Večeře prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše v Lánech.

Večeře prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše v Lánech. Zdroj: reprofoto Twitter Jiřího Ovčáčka

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolal na čtvrtek 29. dubna demonstraci proti prezidentu Zemanovi a premiéru Babiši.
Spolek Milion chvilek pro demokracii svolal na čtvrtek 29. dubna demonstraci proti prezidentu Zemanovi a premiéru Babiši.
Spolek Milion chvilek pro demokracii svolal na čtvrtek 29. dubna demonstraci proti prezidentu Zemanovi a premiéru Babiši.
Spolek Milion chvilek pro demokracii svolal na čtvrtek 29. dubna demonstraci proti prezidentu Zemanovi a premiéru Babiši.
Rakouský prezident Alexandr van der Bellen při návštěvě prezidenta Zemana a první dámy Zemanové v Rakousku
8
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Koho volí voliči a koho volí voli – najdi dva rozdíly

Když premiér Babiš rozhodně odmítl rezoluci Evropského parlamentu, že je ve střetu zájmů prohlášením: „Česká republika není kolonie Evropského parlamentu! Jejich rezoluce je totálně účelová a vylhaná. Diktují našim občanům, kdo má být premiér. To jsme tady v minulosti už 41 let měli!“ nelze s ním než souhlasit. Česká republika opravdu není kolonie Evropského parlamentu, ale jeho nedílná součást. Jako taková si vyhrazuje právo chránit zájmy a peníze svých občanů, které posílají do společného rozpočtu Evropské unie. A ta jako jeho správce je zas povinna tok a užití těch peněz kontrolovat, což svou rezolucí činí.

Rezoluce, že premiér Babiš je ve střetu zájmů, je skutečně totálně účelová a vylhaná, neboť on ve skutečnosti jedná zcela v souladu svých zájmů, s nimiž do politiky vstoupil. Jediné, v čem se Babiš mýlí, je tvrzení, že nám politici EU diktují, kdo tu má být premiér! Kdyby tomu tak opravdu bylo, byl by premiérem už dávno někdo jiný. Lze ale připustit, že takový režim diktátu jsme tu v minulosti opravdu 41 roků měli. Důkazem bylo 1,8 milionu držitelů legitimací, potvrzujících jejich smlouvu s ďáblem, kteří režimu sloužili. I seznam donašečů je signifikantní, když vyjma včas skartované je v něm cca 2,5 milionu udavačů ve 12 svazcích na zhruba 5 000 stranách…

Třicet let ale není tak dlouhá doba, aby člověk zapomněl, na které straně stál. 

Nelze pominout ani Lidové milice, které byly po 41 let „ozbrojenou pěstí dělnické třídy“, jak KSČ nazývala své pretoriány stvořené dle vzoru nacistických SA. V roce 1989 se po jejich rozpuštění vrátilo do skladů Československé lidové armády 70 000 pušek, 7 000 samopalů, 20 000 pistolí a cca 80 milionů kusů munice. LM by se určitě uměly postavit na obranu dělníků, družstevních rolníků a pracující inteligence před agresí Evropské unie podporované válečnými štváči z Wall Streetu i dnes. Je proto uklidňující, že na vrcholu české politické scény jsou muži, jejichž životním krédem jsou slova Mistra Jana z Husi: „Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž se pravdy, braň pravdu až do smrti…“ 

Svět žasne nad příhodou Michaela Packarda, jehož při lovu humrů spolkl keporkak. Lovec byl v tlamě asi 30 vteřin, než ho kytovec vyplivl. Ulovený a vylovený – podle vzoru Rozpuštěný a vypuštěný – médiím sdělil, že se stal soustem zcela nečekaně.

„Ucítil jsem náraz a vše zčernalo. Myslel jsem, že je to žralok, ale necítil jsem zuby. Až pak jsem pochopil, že se mne snaží sežrat keporkak," popsal Packard, co se mu stalo při lovu. Co je to ovšem proti tomu, když u nás v letech 2013 i 2017 při volbách cca 60 % resp. 55 % lidí sežralo hada! Navíc na rozdíl od Packarda, uvízlého v  tlamě, uvízli v řiti a jsou v ní dosud!

Naděje na vyváznutí z uvedené šlamastyky se nabízí 8.–9. října letošního roku, kdy bude v české kotlině probíhat tření druhu Politica bestias. Pravicovým koalicím se daří donedávna jasně vedoucímu hnutí ANO dýchat zblízka na záda, ale přičítat to k dobru jejich vedením nelze. Příkladem nechť je Petr Fiala (ODS), který ve snaze ohromit veřejnost nakukoval přes ohradu buvolů. Přes sympatie, které k profesorovi chová, to Zpětnému zrcátku připomnělo vousatý vtip o návštěvě Nikity Chruščova v kolchozu Brázdy míru a popisek fotografie z návštěvy: „Soudruh Nikita Chruščov při soudružské návštěvě kolchozu Brázdy míru navštívil i místní prasečinec. Soudruh Chruščov třetí zleva.“

Prezident Miloš Zeman dlel v minulých dnech na státní návštěvě v Rakousku. Měl by mu to ale někdo říct!

Fotografie z tiskové konference obou prezidentů Miloše Zemana a Alexandera Van der Bellena je kouzelná. Zatímco si rakouský prezident pozorně zapisuje dění, český je intelektem nepřítomen s obvyklým tupým výrazem vzdáleného přístupu a místo překladu mu ve sluchátkách tiše zní:

Princi můj maličký, spi, ptáčkové sladce již sní,  dřímají nivy i háj, utichl celičký kraj. Měsíček stříbrný sám, okénkem dívá se k nám.  Jak by se usnouti bál, dřímej, můj princi, spi dál.  Hajej a spi! Hajej a spi! 

Dávno již zmlk denní vír, v zámku se rozhostil mír. Nehne se myška ni již, prázdná je kuchyň i spíž.  Jenom přes komorné práh, zaznělo žíznivé ach!  Kdo si tu něčeho přál? Dřímej, můj princi, spi dál. 

Hajej a spi! Hajej a spi! 

Přítel Zpětného zrcátka v debatě o rozvoji lékařské vědy zdůraznil velký pokrok, jehož dosáhlo české zdravotnictví v balzamování. Na výzvu, aby své tvrzení doložil, uvedl, že zatímco „balzamování Klementa Gottwalda selhalo a jeho tělo muselo být přes masivní snahu po devíti letech zpopelněno, dnes věda dokáže balzamovat úspěšně i zdánlivé ostatky.“

Blíží se volby a všeministr Karel Havlíček myslí i na (svou) budoucnost. Na sítích se objevila fotografie, kde v rámci kampaně objímá český Brad Pitt v jakémsi koloniále dvě – pod rouškami – docela pohledné prodavačky. Foto sdílí se zdánlivě nevinnou otázkou i Michal Kubal: „Zajímalo by mě, kdo obstarával výběr vyložených knih…“

Podrobnější pohled totiž prozradí zlomyslnost náhody, neboť trojice pózuje před knihami, jimž dominuje titul knihy Davida Urbana „Tři opice“!

Zpětné zrcátko šlo investigativně dál a zjistilo, že anonce detektivních příběhů knihy ke všemu začíná větou: „Zlo má mnoho tváří...“ To si obě blondýnky ale opravdu nezasloužily! 

Marta Jandová podle Seznam.cz prý nestihla zhubnout do plavek, ale přesto se nám ukázala i v bikinách. Fajn, konstatuje Zpětné zrcátko. Horší je, že zhubnout do plavek nestihla ani Alena Schillerová, a zdá se, že nestihne zhubnout ani do kožichu. Doufejme jen, že nebude následovat Martu…

Socani zahájili útok na parlamentní volby nástupem Socdem Dream Teamu – Špidla, Dienstbier, Urban a hlavně – po Haškovi také Škromach is back! Zkrátka – socani vrací úder! Zdenda Vanička přitom útočí až z 11. místa kandidátky: „Je to prakticky nevolitelné místo na kandidátce, ale já tímto krokem chci hlavně podpořit sociální demokracii a jít příkladem mladé generaci. Chci pomoci v této nelehké době, kdy na tom sociální demokracie není moc dobře. Myslím, že historicky se mi povedlo udělat dost dobrých kroků. V politice jsem byl už vším, od poslance přes senátora i vládu. Z dětství mám ještě sen, že bych chtěl být jednou prezidentem nebo kosmonautem. No, kosmonautem už asi nebudu,“ řekl Škromach.

No, snad se nenaplní slova Janka Ledeckého, že „sliby (a sny) se maj plnit nejen o Vánocích“!  

Zpětné zrcátko v té souvislosti připomíná, že staronová naděje socanů Michal Hašek se po masakru v minulých volbách stal koncipientem v advokátní kanceláři stíhaného lobbisty Miroslava Jansty. Podle zjištění Aktuálně.cz si Haška, který titul JUDr. získal ve slovenském Sládkovičově,  paralele české Plzně, najali jihomoravští politici, aby jim radil s rozdělením lázní. Díky jeho radám musely obce finančnímu úřadu nakonec doplatit 29 milionů korun a hrozí jim navíc pokuta. Blahopřejeme!

„Je to opravdu kočka, tělo má jako bohyně a nebojí se ukázat v negližé. Herečky už zřejmě došly, takže bude v seriálu Einstein okouzlovat a svádět Vojtu Kotka právě ona. Dojde i na milostné scény!“ křičí reklamní titulky.

„Je velmi pohledná, ambiciózní a natáčení brala jako velkou výzvu. Docela dobře se toho chopila, ač do té doby nic velkého netočila,“ říká Vojta Kotek, hlavní hvězda seriálu Einstein – Případy nesnesitelného génia. V tomto případě výjimečně nejde o další volební trhák hnutí ANO a Alenu Schillerovou, ale o jinou krásku, herečku německého původu Victorii Jancke. Božská Al, jak přezdívají ministryni dluhů média, zmíněnou roli odmítla v souvislosti s castingy na seriál Žížala Julie z prostředí bankovních domů.  

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík

Video placeholde
Senát vs. Zeman: Návrh na sesazení neprojde, říká ústavní právník. A varuje před devalvací zákona • Markéta Volfová, Lukáš Červený