ucebnice

ucebnice Zdroj: Asahiko CC BY-CA

Holduje úředník análnímu sexu? Klausův pohled na sexuální výchovu

„Mladý úředník si koupil na cestu z Brna borůvky a housku s drůbežím salámem. V autobuse ho přemohla únava. Krčil se a vrtěl na úzkém sedadle. Domů však už přišel s úsměvem.“ (Český jazyk nově – pro 2. ročník, Fukanová J., Geržová M.)

 

S textem této kvality pracují dnešní druháci. Nedohodnocení učitelé je mají přivést k tomu, aby dokázali výše uvedený blábol převyprávět a „napsat slovo nadřazené slovům houska a salám“ a tak podobně. Pomíjím teď drůbeží stupiditu salámu a mladého úředníka, jenž cestuje domů z Brna. Pomíjím absurditu celé té představy, jak ji autorky učebnice sedmiletým nebožákům, potažmo jejich rodičům, předložily, ale učitelům nezávidím. Tak jako nezávidím nám, rodičům, kteří mohou řvát smíchy anebo jen kroutit hlavou, jak to kombinovaně předvedla ta, která mě na tento vyučovací text upozornila.

 

 

A teď si představte, že kromě zapařených borůvek v autobusu z Brna by mohla potkat učitele sexuální výchova! Nemůžu než vyzdvihnout blog Václava Klause mladšího, ředitele výběrové školy Porg s vtipně šokantním titulkem „Je anální sex normální?“. Klaus se domnívá, že do škol sex nepatří – i když na anální sex by dojít vůbec nemuselo, alespoň ne v případě heterosexuálních párů.

 

„Školy mají pochopitelně seznámit žáky s lidským tělem (7. třída biologie, strana 76 – to bylo za nás:-)), mají vědět, že rodina je tatínek a maminka a děti a mají se mít rádi (1. třída prvouka), někdy před patnácti lety mají mít přednášku o antikoncepci a nemocech (do té doby je to stejně trestné), ale slovo sex do toho netahejme,“ píše Klaus a má podle mě pravdu.

 

 

Představme si totiž, jak by tato učební látka asi vypadla z nových osnov a nových rotaček tiskáren nových učebnic, když každodenní současnost ilustruje škola pod názvem „Český jazyk nově“ na „mladém úředníkovi požívajícím salám s borůvkami cestou autobusem z Brna, a přesto s úsměvem dorazivším domů“.

 

Ředitel školy Klaus na závěr podtrhuje v blogu napsané: Tak bych rád jako nekatolík, nebigotní, liberál a cynik, otec tří dětí a pedagog řekl zhruba toto: „Fakt o ničem z tohohle článku (rozebírá v blogu zamýšlenou sexuální výchovu podrobněji než já ve svém, pozn. autorky) nechci s Vašimi dětmi ve škole mluvit.“ Tak bych taky ráda jako katolička, nebigotní, taktéž liberálka a ještě i místy idealistka, matka dvou dětí a novinářka dodala: Jsem s tím jednoznačně srozuměná.