iPhone

iPhone Zdroj: Reflex.cz

Jak moc je vlastně iPhone americký?

Pokud jste dostali k vánocům iPhone nebo iPad, pravděpodobně jste nepřehlédli na krabici ohromný nápis Designed in California, Assambled in China.

 

Což tak nějak implikuje, že iPhone je komplet americká záležitost, která je jen tak nějak složena v Číně, protože je to levnější. Není to pravda. Podle studie, kterou vydal americký ADBI Institut je prakticky všechno na iPhonu, vyjma software a designu, produkováno mimo území USA, konkrétně v Číně, v Japonsku, v Koreji, na Tchaj-wanu, v Německu a v malé míře i v USA. Všechny komponenty jsou pak převezeny do továrny Foxconn v Šen-čenu v Číně, odkud jsou pak distribuovány do celého světa.

 

 

Zpráva konstatuje, že technicky vzato je iPhone vysoce technologický produkt, vytvořený ve Spojených státech, zatímco Čína oficiálně podobnou technologii nevyvíjí. Na papíře to vypadá tak, že USA exportují iPhony do Číny, přičemž v praxi je to zcela naopak a telefony fakticky vyváží Čína (přičemž Číňané měli možnost koupit si iPhone až dva roky poté, co byl uveden na trh ve Spojených státech). Což v praxi obrátilo všechny poučky o zahraničním obchodu a metodologie, podle kterých jsou vytvářeny. V praxi to znamená, že Amerika dováží technologii, kterou sama vyvinula. „Kdyby firmy jako Apple část výroby přesunuly do USA, mělo by to větší vliv na americký obchodní deficit, než momentálně plánované kroky vlády,“ píše zpráva.

 

 

K odpovědi na původní otázku - Američané iPhone navrhli a nakreslili. Ale z 172 a půl dolaru, kolik stojí materiál, který je třeba pro výrobu iPhonu nakoupit vyrobili pouze necelých jedenáct dolarů. Čistě technicky je tedy ten iPhone, který držíte v roce americký pouze z 6,2 procent.