Premiér Petr Fiala (ODS) na 30. kongresu ODS (8.4.2022)

Premiér Petr Fiala (ODS) na 30. kongresu ODS (8.4.2022) Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Petr Fiala
Kongres ODS, (09.04.2022).
Kongres ODS, (9.04.2022).
Premiér Petr Fiala v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. (14.4.20022)
Premiér Petr Fiala v redakci Blesku. (14.4.2022)
16
Fotogalerie

Co s ruským majetkem v Česku? Vše by vyřešily Fialovy dekrety

Křižník Moskva, pýcha ruského námořnictva a vlajková loď jeho černomořské flotily, šel ve čtvrtek ke dnu. S odvoláním na ministerstvo války o tom vydaly zprávu i ruské agentury TASS a RIA Novosti. Kyjev už dříve prohlásil, že plavidlo zasáhly a poškodily ukrajinské protilodní střely Neptun. Křižník se proslavil již dříve, když na jeho výzvu k „jednání“: „Tady ruská válečná loď, vzdejte se!“ ukrajinští obránci Hadího ostrova odpověděli: „Ruská válečná lodi, jdi do prdele!“

Jak ukazuje čtvrteční událost, konstruktivní ukrajinské mírové návrhy je ruská strana schopna akceptovat. Křižník Moskva je dnes tam, kam jej ukrajinští obránci poslali.

Vláda Petra Fialy se trápí otázkou, jak prokázat držení a zabavit Rusům ze sankčních seznamů jejich majetek na českém území. Jak snadné řešení problém má s oporou nejen v historii, ale i v zákoně. Postačilo by vydat Fialovy dekrety či též dekrety premiéra republiky jako dekrety vydané premiérem České republiky Petrem Fialou během rusko-ukrajinské války a zmrazení česko-ruských diplomatických vztahů, kdy není možné vykonávat zákonodárnou moc. Premiér by vydal ústavní dekrety s právní silou ústavních zákonů a dekrety, které mají sílu zákona, publikované ve Sbírce zákonů. Všechny ústavní dekrety a dekrety premiéra republiky by byly po válce ratihabovány Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Ústavní dekrety by byly dodatečně po skončení války na Ukrajině prohlášeny za ústavní zákony, dekrety by byly prohlášeny za zákony.     

Vedle dekretů o znárodnění většiny ruských průmyslových podniků, pojišťoven, bank, všeobecné pracovní povinnosti pro Rusy a Bělorusy mezi ně patří dekrety spojené s konfiskací majetku etnických Rusů, Bělorusů i tuzemských proruských zrádců a kolaborantů, ztrátou jejich českého občanství, zrušením ruských škol všech stupňů a ruským živlem ovládaných vědeckých ústavů.

Ústavní soud by poté bez problémů potvrdil platnost všech dekretů v době vzniku a jejich závaznost, tj. že jimi nastolené změny zůstávají zachovány. Dělo by se tak bez ohledu na možné sporné konfiskace majetku některých členů ruské diaspory, kteří se po roce 1948 přihlásili k ruské národnosti, údajně byli členy KSSS (Komunistické strany Sovětského svazu) Komsomolu či byli aktivní součástí ruské páté kolony u nás jako členové KSČ, ČSM, SČM, LM, SČSP, Pionýra a dalších protistátních a teroristických organizací. Dovozování a prokazování těchto skutečností by nebylo na vládě České republiky, ale svou bezúhonnost by museli prokázat dotčení samotní. Jak prohlásil bývalý český premiér Bohuslav Sobotka, česká vláda „nevidí důvod pro jakékoliv zpochybňování Benešových dekretů a pro jakékoliv otevírání této otázky.“

V rámci národní očisty vysídlovaní Rusové a Bělorusové by si směli vzít na cestu ze svého majetku max. 20 kg, zakázány by byly šperky, valuty a cennosti. Tím ale není vyloučeno, že by Česká republika po uplynutí lhůty cca 50 let vyjádřila v Česko-ruské deklaraci lítost, že poválečným vyháněním i nuceným vysídlením v Česku žijících Rusů a Bělorusů bylo vyvlastňováním a odnímáním občanství způsobeno mnoho utrpení a křivd (v ruské verzi несправедливость – bezpráví) nevinným lidem, a Česká republika lituje nepotrestání excesů, které při vysídlování proběhly.

