Miloš Zeman, Tomio Okamura, Andrej Babiš - ilustrační snímek

Miloš Zeman, Tomio Okamura, Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz, Facebook

Slezte z jeviště, podvodníci! Jak dlouho budeme ještě sledovat frašku české politiky?

Hlavním tématem českých médií v čase letošního léta jsou klesající hladiny českých přehrad, řek, potoků, vodních nádrží a rybníků. Odborné komise řeší, jak vrátit vodu zemi ve vizích stejně objevných, jako je pověstné kolo od trakaře. Bagry vedou bitvy, jež mají vrátit řeky, potoky a mokřady tam, kde po staletí tekly a byly, a mnohdy je řídí právě ti, kteří před lety narovnávali toky řek a křivili páteře lidí.

Stejná situace je i na žabáku české politiky, jehož hladina klesla na historické dno. Ústavní právníci se zabývají ústavní krizí, která z pohledu okolního světa není ničím jiným než ubohou šaškárnou a zvedá místo koutků úst k smíchu jen obočí nad trapností děje i hlavních kašparů. Kdo ještě ví, že šrapnelem, který to odstartoval, bylo odvolání člověka, který zapomněl, že si tu galerii, co vede, ještě nekoupil. Komu záleží na mouřenínovi, jenž posloužil a může jít – poté, co si pár týdnů ještě užije almužnu mzdy ministra.

Záleží snad někomu na komparzu ochotníků, ochotných sehrát i pařezy, aby se udrželi na scéně ještě jedno dějství. Kdo jim řekne, že otvor, před nímž volají „Sezame, otevři se!“ není bránou k pokladům, ale cesta do cizí řiti! Je k popukání plavčík neplavec, který si na záchranu tonoucích zapomněl vzít křidýlka a teď sám marně šlape vodu? Opravdu budí děs zlý Čáryfuk visící na drátcích a šňůrkách svého vodiče? Copak nikdo neví, že hrom, za jehož rachotu přichází, dělá rezavý plech v rukách nápovědy a policejního konfidenta Pepka Vyskoče?

Žeňte je pryč z pódia…

Jen na publiku záleží, jak dlouho chce tu frašku sledovat, než někdo vykřikne: „Slezte z jeviště, podvodníci!“ a další se přidají, nelitujíce vstupného. I tak se to vyplatí! Nic nedejte na to, pokud se znovu – jako před třiceti lety – pokusí sehrát závěrečný „Vítr z hor!“, a žeňte je sami až za vesnici. Jako byste je neznali, vždyť už u nás hráli! Vzpomínáte? Přijeli s kraválem na cizím žebřiňáku, žrali a lemtali, zatímco nás jen sliby krmili. Na podzim, když foukalo ze strnišť, sehráli „Vítr z hor“, ukradli poslední slepici a zmizeli. Jen na tak dlouho, než sehnali nové kostýmy a pár mladších darmožroutů, kterým se také nechce na pole či ke kovadlině. Komu z vás se ještě chce účinkovat v takové „komédii“?

Senát těsnou většinou schválil návrh ústavní žaloby na Miloše Zemana pro hrubé porušení Ústavy České republiky. Na řadě jsou složité úvahy, jednání a mudrování zda či jestli, pokud, ovšem, pravděpodobně, i když a další kecy. Jde o důležité, ale přece jen gesto! Ale vést diskuzi o tom, zda a jak moc Miloš Zeman porušuje Ústavu, je stejně zbytečné jako se přít, zda veš ví, že všem okolo pije krev. Jak má chudák veš vědět, natož pochopit, že to někomu vadí, je-li to její přirozenost, a navíc ji to baví! Je to stejné jako diskuze nad nedávnou úvahou Zpětného zrcátka, zda Miloš Zeman nenávidí všechny lidi proto, že je opuštěný a zavilý stařec. Ano! Ale stejně tak platí, že je sám proto, že nenávidí všechny lidi. Co bylo dřív – vejce, nebo slepice? Tak nám tu zůstalo pravidlo: „Sveřepí šakali zavile vyli na bílý měsíc.“

…rovnou za mříže léčebny

Zpětné zrcátko nabízí pozornosti pánů senátorů jistější postup. Státní zastupitelství a policie v Ústí nad Orlicí ukázaly podivuhodnou vůli při šetření zločinu, kdy si invalidní žena na zahrádce před čtyřmi lety pěstovala konopí. Obě instituce jsou toho názoru, že patří před soud, a nařídily její vyšetření. Když se dotyčná k psychologovi odmítla dostavit, soud nařídil její internaci a nucené pozorování v psychiatrické nemocnici! Je prý třeba odborně zjistit, zda chápe trestní řízení a zda její pobyt na svobodě není nebezpečný.

