ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK

Řekněte úředníkovi v Německu: „Ty vole!“ a nedoplatíte se

V Německu existuje katalog nadávek s přesně určenými pokutami. Vynadat úředníkovi nebo policistovi na ulici vás může dokonce finančně zruinovat. Speciální německý juristický blog „Máš pravdu — buď svým vlastním obhájcem“ (Recht gehabt — Sei Dein eigener Anwalt) zveřejnil kompletní listinu nadávek a přiložil i ceník.

 

Když urazíte úředníka nebo policistu, víte přesně, kolik vás to bude stát. Kolik by měli platit oni, když urazí vás, to už se v dokumentu nedočtete. Německá demokratura chrání pouze sama sebe.

 

Jedná se celkem o 31 nadávek v nejrozmanitějších cenových relacích. Jak dospěla německá jurisprudence k tak přesné kalkulaci a podle jakých hodnotových představ, zůstává záhadou. Tak například „vyplazování jazyka“ na úředníka je relativně nejlevnější. Dělá to 150 eur. Když ho ovšem oslovíte: „Vyliž mi p***l!“, musíte zaplatit dvojnásobek. Pakliže začnete vyplazovat jazyk a doprovázet to výzvou zahrnující kontakt s konečníkem, celá záležitost se akumuluje: 150 + 300 = 450. Člověk by tedy měl zůstat raději stručný, aby ušetřil.

 

 

Vezměme si nyní za příklad typicky české: „Ty vole!“ V katalogu se ono rčení v němčině přesně nevyskytuje, ale je tam nahrazeno pojmem „Asozialer“. Judikativa vyhodnotila „vola“ na 550 eur. Přidáním „ty“ se začne celá věc prodražovat, neboť za tykání policistovi musíte zaplatit 600 eur. „Ty vole!“ vás tím pádem vyjde celkem na 1150 eur. Proč je „vůl“ tak drahý a kontakt s konečníkem více než třikrát levnější, nad tím zůstává rozum stát.

 

A teď si představte, že vás úředník na berním úřadě rozzuří, vy vypláznete jazyk a spustíte: „Vyliž mi p***l, ty loupežnickej vole!“ Ouřada vytasí kalkulačku, chvilku bude bušit do klávesnice, 150 + 300 + 600 + 450 a potom na vás vyhrkne: „Tak to dělá 1500 eur!“ Totiž, abyste byli v obraze, „loupežníku!“ je v katalogu oceněno sumou 450 eur. Patrně jde v oblastech německých berních úřadů o velice často frekventovaný výraz, neboť nadávka „loupežníku!“ je při normálních společenských kontaktech dosti vzácná.

 

 

Nerozluštěnou záhadou zůstává oslovení „blbá krávo!“, kde německá judikativa sáhla k rozpětí mezi 300 až 800 eury. Snad se zde jedná o to, jak dalece je ona „kráva opravdu blbá“, a podle toho se pak určí výše pokuty. Pakliže se prokáže u dotyčné osoby skutečně naprosté úřední idiotství, dostane „pravdomluvec“ pouze pokutu v nejnižším horizontu 300 eur. V opačném případě běda mu! Bude umlčen pokutou 800 eur. Ať právem, či nikoli, každý si to hodně předem rozmyslí, jak nazývat německé úřednice.

 

V některých případech dochází dokonce k naprosté cenové jednotě, ačkoli nikdo neví proč. Ad hoc — konkrétně: Klepat si na čelo se účtuje 750 eury. Výrok „ty hlavo dubová!“ stojí rovněž 750 eur. A stejnou cenovou hladinou se postihuje „tobě to tam přeskakuje, co?“. Sumou 1000 eur jsou postihována oslovení: „Šašku počmáranej!“ (Kasperlverein-Wichtelmann), „Policejní prase!“ s ukazováním prostředníčku tak jako „buzerante jeden!“. Dále je možno si posloužit za 2500 eur nadávkami: „Potvoro mizerná!“ a: „Ty stará svině!“ Zajímavé je, že „ty kurvo jedna!“ je levnější a k pořízení již za 1900 eur.

 

 

Nejdražšími delikty v uvedeném katalogu jsou ukazování prostředníku a současně napadení úředníka slzným plynem za 4750 eur tak jako jakékoliv nadávání ukončené fackou za 6000 eur. Podle sdělení kompetentního úředníka berlínského Policejního prezídia (Polizeipräsident in Berlin) je možné neuveřejněné nadávky připodobnit již k uvedeným. To znamená například: „Ty p**o jedna!“, respektive: „Ty č****u!“ by měly odpovídat cenovým relacím „vyliž mi p***l!“ plus tykání policistovi nebo úředníkovi.

 

Kromě uvedených pokut může být delikvent odsouzen i k odnětí svobody až na tři měsíce v případě opakování trestného činu. Ať tak, či onak, zdá se, že propast mezi občany SRN a úřednickou demokraturou, ovládající všechny složky státní moci, se čím dál tím více prohlubuje.