A bude po ptákách! Vzhledem k dosavadní odvážné obhajobě Benešových dekretů by Fialovy dekrety jistě bez problémů schválila nejen opozice, ale i mimoparlamentní sekty socanů a komoušů všech azimutů.

Pokud má laskavý čtenář dojem, že Zpětné zrcátko zešílelo, nechť si připomene dekrety vydané prezidentem Benešem.

„Jak prosté, milý Watsone,“ řekl by Sherlock Holmes.

Minulé ohlédnutí ukončilo Zpětné zrcátko zamyšlením nad snahou Jiřího Paroubka posunout se díky svému komentáři k vrbětickým výbuchům výš ve finále zábavné soutěže Russian Idiot, parafráze americké TV show American Idol. Své zamyšlení ale Zpětné zrcátko uzavřelo konstatováním, že „Giorgino“ to nebude mít snadné. Nejen že na předních místech Top Ten ruských švábů je narváno esy z řad prezidentské kategorie. Nečekaně se objevují i černí koně soutěže, s nimiž už se nepočítalo, ale jak se ukazuje, blbů není nikdy dost. Mezi favority se tak zařadil i MUDr. Ivan David, kdysi polokomouš Levé alternativy, později socan a nyní nácek v dresu SPD v Evropském parlamentu. Bývalého ministra zdravotnictví zařadilo v roce 2021 Bezpečnostní centrum nevládní organizace Evropské hodnoty na 1. místo v seznamu nejvýraznějších dezinformátorů. Od začátku ruského útoku na Ukrajinu je David v první linii zákopů Rudé armády, když v europarlamentu hlasoval proti sankcím vůči Rusku, kritizoval vládu za vojenskou podporu Ukrajiny a šířil „zaručené informace“ o výstavbě tajných ukrajinských biolaboratoří financovaných USA.

Jeho vrcholným kouskem ale je obvinění Ukrajiny z raketového útoku na vlastní civilisty v Kramatorsku 7. dubna 2022, které dokázal tím, že je údajně jasné, že „jde o raketu Točka U, kterou používají jen Ukrajinci, a navíc z fotografie je prý jasné, kde má raketa předek a kde zadek,“ což se – pravda – v případě MUDr. Davida dle jeho myšlenkových pochodů přesně určuje jen velmi těžko. Pravdivost Davidových slov vzápětí potvrdil i mluvčí ruského ministerstva sebeobrany Goliáš.

Zásadním příspěvkem MUDr. Ivana Davida pro zdravotnictví bylo období v letech 2005–2008, kdy zastával funkci ředitele Psychiatrické léčebny v Bohnicích a zároveň byl nepochybně i jejím pacientem. Vnesl tak do psychiatrie nový pojem „2v1“, čímž přinesl resortu značné úspory mj. v tom, že obědy mu byly vydávány jen na jednu z uvedených funkcí. Jako člen České psychiatrické společnosti se také opakovaně kriticky vyjádřil k nedostatečné reformě psychiatrické péče, což dokládal příkladem vlastní diagnózy.

Jen o chlup mu uniklo ve sněmovně schválení Lex Davis ve znění: David se zasloužil o stát. V roce 2016 však obdržel Cenu za odvážné občanské postoje od Unie českých spisovatelů, jejímž předsedou je udavač a „tuatam“ básník Karel Sýs, vyznamenaný pacientem MUDr. Ivana Davida z jeho ordinace v Lánech.

Není poslední, jak uvidíme příště.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík

Video placeholde
Ukrajinu čeká mohutný útok. Fiala o válce: Je to tragédie! A Vystrčil v Kyjevě • Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters