Bullitt

Bullitt Zdroj: archiv

Schváleno: Motoristé v Česku už jsou zase lovná zvěř

Změna zákona o silničním provozu obsahuje jeden detail, který jasně ilustruje to, co se ví už poměrně dlouho - motoristé jsou nejšikanovanější skupinou české veřejnosti.

 

Jen si to pojďme shrnout: Motoristé platí největší ránu za litr benzínu v širém okolí, především díky dani. Ta tvoří více než polovinu ceny pohonných hmot. Platí nesmyslnou silniční daň za silnice, které jsou v takovém stavu, že kdyby byla druhá světová válka, Hitlerovy tankové divize by Českem neprojely. Vedle toho platí dálniční známky za dálnice, které jsou stejně tak drahé, jako rozmlácené. Každý městský policista, který zrovna nemá co dělat, může vzít radar a stoupnout si těsně za značku „konec obce“ a dát si je za rychlou jízdu.

 

 

Novela znovu zavádí tradiční šikanózní momenty - měření rychlosti už nebude označeno značkou. Policisté tvrdí, že když je před radarem značka, nikoho nechytnou, protože všichni zpomalí. Sakra, a není právě tohle účel? Aby řidiči zpomalili? Nebo jde o to, aby nezpomalili, ale platili pokuty? Největší idiocií novely je ale povinné používání zimních pneumatik. Ne proto, že by to nemělo smysl. Naopak. Smysl to má a naprostá většina motoristů v České republice to ví a přezouvá v okamžiku, kdy se teploty dostanou pod snesitelnou hranici, případně (jako letos) když začne nějak masivně sněžit. Do té doby jezdí většinou opatrně. Protože to prostě zatraceně klouže. Nyní musí to, co stejně dělají, dělat povinně. A k určitému datu, i kdyby ten den bylo třeba 20 nad nulou - což se při těch výkyvech, které momentálně zažíváme, může úplně klidně stát.

 

 

Právě v tomhle detailu je v celé kráse vidět nesmyslnost novely. Pokud totiž žijeme v zemi, kde se zákonem stanovuje a především pod hrozbou sankcí vymáhá něco, co většina lidí stejně dobrovolně dělá, víte, že vám vládnou lidé, kteří nepoužívají oči, nebo zdravý rozum. Nebo oboje.