Saskia Burešová

Saskia Burešová Zdroj: Profimedia.cz

Zatímco maminka Saskii podporovala v hereckých snahách, otec ji vedl spíše k jazykům
Mezi vstupy se prý hlasatelky pořád učily texty. Nebylo čtecí zařízení, navíc se vysílalo živě.
Pořad Kalendárium měl v posledních letech stále hravější formu. Moderátorka například vystupuje z různých předmětů, objevuje se na mincích, vyskakuje z klobouku, proměňuje se v čarodějnici, nebo dokonce visí na šibenici.
3
Fotogalerie

Saskia Burešová: Jak dokázala strávit v televizi přes půl století a vypadat pořád stejně?

Nikdo si není jistý, kolik jí je vlastně let, dost lidí jakéhokoli věku vám ale řekne, že když se poprvé dívali na televizi, už v ní byla. A od té doby z ní nezmizela. Moderátorka a bývalá hlasatelka Saskia Burešová (75) vypadá už dekády pořád stejně udržovaně jako její pořad Kalendárium. Tahle konstanta bývá někdy terčem více či méně povedených vtipů, hlavně ale vzbuzuje úžas. Co o nás vypovídá, že k nám Saskia Burešová promlouvá z obrazovky tak dlouho?

Někde o sobě řekla, že je „pro bulvár nepoužitelná“. Teď se však situace trochu změnila, i když o to sama nestála a ani se o to nezasloužila. Herec Vojtěch Kotek v estrádě TV Prima vtipkoval v souvislosti s ní o translidech, k nimž prý Burešovou přiřadil jeho kamarád z ciziny, jenž ji viděl v televizi. Moderátorka příliš pobavena nebyla a média vyrobila spor, který je spíše uměle udržován při životě a v kontextu její kariéry je navíc zcela irelevantní. Nechme mluvit čísla.

Burešová mluví z televize už pětapadesát let. Jako programová hlasatelka Československé a poté České televize působila mezi lety 1974 a 1996, tedy dvaadvacet let. Pořad Kalendárium o výročích a historických zajímavostech moderuje od roku 1992, což je třicet let. Právě bez Kalendária, které se vysílá kaž­dý týden, si nedělní dopoledne mnozí stále nedovedou představit.

Psát, že vypadá pořád stejně, je trochu klišé. Když se však probíráte mediálním archívem, zjistíte, že nejčastější otázka, jaké ze strany novinářů čelí, je spojena právě s jejím vzhledem. Sama v tomto kontextu mluví o genetice a dobré životosprávě a jakékoli zákroky plastického chirurga odmítá. V devět let staré autobiografii Co jsem ještě neřekla pak zmiňuje ještě dostatek spánku, skoro žádný alkohol a vůbec žádné cigarety. Zásadní je podle ní také nepřejídat se, cvičit nebo chodit pěšky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!