Stojí za zmínku, že obviněná je 55letá právnička s doktorátem univerzity v japonském Kjótu, která má po těžké nehodě velké problémy s páteří a zrakem. Soudem určený znalec na ni nemá čas, ale nepomohlo ani to, že se nechala vyšetřit u jiného znalce, jenž neshledal důvod k nedobrovolné hospitalizaci či obavě, že by její pobyt na svobodě byl nebezpečný. Přesto dotyčná skončila na psychiatrii poté, co po ní bylo vyhlášeno celostátní pátrání, a skončila v zadržovací cele, odkud ji z Brna vezla ozbrojená eskorta do Prahy za mříže léčebny. Její advokátka se marně snaží dosáhnout podmíněného zastavení trestního stíhání vzhledem k době, jež od přečinu uplynula, a nabídla, že se žena dobrovolně přizná…

Není to rychlejší a jistější cesta, páni senátoři?

Kancléř hulvát

A ještě jiné srovnání! „Já jsem někdo, ty nejsi nic!“ slýchávala 39letá žena od svého 53letého manžela, který ji dlouhodobě týral a znásilnil. Za hulvátské chování skončil bývalý policejní kancléř (!) Říha před soudem v Domažlicích odměněn podmíněným trestem půl roku na dobu pěti let, ač mu hrozilo osm let vězení.

Soud sice uznal, že se: „Vůči poškozené dopustil hrubého a bezcitného jednání urážkami, ponižováním, výhrůžkami i fy¬zickým napadáním.“ Zohlednil však jeho dosavadní řádný život. No, právě! „Poslat jej do vězení by bylo nepřiměřeně přísné.“ Bodejť! „Máme zájem o to, aby dítě mělo možnost se stýkat s otcem,“ řekl soudce poté, co rozsudek zdůvodnil tím, že Říha s manželkou jednal jako s onucí.

„Nadával jí do kurev, škrtil ji a fackoval. Verbálním útokům byla někdy přítomna i nezletilá dcera!“ konstatoval. Jasně, děti mají mít na očích dobrý příklad rodičů! Násilím si pan kancléř vynucoval i sex. Strhal z ženy oblečení, a když odmítla orálek za korálek, policejní orgán ji strčil nepolicejní orgán do pusy. Poškozená orgán do orgánu kousla, čímž způsobila, že poškozenými se stali oba. To poškozeného obžalovaného na poškozenou žalující tak dožralo, že jí zkroutil ruku a prohodil skleněnou výplní dveří,“ popsal soudce. Navíc v dubnu, kdy venku bylo chladno!

Krvácející ženě pak kancléř Říha zakázal, aby jela k lékaři, a volal na ni: „Ty mě ještě neznáš, ale až mě poznáš, tak tě donutím až k pláči!“ Varovná je i kancléřova závěrečná řeč, v níž rameno spravedlnosti obvinilo své kolegy – které donedávna roky řídilo – z nestandardního vyšetřování. „To nejsou jen moje pocity, opírám se o 25letou praxi u policie. Vedoucí pracovníky domažlické policie osobně znám a vím, čeho jsou schopni,“ prohlásil kancléř Říha. No jo, to se pak pravda a láska můžou třeba posrat a je jim to hovno platný!

Z dobře informovaných pramenů se proslýchá, že kancléř Vratislav Mynář bude zbaven povinnosti mít bezpečnostní prověrku, protože to, co on vidí na Pražském hradě, víme my všichni už dávno i bez něj.

A to je vše, co jsem dnes viděl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík