Jan Blatný, Karel Havlíček a Jan Hamáček při tiskovce na Úřadu vlády (28.1.2021)

Jan Blatný, Karel Havlíček a Jan Hamáček při tiskovce na Úřadu vlády (28.1.2021) Zdroj: Úřad vlády ČR

Vladimír Mertlík: Když se daří, tak se daří…!

Titulek „Když se daří, tak se daří!“ je včetně podtextu ironie přesnou definicí obsahu dnešního ohlédnutí Zpětného zrcátka a shrnutím výsledků práce vlády našich mehel. Trvale stoupající vlna pandemie a přímou úměrou klesající prestiž státu, to jsou základní premisy pojmenování stavu země plné chaosu. Neustále se měnící příval často si vzájemně odporujících příkazů a zákazů ochromuje společnost a zaháněním jedinců do „home office, home school, home family“ ji atomizuje a občana zbavuje její kolektivní podpory a ochrany.

Zatímco občanstvo stále flegmatičtěji přijímá nová vládní omezení, jejichž smyslem jsou jen ekonomické zájmy jejich omezených tvůrců a jim blízkých kumpánů, po de luxe lokálech se slézají vládní lumpové, hochštapleři, zahnívající politická zombie a existence, které už dávno mají mít pracovní meetingy a slavit „narozeniny“ jen ve společenských místnostech některého z kriminálů. Především to platí pro představitele policie a složek bezpečnosti, členy sněmovny a vlády.

Kde vůbec bere vláda drzost vyhrožovat občanům (mfDnes, pátek 29. 1. 2021) omezením pohybu na úroveň nevyvenčeného mopslíka, který smí „vochcat“ nejbližší dva rohy, zatímco představitelé vlády a státu občanům „chčijou na prsa“. Kde byla Policie, když se ti šmejdi slézali s cílem dohodnout loupeže, proti nimž je Jelínkův prodej Karlštejna second hand se spodním prádlem? Zatímco panstvo se baví dva dny jak dvůr Ludvíka XIV., občan s pocitem účastníka 4. odboje, stojí půl hodiny u zdi s rukama nad hlavou jak drogový dealer či vrah. A to ihned poté, co skleněnou výplň dveří baru s dvaceti „ilegály“ vyrazí beranidlem patnáct policistů, posílených patnácti členy zásahové jednotky se samopaly, zatímco účastníky pracovních jednání v Prince de Ligne odvážely taxíky. Teplický večírek je důkazem umění konspirace, když účast dvou stovek hostů unikala dva dni pozornosti Policie, která mezitím ve stejné době provedla padesát kontrol a zásahů v jiných ilegálně otevřených barech a restauracích ve městě. Holt, když se daří, tak se daří!

Někteří z účastníků teplického soirée tvrdí, že Jiří Paroubek je obviňován z ilegální zábavy v hotelu neprávem. Podle jejich svědectví tam expremiér Paroubek v recepci u toalet pouze nabízel produkty své činnosti šamana, guru a terapeuta, jmenovitě kurz „Jak zhubnout, aby to nebylo vidět!“ a knihu „Sexy mozek a jeho vliv na přitažlivost mužů“!

Zábavným výstupem párty v Českých Budějovicích, prezentované jako oslava narozenin příbuzných byl výrok jednoho z hostů poté, když jej Policie obvinila, že on ani ostatní přítomní nejsou ani jeden mezi sebou příbuzní.

„Protože jste přišli moc brzo! Kdybyste sem vrazili ve dvě ráno, tak jsme tu příbuzní všichni se všemi!“, volal tento samozvaný obhájce přistižených.

Vyhlášení výjimečného stavu upřesnil ministr vnitra Hamáček informací, že bude platit rádius v rámci krajů či okresu. Zároveň platí od soboty zákaz návštěv pacientů v nemocnicích na odděleních akutní péče. Výjimkou jsou porody, návštěvy dětí a osob s omezenou svéprávností. Tato výjimka tak nadále umožňuje i volný pohyb členů vlády a výkon jejich funkcí.

Na lednovém zasedání vláda schválila plnění koaličního patentu mezi ANO a ČSSD, včetně tolerance vlády ze strany KSČM. Po vyostřeném jednání nakonec ve prospěch pokračování koalice a tolerance rozhodlo latinské přísloví „Balbus balbum amat, quoniam verba sua capessit“, tj. „Koktavý koktavého miluje, protože jeho slovům rozumí.“

Poté, co se očkování chopil nejlepší krizový manažer Andrej Babiš se čísla vývoje covidové pandemie stabilizovala – na nejvyšším čísle PES 5, neboť větší číslo průseru neexistuje. O naší zemičce se mluví a jsme zas téměř na vrcholu – třetí nejhorší v EU. Ministr pořádku Hamáček navíc vydal prohlášení, že vidí příznivá čísla. Zřejmě zahlédl, že mu už jede dvaadvacítka, kterou se dostane až domů, dodává Zpětné zrcátko. 

Traduje se, že oblíbeným pokřikem absolventů DAMU v závěru studií bylo sdělení: „Pan profesor Přeučil, ten nás hovno naučil!“ Bůhví, je-li to pravda. Může jít o mýtus, jakým je i světově nejslavnější česká latrinálie: „Servít je vůl!“, která se stala reliktem doby a kulturním fenoménem. Aktuálně se zdá, že se obdobně zapíše do dějin Jan Blatný, spojovaný se sloganem: „Pan ministr Blatný je nám hovno platný!“ Inu, láska občanů po zajících skáče!

Jak mnoho se přitom změnilo. Zatímco na podzim 2020 byl ministr Adam Vojtěch rezignován pro slušnost, jeho následník Roman Prymula Vyšehradský byl naopak vyhozen pro neposlušnost a pohrdání vlastními nařízeními. Vzápětí byl ale odměněn Řádem bílého lva I. třídy za historicky nejkratší ministrování v délce 37 dnů!

Za průnik vyšehradskou kapitulou, jež – jak se ukázalo – není kapitulou, do restaurace, jež – jak se ukázalo – není restaurací, byl plk. Roman  Prymula jmenován poradcem předsedy vlády a čeká se jeho vyznamenání Medailí za drzost I. třídy. Nejnebezpečnějším se ale zdá být ten třetí vzadu, co ještě furt vystrkuje na nás bradu. Ministr Blatný se totiž vyznamenal tím, že za jeho zatím krátké éry byl zaznamenán takový exodus jeho spolupracovníků z řad vedení MZ, že tramvajová linka č. 17, vedoucí kolem jeho „ústavu“ musela být pro přetíženost posílena. Výhružkami již překonal i Prymulu, který sliboval dva roky zavřené hranice. A vida, rok utekl jako voda! To Blatný slibuje volný pohyb jen na vzdálenost 15 metrů od baráku a ruskou vakcínu Sputnik. Očkovací centra požadují dotaci na sadomaso pouta pro očkované z prodejen Erotic City, bez nichž prý nebude možné očkování zvládnout. Nepomáhá ani ujištění ruské strany, že vakcína je zcela neškodná, jak ukázalo použití u Alexeje Navalného. Součástí každého očkovacího setu je přitom i holicí strojek pro ženy „Lajka“ s planžetou na zastřihování plnovousu, pro pány pak hrudní korzet „Kozy jako vozy“ a seniorům jsou nabízeny jako bonus polštářky „dadánky“ s designovým nápisem: “Co jste teď vy, byli jsme i my – co jsme my, budete teď i vy!“

S velkou slávou postavenou polní nemocnici v Letňanech s malou slávou zbourají tamtéž. Památník zbytečnosti a schopnosti vlády vyhodit do vzduchu bez semtexu stovky milionů bude zbourán, aniž by kdykoliv kdokoliv ulehl na některé z jeho 500 lůžek. „Nemocnice má sice 500 lůžek, ale nikdo nám neřekl, že vyžaduje i personál. Nejsme schopni v tuto chvíli ji rozvinout do takové kapacity, aby měla smysl. Jeví se účelnější posilovat personál v nemocnicích, proto navrhuji ministrovi zdravotnictví, aby nemocnici ukončil a byla vyklizena. V Brně identická nemocnice zatím zůstává.“ uvedl Blatného náměstek Vladimír Černý.

Překlad Zpětného zrcátka: „Zjistili jsme, že lepší než postavit nemocnici je zkusit zastavit bordel, který na ministerstvu panuje. V Brně ji zatím necháme. Bude se hodit, až lidem dojde trpělivost a zavřou nás všechny do blázince!“

Koncem loňského roku premiér Andrej Babiš prezentoval jako svou skvělou fintu, že vakcínu proti covidu naředí a z jedné lahvičky očkovací látky Pfizer/BioNTech místo doporučených pěti dávek udělá šest a tím umožní naočkovat víc lidí!

„Zdravotníci mě informovali, že z jedné ampule natáhnou ne pět, ale šest dávek! To by znamenalo,” volal Babiš, „pro ČR zvýšení dávek z 8 milionů na 9,6 milionu!“

Výsledek bude zřejmě zcela opačný! Ono totiž to, co jde běžně dělat s párky a salámy, nejde dělat s vakcínou. Důvod je ve špatně přečtené smlouvě společnosti Pfizer. Ta určuje počet dodaných dávek, nikoliv lahviček s vakcínou, takže vakcíny bude naopak místo dosavadních 8 milionů jen 6,4 milionu.

Ach, kde jsou ty časy, kdy nám vládla nemehla!

Andrej Babiš a ministr zemědělství Miroslav Toman tlačí jak buldozer ke schválení v parlamentu téma potravinové soběstačnosti, která by zákonem nařizovala limity potravin z importu v obchodech. Pro ně dva by to přineslo jistotu, že prodají i to, co jim vyroste mimoděk, bez ohledu na kvalitu i ceny. Nám pak potěšení z pomerančů z Vysočiny, kde na etiketě bude Zeman objímat kmeny pomerančovníků. Banány z Krušných hor budou na trhu pod sloganem „Krušné banány – krušné chvilky!“ a v masném průmyslu budou slavit úspěch burgery „Wu-chanský Batman“. Inu, kdo umí – ten umí, kdo neumí – ten čumí! Hádejte, kdo z těch dvou jsme my?

Latinským rčením „Stultorum mater sempiter gravida“ neboli „Matka hlupáků je stále těhotná“ se s vámi loučím neboť:

To je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík