Coca-Cola

Coca-Cola Zdroj: Coca Cola

Odtajněný recept na coca-colu a vesmírné astropivo. S pitím to jde z kopce

Coca-Cola čelí opravdu velikému problému. Poprvé za její existenci byl v těchto dnech odhalen její tajný recept. Pivo se zase modifikuje tak, aby se dalo pít ve vesmíru. Bude ale pak k pití i na Zemi?

Složení nápoje, který dnes známe jako coca-colu a jejž v roce 1886 poprvé připravil lékárník John Pemberton, bylo vždy přísně tajné. Thisamericanlife.org nyní však tvrdí, že objevili starou fotografii s přesným receptem na přípravu coca-coly. Pokud jsou informace pravdivé, nápoj bychom si mohli de facto uvařit sami doma.

 

 

Fotografie z listu Atlanta Journal-Constitution pochází z února 1979. Magazín Time uvádí, že na fotografii je zachycena otevřená kniha s receptem, jak nápoj připravit včetně tajné – a nyní odtajněné — složky Merchandise 7X. Právě tato tajná složka má dodávat coca-cole její nezaměnitelnou chuť. A to i přes to, že z celkového složení nápoje tvoří jen zlomek. Pokud je recept skutečný, dočkáme se možná v dohledné době nějakých levných cocacolových klonů.

 

 

Co je ale v dohlednu určitě, je vesmírné pivo. To se teď testuje v Austrálii na mikrogravitační testy. 4 Pines Brewing Company pracuje na první várce takzvaného astropiva, které má být připraveno pro vesmírné turisty už příští rok. Ve vesmíru prý ztrácíte skoro veškerou chuť. Ve stavu beztíže vám totiž otečou veškeré chuťové buňky, takže je mnohem těžší jakoukoliv chuť cítit. Proto má pivo Astro Beer chutnat naprosto ojediněle, až nezvykle. Bude vyráběno ke konzumaci ve vesmírných podmínkách. V potaz je brán i fakt, že ve vesmíru se říhá jinak než na zemi. Zatímco na zemi si při říhnutí uvolníte stlačené plyny se vzduchem v břiše, ve vesmíru by s tím vším mělo vyputovat i ono pivo. Proto má být astro speciálně upraveno na vesmírné krkání.

 

Tajný recept:

Kyselina citrónová 88,71 ml

Kofein 29,57 ml

Cukr 30 (není jasné, jaká jednotka je v receptu uvedena)

Voda 9,475 l

Limetová šťáva 0,946 l

Vanilka 29,57 ml

Karamel 44,35 ml nebo více (pro zbarvení)

 

 

Přísada Merchandise 7X (použijte asi 31 ml k přípravě 10 litrů sirupu):

Alkohol 2,3 dl

Pomerančový olej 20 kapek

Citrónový olej 30 kapek

Muškátový oříšek 10 kapek

Koriandr 5 kapek

Neroli (silice z květů hořkého pomerančovníku) 10 kapek

Skořice 10 kapek