedmiletý trest za přenos archivního krabičáku. Ve chvíli, kdy se Zpětné zrcátko rozhlíželo, ale nebylo ještě vůbec jasné, zda do toho Rathovi něco nevlítne. Hrozí pád z jahody na znak, kulhavka, červinka, spavá nemoc a dětský záškrt. To jsou zbývající výmluvy, které pan doktor ještě nepoužil. Na otázku, zda je psychicky i fyzicky připraven nastoupit do výkonu trestu, Rath odpověděl: „Jsem připraven už dlouho. Uvidíme, zda to bylo dostačující. Pracuji na tom sedm let, ale objevují se stále nové problémy, když vyřešíte jeden, objeví se další. Pravda je, že pětidenní lhůta pro nástup do vězení je tak krátká, že spoustu věcí nestačím dokončit anebo řádně předat. Nikoho vůbec nenapadlo, jak ve lhůtě pěti dnů já, který nemám žádné finanční prostředky, můžu zaplatit trest deset milionů. A jsem zvědav, jak je ve vězení seženu. Stačilo by skočit ke Kottům, ale oni asi nejsou doma.“

Rath také podotkl, že vysláním tří policistů středního věku s platem mezi 50 a 70 tisíci s povolávacím rozkazem, nejdřív autem na krajský soud a pak za Rathem – čímž strávili podstatnou část pracovního dne – krajský soud výrazně zneužil svou pravomoc. Je potěšitelné, že pan doktor má starost o veřejné finanční prostředky, což dokazuje jeho společenskou nápravu dřív, než skončil v kriminále.

A tam nakonec i skončil. Výmluvy se tentokrát nekonaly, Rath zakotvil v teplickém kriminále.

Nohavicu doma nechtějí

Jaromíra Nohavicu kvůli práskání na kolegy a sousedy tajným fízlům nechtějí na koncertu k výročí republiky. Pořadatelé projektu pro Paměť národa, kterého se 28. října v pražském Fóru Karlín zúčastní až stovka umělců, upozornili, že úmyslně nezvou Nohavicu, neboť mají doklady, že spolupracoval s komunistickou StB. Pořadatelům je proti srsti také fakt, že Nohavica přijal vyznamenání nejen od prezidenta Zemana, ale i od prezidenta Putina. To pořadatelům koncertu vadí. Nevadí to Nohavicovi, který stejně nemá čas, protože bude v uvedeném termínu přebírat vyznamenání od Kim-Čon-una v Severní Koreji.

Megakoncert je pojat jako protipól oslav 28. října, které pořádá Hrad a bývají tam oslavováni spíše zástupci takzvaného normalizačního popu a komerční umělci.

A to je vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku a zaslechl ve vysílání Rádia Jerevan, váš Vladimír Mertlík