Miloš Zeman při hradní pietě za oběti covidu

Miloš Zeman při hradní pietě za oběti covidu Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace na Pražském hradě proti Miloši Zemanovi a udělení milosti Miloši Balákovi
Demonstrace na Pražském hradě proti Miloši Zemanovi a udělení milosti Miloši Balákovi
Demonstrace na Pražském hradě proti Miloši Zemanovi a udělení milosti Miloši Balákovi
Demonstrace na Pražském hradě proti Miloši Zemanovi a udělení milosti Miloši Balákovi
Demonstrace na Pražském hradě proti Miloši Zemanovi a udělení milosti Miloši Balákovi
44
Fotogalerie

Miloš Zeman a jeho Gang tří definitivně ztratili zábrany

„Stovky lidí se sešly ve čtvrtek 1. dubna večer na narychlo zorganizované demonstraci na Hradčanském náměstí před Pražským hradem. Lidé se bouřili proti udělení milosti Miloši Balákovi, který byl odsouzen za manipulaci dvousetmilionové zakázky“, proběhlo v médiích. Zpětné zrcátko si tím připomnělo svůj apel po největší demonstraci Milionu chvilek, namířené proti Andreji Babišovi.

Položilo si tehdy otázku, zda by zaplněná Letenská pláň neměla udělat „čelem vzad“ a pozornost i rozladění adresovat podnájemníkovi Pražského hradu a jeho poskokům. Veřejností právem odsuzované praktiky Andreje Babiše totiž měly určitou logiku, předvídatelnou v jeho nastavení byznys predátora. Za nebezpečnější mělo chování Miloše Zemana, vedené pohrdáním všemi, kteří byli (jsou) jiného názoru než on. Zároveň však pohrdání i bečícím stádem, glorifikujícím jeho tzv. lidovost, která nikdy nebyla jen machiavelistickým trikem k ovládnutí masy, ale především přirozeným projevem arogance buranství, v níž si protagonista libuje.

Nepominutelná je i série zrad, jichž se dopustil na kamarádech i kumpánech, ať již si našinec myslel (myslí) o jejich páteřích cokoliv. Naopak podivuhodná se zdá být péče, s jakou hýčká na něj nalepené štěnice, aniž cítí potřebu se podrbat či nechat jím obývaný prostor kvůli nim deratizovat. Příčina této nerozborné pevnosti vztahu s členy Gangu tří je ale tajuplná jen zdánlivě. Důvod vzájemné přitažlivosti je prostý. Jsou to oni, kdo drží vývrtku a tahá špunt a kdykoliv doleje. A na druhé straně je to on, kdo drží pero a razítko a bez ohledu na cokoliv také cokoliv podepíše.

„Nic na světě se nemění, jen kostýmy a kulisy“, konstatuje často Zpětné zrcátko a stejná situace panovala „v bleděmodrém“ i v říšském kancléřství: „Je to vypočítavý prospěchář. Jakmile dosáhl významného postavení Hitlerova osobního lékaře, stal se ve svém povolání nezodpovědný a líný. Víc ho zajímaly peníze a jeho postavení než samotná lékařská praxe,“ charakterizuje Hitlerova osobního lékaře dr. Theodora Morella architekt Albert Speer. Ač mnozí měli Morella za šarlatána, Hitler si ho nemohl vynachválit poté, co jej v roce 1936 Morell začale léčit kombinací vitamínů a mutafloru, který Hitlerovi pomohl s žaludečními křečemi. Jeho nadměrnou plynatost zmírnil Morell obrovským množstvím pilulek s malými dávky strychninu a atropinu. Díky lékům však Hitlerovi ustoupila i zánětlivá vyrážka na nohou. Také na Pražském hradě se prosadila metoda permanentního podávání medicíny: „Kudy teče, tudy léčí!“

V jednom se však tehdy po Letné ale Zpětné zrcátko zřejmě mýlilo, když připustilo, že Miloš Zeman drží Gang tří u koryta jen z lenosti, bez osobního zištného důvodu. Opak se ukazuje být pravdou. Jak známo, součástí úprav břehů a koryta lánské přehrady byly i úpravy koryt Gangu tří, na jehož konci, po mnohaletém soudním procesu padl právoplatný verdikt, který „mouřenína“ Baláka odsoudil k pokutě, zákazu činnosti a nepodmíněnému trestu vězení. Trvalo ale jen několik hodin, než Balák dostal milost. Před lety vyřkl Miloš Zeman soud nad vládou ODS, vedenou Václavem Klausem: „Vláda, která toleruje prostitutky a zloděje, je sama vládou prostitutek a zlodějů“, prohlásil tehdy. Čím je prezident, ptá se Zpětné zrcátko, který osvobozuje dvojnásobného vraha, člena organizovaného kriminálního gangu a trestně stíhaného kancléře?            

Déle než rok staví Miloš Zeman v Lánech bungalov, kam se prý po konci funkčního období nastěhuje s celou rodinou. Na to si Zpětné zrcátko koupí první řadu, hned jak se začnou prodávat lístky. Již dříve se Zeman nechal slyšet, že v jednom pokoji bude mít houpací křeslo, kde si bude číst zajímavé knihy a nebude muset odpovídat na pitomé otázky novinářů. Doufejme, že aspoň tento závazek, na rozdíl od ostatních dodrží, což přinese výhodu také pro novináře, již nebudou muset poslouchat pitomé odpovědi i pro servilní nohsledy, kteří se nebudou muset popadat za břicha. Projekt bungalovu má ale několik zajímavých konsekvencí. Pozemek o rozloze tisíc metrů čtverečních získal Miloš Zeman za 2,5 milionu korun od místního podnikatele Josefa Hoška. Dva týdny po převodu peněz získala Hoškova dcera, Ivana Píšová, zakázku na výrobu prken od Lesní správy Lány za 1,5 milionu, podepsanou šéfem lánské obory, Milošem Balákem. Kurňa, to je náhodička! Jak ale uvedl Zemanův hlásný trouba Ovčáček, je zbytečné za těmito „nesmyslnými konstrukcemi“ cokoliv vidět.

Balák přitom v kauze loupeže v lánské přehradě zpočátku neplaval sám, když byly vyšetřovateli zachyceny jeho rozhovory s kancléřem Mynářem, který Balákovi přímo diktoval, které firmy se mají zúčastnit výběrového řízení.

Před zvolením prezidentem Zeman v roce 2012 prohlašoval, že milosti a amnestie jsou feudálním přežitkem.

„Pouze, kdyby někdo umíral ve vězení či mu zbývalo jen několik týdnů života a nedopustil se závažného trestného činu, pak – na základě lékařské zprávy – bych udělil něco, co lze spíše než milostí nazývat humanitárním gestem,“ pronesl před lety Zeman. Jiří Kájínek – vrah, recidivista, televizní celebrita a influencer, jinak Zemanův volební trumf. Pavel Podroužek – krácení daní za 9,7 milionu. Jako bonus prominutí podmínky za řízení v opilosti s nejméně 1,42 promile alkoholu v krvi, čípak asi kumpán? Miloš Balák – viz výše, zřejmě stavbyvedoucí prezidentova bungalovu. To jsou jen některá jména těch, kteří umírali ve vězení či jim zbývalo jen několik týdnů života. Čest jejich památce! 

Ústavní právník Ladislav Vyhnánek katedry ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně označil milost pro Baláka za skandální. 

„Skartovačka a razítko se Zemanovým podpisem vítězí nad spravedlností“, napsal senátor Pavel Fischer.

Radní Olomouckého kraje pro školství Aleš Jakubec vyzval ředitele škol k odstranění Zemanových portrétů ze tříd: „Nechci, aby děti měly před sebou fotografii tohoto zločince“, řekl poté, co prezident omilostnil Miloše Baláka.

„Děláte si prdel?“, reagoval europoslanec Tomáš Zdechovský.

Nikoliv pane europoslanče, to jen Miloš Zeman a jeho kriminální banda si dělají prdel z nás – z výšky – aniž byste s tím něco dělali.

A to je dnes vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík