Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: Úřad vlády

Dalším tričkem projevuje Marian Jurečka lásku k venkovu
NA tričku má Jurečka také nápis "Příroda nepočká"
Jurečka má rád víno, i pivo
Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Vít Rakušan (STAN) hrál 12 let basketbal závodně za BC Kolín
24
Fotogalerie

Okurková sezóna v české politice. Předvolební kampaně začínají přehlídkou hlouposti a marných slibů

V druhé polovině června obvykle vstupuje veřejný život do období, pro které se vžil výraz okurková sezóna, tedy čas, kdy jsou v tisku české učitelky na Jadranu požírány žraloky. Stejné označení času, kdy se děje minimum mediálně významných událostí, má své ekvivalenty i jinde.

V angličtině je to silly season – hloupé období, v němčině pak die Sommerloch – letní díra nebo již zmíněný Sauregurkenzeit – čas kyselých okurek nebo okurková sezóna. Výraz Sauregurkenzeit se objevil v němčině zkomolením jidiš souvětí córes-jókres-cajt, tj. čas žalu a pokání. Došlo k tomu díky berlínskému dialektu, v němž zmíněné souvětí v jidiš výslovnosti znělo jako Sauere Gurken – kyselé okurky.

V tisku se okurková sezóna odráží publikováním senzačních nesmyslných zpráv o již zmíněné zkonzumované učitelce, dvouhlavých telatech; žábách, které dokážou skály pěstí rozbíjet, o zpívajících medvědech a couvajících letadlech. Jsou média, která jdou dokonce tak daleko, že přinášejí zprávy o existenci Yetiho, slušných komouších, příp. zprávy ze života modelek, influecerek, prostitutek, politiků a jiných celebrit. Dnešní ohlédnutí Zpětného zrcátka tak budeme věnovat právě jim.

Po tragickém výsledku komoušů v krajských volbách, který potěšil všechny slušné lidi, měl vůdce a udavač Vojta Falmer Filip na sjezdu potomků sériových vrahů dát svou funkci k dispozici. „Soudruh byl odvolán v souvislosti s jeho pověřením jinými úkoly,“ znělo obvykle oznámení ÚV KSČ – které v překladu znamenalo – bude viset! Mazaný Filip se stal ale tím, kdo otevřel cestu komoušům zpět na výsluní pod heslem „Ve volební kampani potáhneme za jeden konec provazu!“ A tak to má být! Komouši vždy táhli společně za jeden konec provazu, to jen na jeho druhém konci visel někdo jiný.

Hned na startu se pohádali o to, zda mají všichni dost vykasané rukávy u košil, aby je po vítězství neměli od krve. Ve skutečnosti by se vzhledem k dlouhodobému vývoji svých volebních preferencí měli spíš zajímat, zda mají dost nízko ke kotníkům stažené trencle. Pak předseda oznámil, že se za svou minulost – stovky vražd, tisíce mučených a desetitisíce pronásledovaných strana rozhodně nestydí. Zpětné zrcátko tím ale není překvapeno. Vzhledem k jejich vzrůstající drzosti je spíš s podivem, že komouši svou volební kampaň nezahájili na Ďáblickém hřbitově, kde by mohli stát na šachtách hromadných neoznačených hrobů, do nichž byly od roku 1943 házeny ostatky neidentifikovaných osob, sebevrahů, mrtvol po pitvách a kam předchůdci dnešních nositelů pokroku házeli mezi biologický odpad z nemocnic i mrtvoly jimi pověšených politických odpůrců. Čest vaší práci, soudruzi!

Kampaň zahájili i socani. Koho oni postavili do první lajny, již Zpětné zrcátko uvedlo. V loňských krajských volbách měla být trhákem Hamáčkova červená mikina, nyní socani přitvrdili a mikiny si navléklo celé vedení, tedy aspoň ti, resp. ty, které se do ní vešly. Prezentace vedení tak je tím trochu negenderová, neboť ani jedna socXena se do mikiny nevleze. Také s cílovou skupinou ČSSD dle sloganu – Lidé, kteří chtějí pracovat! – to moc neklaplo.

