Ondřej Vrkoč a jeho plánu nového Titaniku

Ondřej Vrkoč a jeho plánu nového Titaniku Zdroj: Pavel Hofman

Sedmnáctiletý Čech staví kopii Titanicu 1:1. Pomoct mu chtějí i arabští šejci

Student Ondřej Vrkoč se svým otcem založil společnost, která chce do čtyř let vyplout s novým Titanicem. Reflex.cz představuje první z mladých talentů.

 

Do poslední minuty jsem z toho byl v rozpacích. „Že staví Titanic? Děláš si prdel, vždyť je mu sedmnáct…“. Takových výroků padalo od kolegů nespočet. Nevěděl jsem, zda nenaletím podobnému projektu, jako byl kdysi Český sen. To už na mě ale na recepci čekal mladý, seriózní muž v obleku a pod paží držel rouru s obrovskými plány na obrovskou loď. A myslel to vážně.

 

Tento dosti šílený nápad je předpokládám Váš klukovský sen.

Je to tak. Od útlého dětství sním o plavbě na Titanicu. Už jen ten pocit, že na něj mohu pohledět a sáhnout si na něj, je takový sen. Projektu se věnuji už přes rok. Společnost jsme ale založili až v lednu. Před tím rokem jsem se dokonce stal největším odborníkem na Titanic v Česku.

 

 

To všechno v sedmnácti letech. Co na to vaši vrstevníci?

Ti kolikrát ani nechápou, o co vůbec jde. Z většiny jsou zcela mimo obraz.

 

Kolik vy na to potřebujete peněz?

V tomhle oboru se hodně věcí změnilo. My už nepořádáme celosvětovou sbírku, jak jste byl asi informován. Zjistili jsme, že ve světě rejdařství ale i obchodu se věci mění ze dne na den. Proto můžete na společnost jen přispět, abychom měli na letenky a podobné věci.

 

A stát to tedy bude…

Deset a půl miliardy korun.

 

Proč ta změna ve způsobu financování? Vybrat od lidí kolem jedenácti miliard korun je tedy zcela nemožné?

Spíše by nešlo udržet si přehled o všech smlouvách. Každá společnost, co by nám něco věnovala, z toho chtěla i něco mít. Což by při finální částce bylo nemožné. Stovky firem, tisíce papírů a smluv… a nakonec by byla loď čí? Dnešní situace je taková, že my jen nabízíme. Kdybych teď přišel za nějakým velkým rejdařem či investorem, tak po mě ihned skočí. Chápete?

 

 

Ne tak docela. Máte zatím jen plány – a už po vás skáčí investoři?

Investoři se nabízejí sami. Dokonce i arabští šejci.

 

Spolupráci vám nabídla společnost STX France, která postavila současnou největší loď na světě Queen Mary 2. Jak se Vám to podařilo?

Ano, tam nás přivítal víceprezident celé loděnice. Div se neklanil se slovy, že je to nádherný projekt a tím, že jsem to vymyslel já, sedmnáctiletý kluk, to prý získává naprostou unikátnost. Ten projekt byl totiž vypracován do detailu, víte? Ani lidé o deset let starší nedělají takové plány.

 

Proč ale druhý Titanic nepostavil nikdo předtím? Proč čekali na kluka ze země, kde ani nemáme moře?

To je úplně jednoduché. V dnešní době jsou zaoceánské lodi zhruba dvakrát tak velké, než byl Titanic. Jednoduše řečeno se báli, že by jim nevydělával. Na dnešní poměry je moc malý. Já jsem celý projekt vymyslel tak, aby se zachovaly původní parametry lodi, ale celý projekt zároveň vydělával.

 

Takže jste zavolal do STX France s tím, že pro ně máte jakýsi návrh?

To bylo trochu jinak. Já doma nic neřekl a zavolal jsem do loděnice ve Chvaleticích. Požádal jsem pana Semáka z loděnic, zdali bych se u nich nemohl podívat na lodičky. Tak jsem přijel, zhruba čtyři hodiny se motal mezi loděmi až si na mě pan ředitel našel pár minut. Posadil mě k sobě do auta, ať mu tedy v rychlosti povím, co mám na srdci. V půlce výkladu mě zastavil a ptá se: „Dobře, ale jak velkej Titanic? Dvacet metrů, třicet metrů…?“ Když jsem mu řekl, že nechci stavět model, ale repliku v měřítku jedna ku jedné, spadla mu čelist. Pak jsme chvíli povídali a on se slovy, že dnešní mládeži patří svět, mou prosbu a nabídku přijal. Po půl roce pak vše nabralo zcela jiné obrátky a náhle jsme se octli ve Francii.

 

 

Je evidentní, že o projektu v této fázi nemáte žádné pochybnosti. Kdy se budu na novém Titanicu moci svézt?

Ještě musíme dodělat finální podobu plánů. To zabere půl roku. Pak to co nejvýhodněji nabídnout. To zabere další půlrok. Rok a půl trvá samotná stavba. Dejme tomu, že za čtyři roky už se svezete.

 

To abych se pomalu naučil plavat v ledové vodě.

To nemusíte. Tahle loď bude vybavena posledními technologiemi. Titanic to bude „jen“ vzhledem, atmosférou či dobovými kostýmy posádky.

 

Plul jste někdy vůbec na lodi?

Je to srandovní, ale neplul. Schovávám si to asi až na ten Titanic. Snad na něm hned nechytnu mořskou nemoc.

 

Další mladí lidé s výjimečnými počiny a plány se vám představí již brzy na Reflex.cz!