Michal Hašek, Ivo Rittig a David Rath

Michal Hašek, Ivo Rittig a David Rath Zdroj: Archiv

Pečení holubi budou konečně létat do huby. Je čas zamyslet se, kde žijeme a co si necháme líbit

Události minulých dnů vyzněly dle Zpětného zrcátka jako staré anekdoty. Mám pro vás dvě zprávy: Jedna je dobrá, druhá špatná. Kterou chcete slyšet dřív? Patřila k nim i dvojice zpráv „Prezident Zeman odletěl do Maďarska!“ a „V pátek svou návštěvu ukončí a vrátí se vlasti.“ Inu, není každý den posvícení!

Radnice v silně levicové Ostravě má problém neboť, ji i jí (takový jazykový oříšek) na náměstí serou holubi. Návrh zástupců lidu chytat holuby do klecí a povraždit je ale vzbudil u lidu nevoli. Zpětné zrcátko nabízí koalici vedení města řešení přijatelné napříč politickým spektrem a korelující s programovými prioritami zainteresovaných stran a hnutí. Hlavně však Zpětné zrcátko vychází vstříc sociálním potřebám občanů, a nabízí tak jeho využití i v dalších obcích. Stačí rozdělat na náměstí velký oheň a občanstvu začnou v souladu s volebními sliby konečně létat pečení holubi do huby. Pokud nebudeme brát na zřetel názor holubů – bude líp!

Jednoznačně dobrou zprávou je, že čeští vědci učinili v rámci mezinárodního týmu skvělý objev odhalením, jak fungují buňky v kostech našich končetin. Zjištění jim umožňuje léčit poruchy růstu u lidí trpících trpaslictvím či gigantismem.

„Známe tajemství obrů!“, mohli čeští vědci prohlásit s malou nadsázkou. Teď už zbývá jen odhalit tajemství obřích blbů a malých hajzlíků mezi námi.

Fraška s Rathem

České soudní síně uvedly další justiční tragikomedie, konkurující televizním reality show. Mezi úspěšné špektákly, jak Zpětné zrcátko v jiné recenzi už napsalo, patří fraška s biblickým námětem „Jak David víno v prachy proměnil“. Protože minulý – rozhodně ne poslední – díl přinesl mimo metání kozelců hlavního hrdiny i novou zápletku, projděme si vývoj frašky od začátku. Co jste viděli v předešlých dílech? Krabici, v níž byla sedmička vína, jež se vzápětí proměnila v sedmičku v milionech Kč. Ty tam byly nejprve omylem, později byly krmivem pro jakousi bestii a nyní jsou sbírkou na volební kampaň ČSSD. Náš pošťák David z show „Pošta pro socany“ je během děje frašky stíhán pády z kola, infekcemi, hluchotou, průjmem a také policií.

Recenze děje: Nevadí-li soudcům ze sebe nechat dělat voly, je to jejich věc. Zpětnému zrcátku to vadí a vzpomnělo si, jak snadné bylo řešení jiného sporu doktora Ratha – tehdy dokonce ministra zdravotnictví – sporu, jehož ukončení slaví třinácté výročí. Sérii urážek, jimiž tehdy pan ministr obšťastňoval okolí včetně rodiny jiného pana doktora, Miroslava Macka, ukončil druhý ze jmenovaných způsobem, jenž se stal hitem sociálních sítí. Panu Rathovi veřejně na jevišti před kamerami vrazil zezadu takového lepáka, až ministrovi kebule poskočila. A bylo po šaškování! Možná je na čase stejně razantně ukončit i současné Rathovo šaškování. Není čas zamyslet se nad tím, kde žijeme a co si necháme líbit?

Tyjátr s Rittigem

Úspěšný je i tyjátr „Halíře dělají talíře“ v režii soudce Hovorky, který udělal z Ivo Rittiga, zlosyna westernu „Pověste ho vysoko“ hrdinu veselohry „Nikdo nic neví“. Příběh zločinu sám je dostatečně znám, zábavný a překvapivý je až závěr frašky, v níž se drama zvrhlo. Podle soudce se děj dá shrnout asi takto: Ano, peníze se ztrácely. Ano, šly do firmy, do níž jít neměly. Ano, za firmou byl Ivo Rittig. Ano, existuje záznam, na němž se dotyčný domlouvá, jak se pomstít těm, kteří tu zlodějnu práskli. Ano, to všechno je pravda. Ale trestné to není! No, není to legrace? Bodejť! Je přece normální, když tisk jízdenek MHD Praha končí u firmy Cokeville Assets na Panenských ostrovech. S ohledem na úspěch taškařice bude předseda senátu řídit příští proces vedený ve spisu pod názvem Zvířátka a Petrovští. Lístky už se začaly prodávat a očekává se opět velká prča! Není čas zamyslet se nad tím, kde žijeme a co si necháme líbit?

Podle zákona je naopak stíhání policie v případě hlupáka, který schvaloval březnový teroristický masakr na Novém Zélandě, a jemuž nyní hrozí až patnáct let. Jen se zdá, že když dva dělají totéž, není to totéž. Je tomu tak v případě, kdy jiný hlupák - jistý Erik Eštu - se v uniformě vojáka české armády zapojil do bojů v Donbasu na straně a v uniformě separatistických bojůvek tzv. Doněcké lidové republiky. Soud jej v tomto případě jen degradoval na vojína a vyhodil z armády.

„To je blbý, ale dá se s tím žít!“, reagoval hlupák, vlastizrádce a terorista na rozhodnutí. Možná měl být postaven ke zdi, s tím by se už tak dobře žít nedalo! Není čas zamyslet se nad tím, kde žijeme a co si necháme líbit?

Mlátička v Donbasu

Nejen v Cannes mají červený koberec. Na tom v Donbase se producíroval Zdenda Mlátička, fízl a poslanec, během přehlídky čestné stráže za zvuků české státní hymny. Mlátičkova mentální masturbace byla zřejmě nácvikem pro chvíli, až komouši zvítězí a prezidenta budou vybírat sami. Potrestán za hanobení státních symbolů nebude nikdo a předsedovi komoušů Filipovi dokonce Mlátičkova exhibice ani nevadí. Jak by ne, když mu nevadí, že sám za peníze udával sousedy. Jak říká staré přísloví: Fízl Fízlovi oči nevyklove! Jestli těm v Donbasu taková státní návštěva stačí, svědčí to hlavně o nich. Jestli nevadí u nás, svědčí ale hlavně o nás. Není čas zamyslet se nad tím, kde žijeme a co si necháme líbit?

Multifunkční Hašek

Vážným problémem jsou ataky tzv. sexuálních predátorů na děti a nezletilé. Ve všech případech následovala obvinění a tresty, jak jinak! Ani v jednom případě však Zpětné zrcátko nezaznamenalo obvinění a případný trest pro rodiče za zanedbání výchovy a péče o děti a nezletilé. Přitom stále Zpětné zrcátko straší z minulosti dítě odebrané matce za to, že dala dceři jméno Půlnoční bouře. A není tak vzdálený případ jiné souzené matky, jejíž dítě zemřelo poté, co vypadlo ze špatně zajištěných dveří vlaku, když šlo na toaletu. Není někdy chyba v případě sexuálních útoků už za dveřmi našich domovů v pasti nedostatečné výchovy a starosti o děti?

Byl zmíněn úspěch české vědy, ale jsou případy, kdy si ani věda neví rady. Záhadou tak zůstává neúspěšnost pokusů o deratizaci státní správy od lžidoktora Michala Haška. Mnohokrát veřejně usvědčený lhář už zase stoupá v žebříčku funkcí vzhůru. Hašek s titulem právnické jednotřídky z návsi v obci Sládkovičovo – nezvolen – leze vzhůru jak šváb po kanalizačních trubkách sociální demokracie, ledva se po pro něj neúspěšných volbách zhaslo. Jen hrozba rezignace významných profesorů a excelentních právníků zastavila jeho nominaci na člena Legislativní rady vlády (!), kam ho doporučil ministr vnitra a čistoty politiky, předseda socanů, Jan Hamáček. Vzápětí po tomto hezkém neúspěchu z něj Honza učinil vlastního externího poradce pro veřejnou správu, integrovaný systém a dobrovolné hasiče. Hašek jim bude radit, kam stříkat, když hoří! Činil tak už dříve, což mu vyneslo uniformu s dvěma zlatými hvězdami na výložkách a zřejmě i zkříženými stříkačkami na slipech, jak je v našich ozbrojených a bezpečnostních sborech zvykem. Naštěstí je jeho uniforma velikosti mundůru Syna pluku, takže škoda na spotřebě sukna není velká. Nedosti ale na tom! Hašek radí ještě Miloši Zemanovi – zřejmě jak utajit, že byl v Lánech a Miroslavu Tomanovi na ministerstvu zemědělství jako předseda legislativní rady radí, jak dědek tahal řepu. A nesmíme také zapomenout, že je ještě i asistentem hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka. Co jim radí tam, ví jen Bůh, strana a socan Běhounek. Zatím Hašek narazil jen v centrále, která vyšetřovala zmizení 3,7 milionu, jež poslal odsouzené podvodnici Mrencové, vydávající se za neexistující Proutníkovou, Haškovu mluvčí. Není to už na filmovou kariéru? Co takhle remake Přiznání hochštaplera Felixe Krulla? Není čas zamyslet se nad tím, kde žijeme a co si necháme líbit?

Maturita bez matematiky i češtiny?

Jak se ukazuje, problém činí odpůrcům inkluze nejen handicapovaní žáci, ale i ti z opačné strany úsečky množiny žactva, mimořádně nadané děti. Ani na ně nejsou peníze! Bodejť, budeme si snad sami pěstovat elitu a pražskou kavárnu? Průměr, to se dobře sčítá! V čase maturit znovu propukly diskuze o tom, zda má být matematika povinnou součástí státní zkoušek či nikoliv. Zpětné zrcátko se přizná, že matematika nepatřila k jeho nejoblíbenějším předmětům a jen s malou nadsázkou uvádí, že horizont této vědy pro něj končí u trojčlenky. Maturovalo v čase, kdy byla povinnou částí zkoušky a s pojmy integrály, derivace a jinými záhadami se utkat muselo. Kompenzovalo si to volitelným předmětem s kombinací - dějepis/zeměpis/politická ekonomie. Čeština a ruština, jak tehdy jinak. Dějepis a zeměpis od určité doby Zpětné zrcátko živí, stejně jako čeština. Politická ekonomie mu nepřinesla nic, stejně jako světu, mimo potvrzení idiocie marxismu-leninismu a dialektického materialismu. A ruština? Proč ne, je to cizí jazyk, tak co! Variace, derivace či integrály nejsou denním chlebem bývalého maturanta, ale naučily jej řádu a logice.

Letos si matematiku – zatím dobrovolnou – vybralo jen 21% studentů a jejich počet stále klesá, ostatní raději prý sáhli po cizím jazyku. Nebude trvat dlouho a odmítnou i povinnou češtinu, také řadě z nich dělá problémy. „Stejně budu v Londýně a mluvit anglicky!“, nechal se slyšet puberťák od vedle. Není pak divu, když Zpětné zrcátko dostane obchodní mail, v němž mu „kreativ dajrektr“ (fon.) sděluje: „Rád se s vámi ve středu sejdu, ale jen do sedmy, pak mám meeting!“

Čechy Čechům – úkol pro SPD. Není čas zamyslet se nad tím, kde žijeme a co si necháme líbit?

Smysl demonstrací

Jaký smysl mají demonstrace v Praze i jiných městech, zeptal se komentátor mfdnes Miroslav Korecký a pozastavil se nad tím, že demonstrace jsou proti tomu, „co by se snad někdy mohlo stát“ nikoliv proti něčemu, „co se stalo“. Zpochybnil i právo na protest, není-li demonstrant schopen „fundovaně diskutovat o pro a proti připravovaného snížení počtu stupňů justiční soustavy“. Prý to navíc nemá smysl vzhledem k volebním výsledkům Zemana a hnutí ANO.

Ale má! Mnohem větší čísla podpory voličů mívala velká strana, a přesto to smysl mělo. Účel demonstrací tentokrát (nebo zatím?) není ve svrhnutí vlády či prezidenta. Koneckonců každý národ je má takové, jaké si zaslouží a je-li náš prezident naším reprezentantem, dobře nám tak! Demonstrace jsou jen upozorněním, že vše má své hranice, a že někteří už se zřejmě zamysleli nad tím, kde žijeme a co si necháme líbit.

A to je tak vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.