„Topolánek byl můj premiér a přítel. Nikdy se nepřipojím k oblíbenému sportu „kopni si do svého Topolánka“.

„Topolánek byl můj premiér a přítel. Nikdy se nepřipojím k oblíbenému sportu „kopni si do svého Topolánka“. Zdroj: Jan Šibík

Apríl: Nevěřte ničemu, co čtete. Anebo naopak

Dnes ráno mi napsal kolega z redakce takovou esemesku, že jsem se rozčílil, vyskočil z postele a jal jsem se mu psát odpověď, že nic z toho, co píše, není pravda. To byl apríl!, odepsal mi poťouchle. (Obsah SMS si nechávám pro sebe, neboť se obávám, že by mohl začít žít vlastním životem).

 

Znejistělý jsem dorazil do práce, otevřel noviny, internetové zpravodajství a přemýšlel o jednotlivých zprávách, zda jde o aprílové žerty nebo pravdu. Zde uvádím přehled sedmi z nich a jednotlivé mé závěry:

 

1)     „Trenér Vladimír Růžička nastoupí do sedmého finálového zápasu v Třinci.“ (Lidovky.cz) – Pravda. Představuji si, že Růžička se postaví za branku Slavie a při každém náznaku třinecké střely bude posunovat brankovou konstrukci tak, že žádný ze sedmi gólů, které dnes večer Třinec vsítí, nebude platit.

 

 

2)     „Poslanec VV Huml tvrdí, že ho vedení strany vydírá.“ (Novinky.cz) - Apríl. Toto je zcela zjevně lež; vedení strany, která do české politiky vnesla nový morální vítr, by přece něčeho takového nebyla schopna. Zpráva by byla pravdivá v jediném případě – to kdyby si dělal apríl sám Huml.

 

3)     „Engela chtějí zpět, radiologů je málo.“ (iDnes.cz) - Pravda. Ve Vinohradské nemocnici prý chtějí znovu přijmout vůdce odborové stávky Martina Engela. Klasický projev tzv. Stockholmského syndromu, kdy rukojmí naváže blízký vztah s únoscem. Takže zpráva je s nejvyšší pravděpodobnosti pravdivá.

 

4)     „V Česku našli unikátní stopu dinosaura, procházel se po Náchodsku.“ (iDnes.cz) - Pravda. Věci veřejné jsou přece ve svém boji proti korupci a politickým dinosaurům zoufale nedůsledné.

 

 

5)     „Současná politika je pro mě dnes už tak degenerovaná, že se jí doslova štítím.“ Slova předsedy Ústavního soudu v rozhovoru pro Hospodářské noviny. - Apríl. To přece nemohl říci člověk, který byl dlouhá léta dobrovolným členem zločinecké organizace Komunistická strana Československa.

 

 

6)     „Škola vyhodila prorektora Jiřího Gajdošíka, který vedl bakalářskou práci primátora Onderky.“ (Novinky.cz) - Apríl. Každá normální škola měla nejprve odebrat primátorovi jeho vylumpačený titul a teprve potom řešit míru zavinění jednotlivých pedagogů.

 

7)     „Miroslav Kalousek: Nečase se nebojím.“ (Lidové noviny). - Pravda. Protože pravda je všechno, co náš ministr financí řekne.