Prostřeno

Prostřeno Zdroj: iprima.cz

Prostřeno na Primě: Češi říkají o Romech strašlivé hlouposti

Člověk má někdy prostě smůlu. Mě zastihla ve čtvrtek 3. března u televize. Znáte to, „bedna“ je občas doma puštěná a ani nevíte, kdo se vlastně na ni dívá či nedívá. Jenže tentokrát ta slova nešla přeslechnout. Televize Prima vysílala kulinářský pořad Prostřeno. A lavina nejhloupějších předsudků bílých o Romech byla neuvěřitelná.

 

V pořadu je jednou ze soutěžících i paní Adriana, která je Romka. V pořadu vysílaném ve čtvrtek připravovala doma jídlo pro ostatní soutěžící – příslušníky naší bílé většiny. Byla to ale obrovská ostuda té „většiny“.

 

 

Někteří z bílých začali před kamerami spekulovat, co asi ta Romka uvaří, zda to bude nějaká romská specialita (prý to jsou halušky). Padla dokonce otázka, zda neuvaří psa. To už byl vrchol nevkusu a neskrývané xenofobie. Hloupé věty tryskaly z bílých mudrlantů v průběhu celého vysílání. Neustále se ptali Adriany, proč neuvařila něco romského (co to přesně má být, ale nikdo neví). Odpověď, že uvařila to, co jí normálně doma, byla zjevně neuspokojivá. Přece ti Romové nemohou jíst to co my, bílí.

 

 

Určité překvapení či zklamání zavládlo i z toho, že v romské rodině bylo vzorně uklizeno, že její obyvatelé jsou věřící.

 

 

Jak se ukázalo, paní Adriana nebyla žádná zvlášť nápaditá a zkušená kuchařka, ale chovala se naprosto přirozeně a příjemně. Zato za „bílou většinu“ jsem se styděl. Byla to hrozná ubohost. Jistěže existují Romové (stejně jako bílí), kteří dělají ostudu, překračují zákony a devastují tak pořád napjaté vztahy mezi většinou a menšinou. Ale ta míra předsudků vůči Romům, jež se objevila ve čtvrtek v primáckém pořadu Prostřeno, byla strašlivě stupidní. Brrrr …