Nekonečná česká politická reality show...

Nekonečná česká politická reality show... Zdroj: Blesk:Daniel Cernovsky

Smutný televizní program české politiky a dopující Babiš chycený v železech padrina Zemana

Těžko říct, co bude ve středu 24. července 2019 rezonovat českou společností víc, zda další ze série nekonečných schůzek Miloše Zemana, Andreje Babiše a Jana Hamáčka, nebo program televizních kanálů nabízející díla podobného formátu. Zpětné zrcátko se v zájmu snazší volby lidu rozhodlo nabídku zkompletovat a zdá se, že na rozdíl od jiných dnů nebude moci programovou skladbu napadnout ani Mirka Spáčilová.

Již prime time 20:00 na ČT1 nabízí televizní triptych 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem, rezonující s dramatem probíhajícím i v Lánech, tam ovšem v zúženém formátu 1 plus 1, protože Miroslav Donutil účast v maškarádě odmítl a Jana Hamáčka do Lán nikdo nepozval. Velmi pravděpodobně to v České srandovně směšné demokracii (ČSSD) zhorší náladu, která již teď odpovídá ve 21:45 vysílanému seriálu Ponorka (ČT2). Příznivce crazy komedií a znalce politiky ČSSD uspokojí ve 21:35 a 22:10 Nova příznačně nazvanými díly seriálu ComebackRozzvod a Prohozz či černá komedie Podfukáři ve 20:15 na TV Prima, odhalující skryté cíle výše zmíněných vůdců národa. Hradní TV Barrandov přinese v 18:30 diskuzi o kontaktech aktérů lánské schůzky Nebezpečné vztahy a ve 20:05 shrnutí české politiky Takhle tu žijeme! Velký prostor programového schématu věnuje případu odvolání Tondy, který cloumá světovou politikou, Prima Cool, která přinese závěry lánské schůzky ve 20:05 v aktuálním zpravodajství Úplně debilní zprávy a v nočním termínu 22:35 v nesestřihaném záznamu jednání Partička. Sesterská Prima Max přinese v 0:15 debatu politologů nad výsledky lánské schůzky pod názvem Adopce hrůzy.

Fanoušky české politické scény potěší i druholigové televizní kanály, mimo jiné ve 22:00 Nova Action medailonem o životě Antonína Staňka Lovci zločinců a Nova 2 pak nespavce seriálem z jednání Miloše Zemana, Andreje Babiše a Jana Hamáčka pod názvem Dva a půl chlapa. Jen pro otrlé pak bude šestá řada série o jednání předsednictva ČSSD ve 02:45 tamtéž, pod názvem Socky. Tím festival televizní zábavy ve středu 24. července 2019 ale zdaleka nekončí, zvláště ne pro posádku Pražského hradu při nočním vysílání pořadu Nikdo není dokonalý (03:00 Prima Love), jemuž předchází na ČT Art ve 02:45 groteska Chaplin opilcem. V té souvislosti Zpětné zrcátko upozorňuje, že Charlie Chaplin opilce jen hraje.

Těžko hádat, čemu dá přednost předsednictvo socanů, které 16. července 2019, den před jeho zasedáním, burcoval Jan Churchill Hamáček slovy: „ČSSD má teď dvě možnosti: buď teď odejdeme z vlády, nebo si budeme moci jmenovat vlastní ministry.“ A chybělo prý málo, aby pokračoval:“…budeme se bíti na březích, budeme se bíti na přistávacích plážích, budeme se bíti na polích a v ulicích, budeme se bíti na návrších, nikdy se nevzdáme!

Když se následující den členové předsednictva sešli, aby rozhodli, jak rozhodně rozhodnou v konfliktu s bývalým předsedou (nyní prezidentem), který je již půl roku používá jako toaletní papír – pokud mu Ovčáček včas nepodá další výtisk Ústavy ČR, protože originál na Pražském hradě už dávno spotřebovali. Poté, co se sbor Dvanácti (+ 48) rozhněvaných mužů či Sedmi (+ 53) statečných – abychom zůstali u parafrází významných filmových děl – proměnil brzy po zahájení v 60 přizdisráčů (natáčení tohoto díla se teprve připravuje), doporučuje Zpětné zrcátko členům ČSSD z televizního programu 24. 7. 2019 – Pějme píseň dohola (20:00 Nova Cinema) a nejlépe v 01:55 tamtéž Nezvratný osud. Předsednictvo ČSSD se totiž na zasedání vyjádřilo, že se nevyjádří, ale že trvá na svých vyjádřeních. Předseda Hamáček k tomu rozhodně podotkl, že neví, zda toto rozhodné stanovisko bude respektovat. Tyto kroky dávají vedení socanů naději na angažmá v remaku slavného filmového spektáklu Myš, která řvala. Také premiér Babiš prozradil svůj plán pro jednání s prezidentem, který shrnul velmi stručně: „Půjdu na schůzku s panem prezidentem. Podle mého názoru už to bude asi moje poslední schůzka, protože pokud to nevyřešíme teď, tak už to zkrátka nevyřešíme!“ ANO, a na to se napijem!

Obchodní vztahy v bermudském trojúhelníku české politiky

Každý scénář předchází synopse shrnující obsah a naznačující motivy chování aktérů děje. Nalezení motivu je obvykle nejdůležitějším krokem vyšetřovatele při objasnění zločinu. Zpětné zrcátko se pokusilo jako slečna Marplová jít po stopách motivů současného nehezkého divadla v české politice.

Zdánlivě nevinnou obětí je Strana, která se stále ještě domnívá, že její existence má smysl jen proto, že zatím ještě nezemřela. Existenci si zdůvodňuje tím, že se po dvojí klinické smrti přihlásila do turnaje, kam byla pozvána jen proto, že bez třetího účastníka by se nemohl konat. Na hřiště postavila ovšem i hráče, placené zřejmě z fondu jiného klubu. Jejím motivem je jen udržet se na hřišti za jakoukoliv cenu.

Druhým v síti vztahů je Premiér. Poněkud kontroverzní, nicméně populární hvězda Hnutí – něco jako Řepka ve Spartě – svému týmu často spíš škodí, ale tvrdé jádro Kotle ho miluje! Není týmovým hráčem, hraje na sebe a často zbytečně kličkuje. Jeho motivy jsou složitější: prémie i za výhry, o něž se nezasloužil, a trvalá podpora při předvoláních před disciplinární komisi. Podezřelý z nedovoleného dopingu a držení členské legitimace mužstva, které bylo ze soutěže vyloučeno. Tím je vydíratelný.

Třetím je Prezident libující si v zákeřných faulech a nerespektující žádná pravidla ani výroky soudců. Jeho motivy jsou v kriminálních příbězích nejčastější. Nenávist, touha po moci a po pomstě, v neposlední řadě pak zadání od vyšší moci.

Jen popleta doktor Watson by věřil tomu, že jádrem pudla současného měření sil v české politice je Tonda Mouřenín, který vykonal, co měl, a může jít. Stal se ale vhodnou záminkou k vydírání premiéra a ponižovaní Přátel z rodné strany. Ani často zmiňovaná perverzní stařecká touha po defloraci nevinné Ústavy není tím pravým motivem. Politika, jak známo, je především obchod. Jaké jsou obchodní vztahy v tomto bermudském trojúhelníku? Socani asi nechápou, že svůj díl kořisti dostali už na začátku v účasti ve vládě, o níž si měli na základě volebních výsledků jen číst v deníku Slepičí proudy.

Tím nabídli Prezidentovi Tondu, který se z pastičky na myši stal železy, do nichž se chytil i Premiér. I ten dostal z rukou fořta hned zkraje tučné sousto v podobě vlády, kterou by jinak dohromady nedal.

Je čas platit, přátelé. Políbili jste prsten a padrino vám nezištně pomohl. Není divu, že chce první splátku, vždyť i on má své povinnosti. Jistý Koudelka z rodiny Čučkařů pravidelně varuje před údajnými hrozbami spřátelených rodin z Ruska a Číny. Za slova, že se ruské tajné služby snaží „zničit EU a NATO. A pokud chtějí zničit tyto dvě instituce, chtějí zničit i Česko, jež je jejich součástí.“, Je třeba zabít Koudelku! Je také třeba vybrat vhodného dodavatele dostavby Temelína a co nejdřív provést slavnostní výkop Zemanova kanálu, který spojí Hulín s Pekingem.

Jak z toho ven, chycení v železech!? Co angažovat Tomáše Řepku, když ho teď pustí z kriminálu, protože deset dnů trénoval fotbalové žáčky? Hodně se asi naučili! Proč platit alimenty na vlastní děti, když jsou zákony v ofsajdu!? Řepka by na jednání dostal blikanec a bylo by! Nebo ať socani pošlou na schůzky Jandáka, ten by všem z druhé party jednu fláknul a bylo by taky vymalováno.

A to je dnes vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík