Tramvaj v praze

Tramvaj v praze Zdroj: dpp.cz

V pražských tramvajích se připojíte k internetu

Modernizovanou tramvaj vyslal Dopravní podnik hlavního města Prahy ve čtvrtek na zkušební období z vozovny Hloubětín. Tramvaj má kromě bezdrátové sítě wi-fi nabídnout i další technologické novinky.

Co přesně si pod technologickými novinkami představit? Například bude tato tramvaj disponovat LCD monitory, na kterých budou zobrazovány reklamní spoty a prezentace DPP, ale také informace o SMS jízdenkách nebo o tom, jaká pravidla mají cestující dodržovat.

 

Připojení má být zdarma a fungovat bude prozatím jen v jedné tramvaji. Tou bude tramvaj s označením KT8N2, jež bude jezdit ve zkušebním provozu z vozovny Hloubětín minimálně půl roku. Pak DPP celý projekt vyhodnotí a rozhodne se, jak s ním bude nakládat dál. O celé události informovala novináře mluvčí podniku, paní Ilona Vysoudilová. O rychlosti internetu však už informace neuvedla.

 

 

„Těmito technologickými novinkami bychom cestujícím rádi zpříjemnili jízdu v dopravních prostředcích DPP. Kromě rekonstruovaných tramvají KT8N2 proto také zvažujeme možnost instalace nových technologií u tramvají Škoda Transportation,“ uvedl pro HN generální ředitel DPP Martin Dvořák.


Praha se tak stane prvním českým městem, které umožní připojení k internetu cestujícím ve své MHD. Ve světě to ovšem není žádná novinka. Před dvěma lety v podstatě stejný projekt zavedlo město Melbourne. V Berlíně či Washingtonu, D.C., díky mobilnímu pokrytí můžete telefonovat i v jedoucím metru. Internetovými tramvajemi se tak Praha zařadí k "mobilnějším" městům.