Bouřka

Bouřka Zdroj: Profimedia.cz

Nepodložené a hloupé informace o změnách počasí jen matou lidi

Vědci z německé univerzity v Karlsruhe či jejich kolegové z katalánské Barcelony tvrdí, že jejich výzkumy potvrzují, že v Evropě probíhají změny počasí už i v týdenním cyklu. Tedy, že v pracovních dnech je lepší počasí než o víkendech. Ovšem hlouposti, které se kolem toho vyrojily v českých médiích, jsou naprosto zarážející.

 

Experti z Německa a Španělska (jsou placeny při podobné práci z peněz Evropské unie?) tvrdí, že v sobotu a v neděli je ve vzduchu nejvíce prachových částic, které se dostávají do ovzduší z automobilů a továren. Kolem nich se prý snadno tvoří dešťové mraky a ty se o víkendu, kdy je aut méně a firmy nejedou naplno, vyprší.

 

 

Na první pohled to zní logicky, ale „soudruzi“ zapomněli na několik podstatných věcí. Jednak ti z Barcelony přiznávají, že to neplatí stejně v různých částech Evropy. V tom případě jsou snad mapy počasí s různými vysokými či nízkými frontami, které nám předvádějí televize celé Evropy každý den, nesmyslné? Ty se přece pohybují nad celým kontinentem. Navíc pracovní cyklus neprobíhá ve všech zemích Evropy stejně. Zajímavé by bylo sledovat podobný výzkum v muslimských státech blízko Evropy, kde mají volno v pátek a v neděli pracují. Copak se tam děje o našich víkendech?

 

Ani experti z Karlsruhe ve své zprávě nedokládají, že jejich teorii lze potvrdit podle hodně dlouhodobých pozorování. A bez těch nemají žádné teorie v případě změn počasí a klimatu cenu.

 

Na tento problém se proto podívali i čeští meteorologové a klimatologové. Ti prozkoumali všechny údaje ze všech stanic na území českých a moravských zemí dokonce od roku 1901. Tedy téměř za sto let. A výsledek? Tvrzení vědců z Německa je nesmysl! V Česku rozhodně neplatí.

 

„Analyzovali jsme počet dní s deštěm, sluneční svit a teploty. Nepodařilo se nám zjistit, že by o víkendech bylo více deště, méně slunečního svitu nebo radikálně nižší teploty než ve všední dny,“ řekl sobotnímu vydání Mf Dnes jeden z nejvýznamnějších českých klimatologů Radim Tolasz. Mimochodem, ten už léta (škoda, že marně) nabádá naši veřejnost, politiky i některé své kolegy, že v případě tvrzení o klimatických změnách máme být daleko opatrnější.

 


Lidi si ale s počasím nesmírně rádi hrají. Chtějí ho podobně, jako někdejší komunisté v Sovětském svazu a dnešní v Číně, měnit podle svých přání. To je ale hloupost. Prostě někdy o víkendu prší, někdy ne. Někdy vám vyjde na dovolené celý krásný týden, jindy ne. Je to tak přirozené, jako že i dnes slunce zapadne a druhý den ráno vyjde. Bohužel někteří „odborníci“ v oboru klimatologie se chovají jako politici – slíbí a řeknou cokoli.