Miloš Zeman - ilustrační koláž

Miloš Zeman - ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Vladimír Mertlík: Letní shakespearovské slavnosti Miloše Zemana a prdel k popukání

Když v minulých ohlédnutích Zpětné zrcátko podotklo, že je čas věnovat pozornost demonstrací nejen na Strakovu akademii, ale hlavně na Pražský hrad, zdálo se to nadnesené. Vývoj na české politické scéně potvrzuje odhad Zpětného zrcátka, ale není co slavit. Uplynul téměř měsíc a bramboračka zdejší politiky jen zhoustla.

Samota muže v Lánech je pro něj natolik frustrující, že jedinou útěchou jsou mu nesmyslné rošády v boji o muže, jež má cenu hliníkového pětníku i s jeho funkcí. Poté, co se všechny strany žabomyší války - jež musí v zemích obvyklé civilizace budit úžas – zakopaly na pozicích, nabízí Miloš Zeman stále nové varianty údajného řešení. „Staňka neodvolám! Odvolám, ale až na konci července,“ volá majestát. Co se, proboha, stane do konce července, že u toho Staněk nesmí chybět?

„Šmardu nejmenuji, nemá s kulturou zkušenosti,“ brání kulturu této země člověk, jež sám je popřením kultury. Otázka za 500,- Kč. Jakou zkušenost měl s „kancléřováním“ do svého jmenování Vratislav Mynář? O prověrce nemluvě - kdo o ní ještě ví? Jakou zkušenost měl s „rádcovstvím“ do své instalace Martin Nejedlý?

Nedávno jmenoval Miloš Zeman mediálního manažera a zakladatele rádia Evropa 2 Michela Fleischmanna velvyslancem v Paříži. Všechna čest! A věřme tomu, že v tom Fleischmannova podpora Zemana v prezidentské volbě nehrála roli. „Je určitě přesným opakem politických velvyslanců,“ zdůraznil Miloš Zeman. „To je také důvodem, proč nejsem nakloněn, aby se straničtí funkcionáři stávali tu ministry, tu velvyslanci,“ řekl nakonec. Poznámka Zpětného zrcátka pod čarou:

1) Martin Nejedlý - podnikatel a politik, 2010 - 2018 místopředseda SPO.

2) Vratislav Mynář - podnikatel a politik, bývalý předseda SPO - Zemanovci.

To se Zpětnému zrcátku ulevilo, že nedůležité funkce mají výjimku a Miloš Zeman se dál baví na účet těch, kteří na rozdíl od něj mají co ztratit nebo si to aspoň myslí. Zdá se, že leitmotivem letošních Letních shakespearovských slavností na scéně Starého purkrabství Pražského hradu bude Macbeth, i když by tamnímu stavu a situaci slušel více Král Lávra.

Socanské plazení a podlézání

Česká politická scéna zatím nezná okurkovou sezónu a registruje nové rekordy socanů. Ti se v jejich parádní disciplině - plazení a podlézání – opravdu činí. Po zdánlivě zbytečných konzultačních schůzkách u fyzioterapeuta Miloše Zemana se přece jen dokázali zlepšit a posunout laťku ještě níž! Nové maximum se sice nedá již ani podlézt, ani podplazit, ale Hamáčkovci se dokázali podhrabat. Blahopřejeme!

Také jejich trucministr kultury Antonín Staněk zazářil a je nově zapsán v Pelhřimově do Guinessovy knihy rekordů. Jako nejdéle se držící ministr, jehož nikdo nechce, tak bezkonkurenčně zvítězil v disciplině Štěnice roku a jeho výkony mu vynesly funkci mentálního kouče himalájských šerpů i turné přednášek, jak se udržet i tam, kde je to zhola nemožné.

MFF v Karlových Varech již přijal první přihlášky filmů pro ročník 2020. Největší šance se přisuzují remakům slavných trháků minulosti, které na festival posílá studio Orange Wimp patřící produkci ČSSD. Jedná se o následující tituly:

Dnes večer všechno skončí – drama domácího násilí naruby. Frustrovaný opuštěný stařec psychicky týrá své potomky. Oběti se pro své slabošství a chamtivost nejsou schopny vzepřít.

