Vladimír Mertlík: Zemanova diagnóza aneb Co to hulí na Hradě za svinstvo?

Nejsem ten, kdo sdílí údiv nad tím, že může Miloš Zeman říci a učinit to či ono, neboť koná v souladu se svým charakterem a intelektem. Nemocný nutkáním být středem pozornosti se proto čas od času, jako malý fracek, jemuž se nedostalo dle něj přiměřené pozornosti, začne válet po zemi, maluje na zeď pokoje kosočtverce a křičí Kun*a! Vše s jediným cílem upozornit na výjimečnost své - jak se domnívá - nonkomformní osobnosti. Je to těsně vedle!

Pokud by se Miloš Zeman a jeho hlásný trouba Jiří Ovčáček podívali jinam než „vlevo dolů“, zjistili by, že nonkomformita je chování konané: „…s ohledem na normy společnosti, dle vlastního rozumu, předem řádně rozmyšlené k možným důsledkům jednání a beroucí v potaz různé úhly pohledu.!“

Pro Miloše Zemana je adekvátní jiný, zdánlivě blízký termín – chování antikonformní. Ale tentokrát jde o „záměrné vystupování proti normám společnosti - nositelem označované jako zásadovost – ve skutečnosti však jde jen o mentální nepružnost a nepřizpůsobivost, která může přerůst v samoúčelnou revoltu - a opravdu silný antikonformismus ve finálních fázích v deviantní chování.“ A jsme doma!

Obsedantní ruminace, koprolalie, historiónství

Fakt, že nejčastěji se tato porucha objevuje u mladých lidí - zřejmě paniců se zdravou prostatou a samozmizelou cukrovkou a umělců bohémů, zřejmě u jazzových klavíristů koncertujících výhradně v asijské velmoci, náš nález jen potvrzuje. Průvodní jev je obsedantní ruminace, tj. „stereotypní prezentování stále stejných myšlenek, tzv. přežvykování.“

Je s podivem, že poprvé byla prokázána infekčnost antikonformismu, zvláště jeho finální fáze jen v malé oblasti nad Malou Stranou. Po lokalizaci poruchy v posledních dnech je zvažována hospitalizace prezidentova hlásného trouby, který prokazuje vyšší chorobnou nápodobu svého vzoru až k formě koprolalie. „Chorobné nutkání používat fekální, v širším významu obscénní slova a výroky“ zatím není - aspoň u něj - provázeno „svalovými záškuby, nekontrolovatelnými hlasitými výkřiky, mručením a podobnými zvuky“, obvyklý projev koprolalie, což vytváří dojem, že jde o nižší stadium, ale o to víc se projevuje histriónství dotčeného, tj. „hysterická teatrálnost, sebedramatizace, přehnané projevy emocí a nedostatečná racionální kontrola.“

Pussy here, Pussy there

U obou pacientů je ale znát růst charakteristických znaků, jako je „vyhledávání vzrušení, při němž je postižený středem pozornosti, trvalé vyžadování ocenění, stejně jako emoční deprivace a mělká labilní emotivita. Častá manipulace s druhými osobami s cílem dosáhnout vlastních cílů, nedostatek ohledu na druhé a stálé intriky.“ Vnitřní logika nemocných je vyjádřena takto: Druzí si mě nebudou vážit pro mě samotného. Když nebudu zábavný, nebudu pro ně přitažlivý. Když se budu chovat dramaticky, získám pozornost druhých a jejich přijetí. Jsem velkolepý. Lidé jsou tady proto, aby mi sloužili nebo aby mě obdivovali.

Jak přesné! Vinit ze stavu zaměstnanců Hradního ústavu nadměrné užívání Becherova likéru je jen „účelovkou“ konkurence od Myslivce. Problém je mnohem hlubší a měl by budit zájem Ministerstva životního prostředí nebo Národní protidrogové centrály. Zdá se totiž, že buď mají na Hradě a v Lánech špatnou vodu nebo tam hulej nějaký svinstvo.

U Miloše Zemana jeho stav ale přináší i svá pozitiva. Zatímco se pro zaneprázdnění musel vzdát účasti na MS vodních slalomářů a odmítl i start na Jizerské 50 (viz jeho výkony na You Tube), dobrou zprávu má Kancelář prezidenta pro fanoušky popu a jazzu.  Je zvažováno turné Miloše Zemana a Eltona Johna „The Wall - we wish demolish“, na kterém zazní i hit Zemanova nového alba „Pussy here, Pussy there“. Zprávy o tom, že v souvislosti s výkony Jiřího Ovčáčka spáchal sebevraždu Ladislav Špaček, zůstávají neověřeny.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku. Váš Vladimír Mertlík.