Výsledek voleb pro ČSSD naznačuje, že až na Andreje a Máru, ANO – tady nikdo makat nechce. Jejich další slogan „V krizi vás ochráníme“ není také „bohvie čo“ a pohyb preferencí strany erekci rozhodně nepřipomíná. „Ochráníme vás?“zvolal kamarád Zpětného zrcátka při pohledu na Hamáčkovo foto vedle banneru se sloganem, „toho bych si na ochranu nenasadil ani jako prezervativ.“ Aktuální heslo „Víme, co po covidu“ napovídá, že jak v roce 1998 do Strakovky hlavním vchodem vstoupili, tak z ní letos nouzovým východem odejdou. Prohlášení Hamáčka, že ČSSD je jedinou levicovou stranou, která umí vyvést Česko z krize, komentoval přítel Zpětného zrcátka bonmotem předválečného levicového intelektuála (nebyl to Miloš Zeman) na adresu KSČ: „Od této strany bych se nenechal vést ani na nejbližší zastávku tramvaje!“

Když chce jeden hledat mezi plky Tomia Okamury asfaltové holuby k sestřelení, pak se má jak prase v žitě. Co věta, to perla! Zpětné zrcátko vybírá vyjádření ke skandálu Dominika Feriho, v němž Tomio razantně zvolal: „Jediné řešení je kastrace!“

Zpětné zrcátko k výroku (a nejen k němu) stejně razantně podotýká: “Jediné řešení je lobotomie“ a dodává: „Na kastraci je už pozdě, ta měla být použita o generaci dřív!“      

Zpětné zrcátko si pohrálo s čísly volebních průzkumů, které podrobnějším pohledem odhalují, že ve srovnání června 2020 a června 2021 není situace hnutí ANO špatná tak, jak by si opozice přála. Propad hnutí ANO je kompenzován přesuny preferencí v rámci spojených nádob, tj. stran, u nichž byl a je předpoklad vstupu do sněmovny.

Pokud Miloš Zeman splní výhrůžky při výběru jím prvního designovaného premiéra a sečteme-li potenciál možných koalic, je výsledek na lékárnických vahách. Babišova miska měla v červnu 2020 i s vahou kolaborujících KSČM, ČSSD a po vládě hladové SPD cca 50 %, pravice jen 45 %. O rok později v červnu 2021 je na misce opozice 47,5 % a na druhé straně, již vč. tušeného koaličního partnera Přísahy, zbývá 40,5 %. Pravda, opoziční většina je jistější, neboť koalice Agrofert musí spoléhat na tři neznámé – dál stoupající potenciál Přísahy a hlavně na to, že KSČM ani ČSSD se nepropadnou do mimoparlamentní žumpy zapomnění, na jejíž hraně nyní balancují.

Problémem Pirátů bude fakt, že si občas nevidí do huby, jak by řekla maminka Zpětného zrcátka. Nedávno musel mazat z archivu sítí náčelník Bartoš své výkřiky z minulosti, že se nemůže dočkat, až bude Evropa muslimská. Pak přišlo klopýtnutí dalšího člena sboru náčelníků o sdílení roz. znárodnění bytů a automobilů – no, nic moc – ale nově objevený rozhovor poslance Ferjenčíka pro časopis LUI z toku 2017 ukázal, že Piráti podporují kroky směřující k uzákonění polyamorie (soužití tří a více lidí – pozn. ZZ) jako formy registrovaného partnerství s tím, že úkolem státu není lidem říkat, jak mají žít. Článek nyní z webu zmizel, což redakce LUI zdůvodnila upgradem systému. Tak grupáč! To je fuck pecka! Co to maj ti kluci za matroš?

„To jsou nápady Pirátů, které chtějí prosadit do společnosti, že desítky, nevím kolik mužů a žen, budou žít jako partneři a budou mít i milostný vztah. Zkrátka jsem starší a moc tomu nerozumím,“ uvedl Babiš s tím, že polyamorii z hlediska morálky nemá za ideální, prďola! Okamžitý přestup k Pirátům z TOP 09 ohlásil Dominik Feri!  

Pirátská senátorka Adéla Šípová na Twitteru napsala, že by nechala památník československým letcům RAF na Klárově proto, že se na něm dobře jezdí na skejtu. Na otázku CNN Prima News, jak to myslela, odpověděla okouzlujícím způsobem: “Nebylo to zrovna nějak moc myšleno. Seznámila jsem se tak s tím, jak fungují sociální sítě. Jsem začínající politička. No, nepovedlo se to… Intenzivně pracuji, a když nepracuji, trávím čas se svými dětmi, a ne na sociálních sítích, abych chytala začínající političky za slovo. Na skejtu ani nejezdím, jsem cyklistka. Ale nemám se za co stydět. Byl to nevydařený vtip. Zaráží mě na tom, kolik času mají pan Kalousek nebo Jiří Ovčáček – kteří si mého blábolu všimli – na to sledovat, co já obyčejná začínající senátorka někde napíšu.“

Na to se dá říci jen jediné: „Pusťte nás na ně!“

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík

Video placeholde
Termín voleb 2021 • Videohub