Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Úřad vlády ČR

Vladimír Mertlík: Babička z Číny, zombie Rath a sedm let nouzového stavu v Česku

Výčet společenských her naší věrchušky v domácí karanténě, který Zpětné zrcátko minulý týden přineslo, inspiroval k jeho doplnění čtenářku M. Š., která připomněla další oblíbenou hru, více než aktuální: „Přijela babička z Číny, přivezla škopíček špíny a v tom škopíčku plavalo... (třeba) prase!“ Zoologické i jmenné obsazení toho, kdo plave v čínském škopíčku špíny, nechá Zpětné zrcátko na účastnících hry. Krátit si touto kratochvílí dlouhou chvíli při čekání na přílet čínských letadel s rouškami a ventilátory se ale našim představitelům nedoporučuje.

Zatímco se část národa – mimo té obětující se a s riskem pracující – opájela českou výjimečností, Zpětné zrcátko nad některými činy a událostmi v rozpacích kroutilo hlavou. Stojí za to se za nimi ohlédnout, a kde jinde začít než u muže patřícího kdysi k profesnímu stavu, kterému patří náš hluboký obdiv a úcta.

Zombie morálky Rath

„Nejvyšší soud dospěl k závěru, že poslanci Parlamentu České republiky přísluší paušální náhrada výdajů také za dobu, kdy je ve výkonu vazby,“ říká rozhodnutí české spravedlnosti, dostupné na úřední desce (sic!). David Rath má tak nárok na paušální náhrady i za dobu, kdy byl ve vazbě kvůli obvinění z korupce. Poslanecká sněmovna totiž neuspěla s dovoláním a musela doplatit Rathovi 280 000 korun.

V době, kdy byl exposlanec ČSSD, exministr zdravotnictví, středočeský exhejtman, ale i emeritní hochštapler a zloděj Rath omezen na svobodě, byl mu vyplácen plat, ale ne víceúčelové paušální náhrady na reprezentaci, ošatné, dopravu a stravné. A že za to v kriminále utratil prachy! Dle soudů to byla chyba! Nejen to, volá Zpětné zrcátko! Je to také krajně nespravedlivé! Z logiky věci vyplývá, že Rathovi náleží zpětně i ušlý zisk, neboť po dobu vazby nemohl krást! Je třeba šetřit, občané, aby se česká spravedlnost nažrala!

Veselé příhody z karantény

Doporučení vlády, aby lid v krásném počasí sjížděl jen normalizační televizní seriály a běžky i sjezdovky nechal ve sklepě, si zvláštním způsobem vyložil dosud neznámý muž, který se rozhodl jednoho dne večer sjet autem černou sjezdovku v uzavřeném lyžařském areálu Klínovec! Ke svému velkému překvapení auto v prudkém svahu na sněhu nezvládl a skončil v lese na stromě. Ale i tento čin idiota je třeba vidět kladně, neboť minimálně 10 649 799 až 10 649 798 (pokud šlo o pár) jiných lidí to nenapadlo!

Jinou veselou příhodou z karantény je ta, v níž přijel muž na návštěvu rodiny a zaparkoval před domem. Setkání probíhalo klidně až do chvíle, než přítomné vyrušily podivné zvuky z ulice. Když majitel auta vyhlédl ven, spatřil neznámého muže, který velkým kladivem rozbíjel okna jeho vozu. Vše proběhlo tak rychle, že svědci nebyli schopni ani říct, zda dotyčný měl obličejovou roušku.

Toušeň jako Harlem

Vrozená láska Čechů k bližním v době nouze se projevila i v lázních Toušeň, když se prozradilo, že v budovách lázní má být v karanténě s lékařským dozorem celkem šest pozitivně testovaných seniorů z jakéhosi domova důchodců. Obratem vypukly bouře jak v Harlemu vč. výhružek útokem na budovy dlažebními kostkami a lynčem.

K protestnímu pochodu, který domorodí strážci virové čistoty chystali, ale nakonec nedošlo. Kolidoval zřejmě s termínem vysílání dalšího dílu reprízy seriálu „Rozpaky kuchaře“. Poté, co byli čtyři senioři odvezeni jinam, hovořily poslední zprávy z místa o dvou dosud nepolapených, a tudíž i žijících seniorech. Před útoky místních obyvatel je brání jednotka speciálních sil rychlého nasazení.