Jestli se rozzlobíme, budeme zlí – bláznivá komedie party kamarádů, kteří se nedokážou na ničem dohodnout ani mezi sebou, což je přivádí do směšných situací.

Triumf vůle – dokument o politickém vůdci, který se bál i sám sebe.

Větší blbec, než jsme čekali – životní příběh ministra kultury jedné země.

S napětím je také očekáváno přepracování díla Vyhoďte ho z kola ven – jako frašky plné intrik a záměn, nastavující zrcadlo politice, v níž moc zatemňuje rozum.

Rodinný ANObyznys

Antimonopolní úřad, řízený Petrem Rafajem (ANO), přítelem Jaroslava Faltýnka (ANO), který je zase přítelem Andreje Babiše (ANO) se výše uvedeným krédem Miloše Zemana přísně řídí. V jeho vysokých funkcích pracuje Rafajova dcera, její manžel a řada Rafajových dřívějších spolustraníků (ANO) z Frýdku a okolí. Jedním z nejvýše postavených byl až do svého zavření například majitel kinotéky a galerie Jiří Šcachula. To je hned jiná práce, být obklopen odborníky.

Tour de prdel

Vysokou úroveň zdejší kulturní fronty dokazují řady výkonů - hlavně umělkyň - na instagramových sítích. Díky tomu může svým příznivcům Zpětné zrcátko přiblížit současné umělecké trendy (dále cit.): Holky z oblíbeného tria 3v1, herečka Nikol Štíbrová (32) a zpěvačka Martina Pártlová (40) se vydaly do Francie na nejslavnější cyklistický závod světa Tour de France. Přestože tam kvůli pracovním povinnostem s nimi není třetí členka, herečka Veronika Arichteva (33), rozhodně nemají o zábavu nouzi. I ve dvou si užijí spoustu legrace, a kromě sebe baví na dálku také své fanoušky. „Zdravíme z Francie, trochu nám tu chchchchutná,“ zdravily holky od fontány, u níž zapózovaly s vycpanými zadky. K vtipnému příspěvku pak připsaly ještě hashtag Tour de prdel. Momentka sklidila ihned velký úspěch. „S vámi je taková prdel,“ reagoval jeden z fanoušků. „Takto reálná fotka je opravdu svěží vítr v tomto instagramovém světě,“ zaznělo dále. (konec cit.)

No, není to k popukání? To by snad ani v Lánech nevymysleli! A tak tady v téhle zemi žijeme, jak by řekl strýček Váňa.

Pašáci komouši

Bankovní umělá inteligence v platební aplikaci Twisto má robota Nikitu, který prověřuje schopnost splácení u žadatelů o úvěr. Celé prověřování proběhne během několika vteřin a algoritmu stačí čtyři základní údaje - jméno, e-mail, adresa a číslo telefonu k tomu, aby rozhodl o úvěru či kreditní kartě. Obratem z uvedených údajů posoudí vše podstatné, třeba i to, jak v bydlišti klienta skončily volby, kdy mj. vyšší místní zisk SPD nebo KSČM může indikovat problém. Tak v čem je problém? Výhru k volbám s Nikitou!

Kulturní událostí opravdového světového významu je zařazení Věže smrti u Jáchymova - kde zahynuly stovky politických vězňů za komunismu - na seznam památek UNESCO. No, vida! A pak že komouši nic téhle zemi nepřinášejí. A jací jsou pašáci! Ale zase „odcamcaď pocamcaď!“ Vyhlásit 21. srpen významným dnem, to prr! To si ta pražská kavárna dovolila dost!

A co na to, jako obvykle, básník? Inu:

Z bouřného času jsme se narodili

A krok za krokem v bouřných mračnech jdem

Vstříc hrdě vznešenému cíli

Šíj kloníce jen před svým národem

My věděli, co na nás cestou čeká

Byť hrom však bil a mráz nám v kosti vál –

Toť jnom česká hudba odevěká

My při ní půjdem k předu – dál jen dál!

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík