Ženy

Ženy Zdroj: Profimedia.cz

Moje skorošvagrová mě nenávidí. Mám přejít do protiútoku?

"Zdravím vás oba, možná byste mi mohli poradit. Se svým přítelem chodím skoro rok a všechno nám bezvadně klape až na to, že můj přítel má nesnesitelnou sestru. Kdykoliv s ní musím být v jedné místnosti, snažím se být milá, ale už to nejde vydržet. Přijde mi, že se mnou pořád v něčem soutěží, pořád mi říká, jak mám hrozné vlasy, jak jsem hrozně namalovaná a oblečená, jak mám blbou a podřadnou práci, chytá mě za slovo a všem naznačuje, že by se měl se mnou její bratr rozejít, protože má na lepší. Můžu se vůbec nějak bránit, aby nás od sebe nakonec neoddělila? Díky, Verča"

 

„Nenávist je zakuklená závist, že nejsme na místě nenáviděného,“ napsal německý spisovatel Berthold Auerbach. Sestra Vašeho přítele Vás tudíž nenávistně ponižuje a trestá především za to, že si její bratr vybral Vás, že Vás má rád, a že Vám tak dává přednost před ní.

 

Ano, připravte se na to, že tchyně, švagrová a všechny další samičky v rodině Vašeho přítele s Vámi budou vždycky určitým způsobem soupeřit. Všechny tyto samičky si totiž před Vámi budou usilovně hájit své teritorium, protože se bojí, abyste nad nimi v rodině nezískala větší moc, než mají ony nad Vámi. A pokud jste navíc hezká a chytrá, tak se smiřte s tím, že všechny tyto samičky na Vás budou neustále koukat velmi ostražitě a budou čekat na jakoukoli Vaši chybičku, jednoduše proto, aby Vám mohly dát sežrat, že jste horší než ony, a že si v jejich rodině nemáte co vyskakovat.

 

 

Věřte proto, že nemá smysl se sestrou Vašeho přítele jakkoli otevřeně bojovat. Stálo by Vás to hodně nervů a stejně byste za tu „zlou“ byla nakonec Vy. Můžete se nanejvýš pokusit setkání s ní co nejvíc omezit. A když už se s ní potkáte, chovejte se k ní i přes její výpady pořád slušně – pokud Vás totiž Váš přítel má skutečně rád, jistě ocení, že jste to právě Vy, kdo nedělá v rodině dusno a kdo je moudřejší.

 

Víte, sestra Vašeho přítele poukazuje na všechny Vaše nedostatky také proto, že se cítí velmi nejistá – bojí se, že jste hezčí, přitažlivější a šikovnější než ona, a má strach, aby Vás její rodina nezačala mít jednou radši než ji. Možná by Vám proto pomohlo, kdybyste ji chudinku začala spíše litovat. To je totiž to nejhorší, co jí můžete udělat. Neboť to, že: „Je lépe být nenáviděn než být litován,“ věděl už Herodes a platí to i dnes.

ALEX DOLEŽALOVÁ HROUZKOVÁ

 

 

 

Vy jste neřekla, jestli je sestře deset, čtrnáct nebo třicet let. To hraje dost podstatnou roli a bez této znalosti vám celkem nemohu nic říci. Vyjdu tedy jenom z předpokladu, že tu dámu berete vážně a tudíž vám musí být věkem natolik blízká, že se jejími názory zabýváte.


Nejde samozřejmě o fakta, ale o pocity. Proti pocitům se nedá bojovat. Tak například já mám práci, o které řada lidí říká, že je blbá a podřadná. Objektivně vzato pokud jde o moje vlasy a oblečení, škoda mluvit. Ani se nemaluji, kdybych to dělal, stejně by si všichni mysleli, že jsem namalovaný hrozně. Nejspíš by měli pravdu.


Pokud jde o chytání za slovo, je to pochopitelně nepříjemné. Já jsem ve výhodě, protože chytáním za slovo se živím, zatímco vás to jen otravuje.


A jestli ona sestra naznačuje, že by se měl její bratr s vámi rozejít, "protože má na lepší", nic jí po tom není. To by měl konec konců vědět váš přítel, jestli vás chce. Jestli dá na sestru v takovýchto věcech a není schopen samostatného úsudku, nemá ani na lepší, ani na vás.


Musím tu opakovat svou starou radu, pokud se vzájemně chcete, vezměte se. Status manželky vás bude chránit a ostatní ať jsou zticha. Pokud budete jen tzv. přítelkyně, každý s vámi vymete. Vykašlete se na moderní zvyklosti a vdejte se. Pokud si vás přítel nechce vzít, ptejte se, proč nechce. Když nebude chtít v dohledné době, vykašlete se na ně všechny.

JAN JANDOUREK