Skoro dva úplatky denně

Protikorupční vládě Andreje Babiše se v loňském roce opět dařilo, a Česku tak patřilo v žebříčku Transparency International pěkné 44. místo, na které kleslo z 38. místa. Přesný počet korupčních případů se ale zjistit nedá, protože velká část jich zůstává policii skryta proto, že je nikdo neohlásí. Údaje se týkají jen těch, které policie šetří a objasní, přičemž největší z nich jsou stejně jen kampaň a účelovka. Za loňský rok tak policie registrovala 218 případů přijetí úplatku a 431 případů úplatkářství – tj. téměř dva případy denně. Hezká práce!

Vrána k vráně

Když dva dělají totéž, není to vždy totéž, tvrdí staré rčení. Platí to jak pro příběh výše uvedený, tak pro ty následující. Městská část Praha 6 odstranila sochu maršála Koněva a předala ji do úschovy muzeu. Fašistická provokace nenechala chladné všechny čestné vlastence, neboť se jednalo o poslední pomník likvidátora maďarské (1956) i pražské (1968) kontrarevoluce.

Je na místě jmenovat hrdiny a hrdinky Jiřího Ovčáčka, Martu Semelovou, Vojtěcha Filipa, Ivana Davida, Václava Klause ml., Jiřího Černohorského a Kateřinu Konečnou – kteří nastavili vlastní hruď zvůli liberální pražské kavárenské soldatesky. Mezi protestujícími se neobjevil Jaroslav Foldyna, kterému u Lovosic chcípla motorka. Na místě Koněva má být vybudován pomník osvobození Prahy, mezi možnými symboly je zmiňován i generál Kutlvašr, vojenský velitel Pražského povstání. Zpětné zrcátko se orosilo potěšením, neboť tato varianta spatřila světlo světa už před časem v jednom z jeho ohlédnutí.

Ztopořený Lenin

Jinde je hůř! Kolega Michal Půr z internetového média Info.cz informoval, že město Gelsenkirchen se má stát prvním městem v západním Německu, kde bude ztopořena socha vynálezce bídy a masových vražd Vladimíra Iljiče Lenina. Její ztopoření si vymohla místní marxistická partaj MLPD u soudu. Zdá se tedy, že namísto odvolání městských úřadů k vyšším instancím by vítězství zdravého rozumu pomohla spíš žádost, aby se soudci příslušné justiční stolice povinně podrobili vyšetření vlastní stolice. A pro nás ostatní stále platí Leninovo: Učit se, učit se, učit se!

To v pražských Řeporyjích mají jasno! Deska Vlasovcům, jejímž autorem prý má být David Černý, na náměstí bude! Starosta obce a vítěz ve válce s Ruskem – jak se Pavel Novotný sám nazývá – si s odpůrci jistě poradí. Ale i tak si Zpětné zrcátko neodpustí připomenout jeden argument do diskuze s nimi. Je pravdou, že úloha Vlasovců (ROA) ve válce nebyla jednoznačná, tak jako důvody předešlé – ať již dobrovolné či vynucené spolupráce s Němci.

Pokud ovšem budeme tuto argumentaci dodržovat striktně, musely by být odstraněny všechny pomníky Rudé armády (RA) a její veteráni by měli být potrestáni za přípravu a rozpoutání 2. světové války, masakr v Katyni, střílení vlastních vojáků do zad při ústupu, stejně jako za vyvražďování a vypalování ukrajinských a pobaltských vesnic při jejich opětovném osvobozování, resp. obsazování po obratu ve válce, i za ponechání Varšavy k likvidaci jednotkám SS v souladu s poválečnými plány na ovládnutí Polska komunismem. Ať ROA či RA, čest a sláva obyčejným vojáčkům jdoucím na smrt!

Týden před vyhlášením nouzového stavu v Česku premiér Andrej Babiš zjednodušil stanovy ve své jediné, přímo vlastněné firmě AGABSY. V té souvislosti se světové akciové trhy zachvěly v základech po zveřejnění zprávy, že z představenstva této společnosti odešla manželka Andreje Babiše Monika.

V zákulisí Poslanecké sněmovny odpůrcům prodloužení nouzového stavu oponují zlí jazykové tím, že nouzový stav trvá v Česku koneckonců již od voleb v roce 2013, které na stupně vítězů vynesly ČSSD 20,45 %, ANO 18,65 a KSČM 14,91. Současná pandemie je prý proti tomu, co nás čeká po vítězství pracujícího lidu ve volbách v příštím roce, jen rýmička.

A to je pro dnešek vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík